joi, 6 septembrie 2012

Ce fac daca se sparge vasul de expansiune ? Cum se face corect aerisirea instalatiei de racire la un bmw e46 320d ? Ce tip de antigel se foloseste la bmw e46 320d ?

Nu de mult am avut "placerea" ca in timp ce urcam pe Transfagarasan sa mi se sparga vasul de expansiune la bmw e46 320d. 
 O sa va prezint cauzele care duc la spargerea vasului de expansiune, ce se intampla cand se sparge vasul de expansiune la e46 si cum pot remedia problema. Inainte de a raspunde la aceste intrebari as vrea sa va marturisesc ca dupa ce mi s-a spart vasul de expansiune in timp ce urcam pe transfagarasan am lasat sa iasa tot aburul, initial am crezut ca mi-a sarit vreun furtun dar cand am deschis capota vasul de expansiune era spart de sus pana jos pe un colt de parca era taiat cu polizorul unghiular....am intors masina, am lasat contactul pus in prima treapta si am coborat cu frana de motor, motorul oprit si bagat in viteza (ATENTIE  contactul trebuie pus in prima treapta pentru ca alfel se blocheaza directia). Am coborat si am luat-o spre Sibiu, tot cu motorul oprit si in viteza sau pe liber  si l-am mai pornit din cand in cand, am dat un "sprint" din nou oprit si pe liber sa ajung pana la primul service. Am ajuns si la service au zis ca nu au ce sa ii faca. Neavand de unde sa cumpar alt vas de expansiune,am cumparat patru tuburi de POXIPOL, o bucata de smirghel si o bucata de plasa metalica. Am luat smirghelul, am "razuit" stanga dreapta la spartura, apoi am sters cu o carpa uscata si am pus un strat de poxipol. L-am lasat cateva secunde apoi am pus plasa (amintesc ca vasul s-a fisurat de sus pana jos pe colt) indoita dupa forma vasului iar peste plasa din nou poxipol strat foarte gros. Dupa asta am asteptat jumatate de ora sa se intareasca si am pus cateva bride sa stranga plasa. La-m montat la loc si surpriza... nu pierdeam apa... am mers fara nici o problema 100 de km, dar l-am schimbat pentru orice eventualitate. O sa atasez pana la 01 oct. poze.
Cauzele care duc la spargerea vasului de expansiune:
 - presiunea prea mare (turatii mari);
- s-a blocat termostatul;
- radiatorul este infundat;
- un furtun spart (fisurat pe undeva);
- garnitura de chiuloasa arsa;
- aerisirea facuta necorespunzator;
- apa in loc de antigel (sau amestec necorespunzator);
- capacul care are si rol de supapa sa stricat ;
Cum se face corect aerisirea instalatiei de racire la un bmw e46 320d ?
 - motorul trebuie sa fie rece;
- am desfacut busonul de la radiator si aerisitorul (busonul se afla sub masina);
- cu motorul oprit am setat caldura pe 32 de grade cu ventilatia la minim;
- am turnat apa in vasul de expansiune pana a curs pe aerisitor fara bule;
- am strans aerisitorul;
- am completat antigel pana la maxim;
- am pus busonu la vas si am pornit motorul;

Ce tip de antigel se foloseste la bmw e46 320d ?

NEDILUAT, antigelul cu compozitie de etilen-glicolul ingheata la...-14C

La etilen-glicol:

- amestec 50% antigel 50% apa - ingheata la -37C
- amestec 70% antigel 30% apa - ingheata la -64C
- amestec 100% antigel 0 % apa - ingheata la -14C 


La propilen-glicol:

- amestec 50% antigel 50% apa - ingheata la -32C
- amestec 60% antigel 40% apa - ingheata la -47C
- amestec 100% antigel 0 % apa - ingheata la -57C






 

5 comentarii:

  1. salut !
    Am si eu un bmw e46 din 99 benzina si am avut si eu o problema cu spargerea vasului de expansiune, binenteles l-am schimbat imediat ce mi sa spart inlocuindul cu unul nou, iar dupa 1 an de cand l-am pus mi sa spart si acesta, stii cumva care ar putea fi cauza spargerii ?

    RăspundețiȘtergere
  2. nu am pierderi pe la furtune, radiator, termostatul este functional, amestecul l-am facut 50 si 50, aerisirea am facuto ca la carte, garnitura de chiuloasa nu pare sa fie arsa findca nu imi ridica apa mai mult de 90 (indicatorul sta la jumatate) sa fie cumva din cauza busonului ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut. Mie imi picură antigel pe undeva sub radiator pe partea cu vasul de expansiune am fost la mecanic si nu isi da seama de unde picura . Este posibil sa dau in alte probleme ?

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut am un bmw e46 valvatronic și mi sa spart vasul de expansiune care poate fi cauza și se schimba greu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Am si eu un bmw 316, am fost cu el la mecanic sa imi faca schimbul la ulei, iar acesta s-a uitat la antigel.masina fiind incinsa. De atunci imi curge si nu stiu pe unde tot lichidul din vasul de expansiune... oare trebuie facuta o aerisire? Pana sa desfaca capacul, nu am pierdut nici o picatura

    RăspundețiȘtergere