duminică, 28 iulie 2013

Cum reduc consumul de combustibil ? Cum sa consum mai putin ? De ce imi creste consumul ?

După ce ţi-ai ales o maşină care se potriveşte necesităţilor tale, dacă îţi place să conduci economic, e momentul să respecţi câteva reguli pentru a-ţi reduce cheltuiala cu carburantul.

1. Nu îţi încărca maşina. Dacă un obiect este inutil, aruncă-l!
100 kg suplimentare înseamnă circa 0.7 litri/100 km în plus. Dacă portbagajul tău este plin cu o mulţime de lucruri care pot fi depozitate într-un loc, cum ar fi anvelope, trusă de scule sau piese de schimb, e timpul să îl goleşti. Iar dacă ai portbagaj pe maşină sau suport de schiuri şi nu îl foloseşti, e bine să-l dai jos. Fiecare element care opune rezistenţă la înaintare generează consum.

2.  Îmbunătăţeşte felul în care schimbi vitezele.
Schimbă într-o treaptă inferioară de viteză la aproximativ 1.000 de turaţii pe minut. Cu cât menţii o turaţie mai mică, motorul consumă mai puţin. Nu schimba însă prea jos pentru că motorul intră în trepidaţii care nu sunt doar enervante, dar pot fi şi periculoase. Schimbă într-o treaptă superioară de viteză la 2.000 de turaţii pe minut la motoare diesel şi la 2.400 de turaţii la motoare pe benzină.Iar ca regulă pentru cei care au maşini diesel, ţine motorul în zona de turaţii unde ai cuplul maxim (vezi manualul maşinii) şi abia când ieşi din acea zonă foloseşte schimbătorul de viteze.

3. Foloseşte frâna de motor.
Frana de motor întrerupe injectia de combustibil la masinile moderne. Asta inseamna ca daca vei cobori o panta in frana de motor nu vei consuma nimic. La fel, daca te apropii de un semafor si vezi ca e rosu sau ca se va pune rosu, retrogradeaza treptat pentru a incetini din frana de motor, pe cat posibil. Dimpotriva, daca scoti masina din viteza atunci motorul va intra in relanti si vei incepe sa consumi ceva. Atentie insa: nu folosi frana de motor la turatii excesive. Excesiv inseamna apropiat de zona rosie a turometrului, da?

4. Fii blând, dar ferm cu pedala de acceleraţie.
Acceleraţiile excesive nu te ajută deloc. Asta nu înseamnă să porneşti ca melcul de pe loc. Acceleraţiile prea lente cresc consumul de carburant, aşadar caută calea de mijloc. În ambuteiaje, dacă motorul tău este sănătos, simpla ridicare treptată a piciorului de pe pedala de ambreiaj va împinge maşina înainte.

5. Menţine viteza constantă.
Pe şosea mai ales, mersul cu viteză constantă îţi va reduce simţitor consumul de carburant. Pentru a reuşi un consum redus, anticipează situaţiile în care va trebui să reduci viteza, astfel încât să nu fi nevoit să pui frână. În oraş nu depăşi 50 km/h, în afara oraşului 80 km/h este o viteză foarte economică.

6. Foloseşte cu cap climatizarea autovehiculului.
Dezabureşte parbrizul cu parasolarele lăsate în jos. Astfel, aerul cald se va intoarce spre geamul parbrizului. Dacă afara e foarte cald, porneşte maşina cu toate geamurile deschise, şi de-abia după ce aerul fierbinte din interior este dat afara închide-le. Nu pune aerul condiţionat pe mai puţin de 20 de grade. În caz contrar, rişti sa pierzi cel puţin 1 L/100km. Condusul cu geamul deschis generează acelaşi consum suplimentar ca şi aerul condiţionat. Aerodinamica se schimbă, iar maşina întâmpină rezistenţă la înaintare dacă este condusă cu geamurile deschise după 40 km/h.

7. Foloseşte corect anvelopele.
Dacă temperatura exterioară creşte peste 10 grade mai multe zile şi nu mai sunt semne de revenire a iernii, scoateţi anvelopele de iarnă, care consumă mai mult.

sursa: http://www.realitatea.net/vezi-cum-scazi-consumul-de-carburant-cand-preturile-cresc_812476.html

vineri, 26 iulie 2013

Dacia a fabricat 9 milioane de sasiuri

La Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia au iesit de pe liniile de fabricatie 9 milioane de sasiuri. Productia de sasiuri a demarat in anul 2000 pentru modelele Super Nova si Solenza.

Incepand din 2004, s-au adaugat progresiv in liniile de fabricatie sasiuri  pentru  modelele din gama Dacia, dar si pentru vehicule din gama Renault sau ale unor alti constructori auto internationali. Dacia se plaseaza pe locul I la productia de sasiuri in cadrul Grupului Renault la nivel international.
Tot in cadrul activitatii mecanice a Dacia, pe linia de asamblare a cutiilor de viteze  a fost fabricata cutia de viteze JH cu numarul 2.500.000. Productia cutiilor de viteze JH a demarat in anul 2001. Cutiile de viteze JH asamblate la UMCD sunt livrate catre Uzina Vehicule Dacia (unde echipeaza modelele Logan si Sandero) si uzinele Renault din Columbia, Rusia, Maroc, India, Iran, Africa de Sud. Volumele pentru export depasesc 50%. In cadrul UMCD este fabricata si cutia de viteze TL  care echipeaza Dacia Duster si diverse modele Renault si Nissan.

Intinsa pe o suprafata de 16 hectare, Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia (UMCD) este cea de-a doua mare uzina situata pe platforma industriala de la Mioveni si prima uzina din cadrul Grupului Renault in lume din punct de vedere al diversitatii proceselor.
sursa: www.auto.ro

joi, 25 iulie 2013

Vrei sa pleci la drum ??? Nu uita sa-ti duci masina la sfintit pentru a fii iertata de pacate

După ce au semnat un acord cu Guvernul, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au decis să nu mai sfințească automobilele mai vechi ca ale lor, totul pentru a încuraja modernizarea parcului auto din România. De acum încolo românii cu mașini mai ieftine de 50.000 de mii de euro trebuie să se mulțumească cu un „dute cu Domnu`”, ori simplele cruciulițe pe parbriz.

preot-sfintire-300x168„Nu este normal ce se întâmplă. Să merg cu ultimul model de Audi sau Mercedes ca să sfințesc o amărâtă de Skoda, ori Logan? E păcat de Dumnezeu, de carburantul consumat și de faptul că românul nu vrea mai mult în viață. Legea asta este numai bună și sper s-o extindă: să nu sfințim hoteluri mai mici ca cele patronate de BOR, case mai mici ca ale preoților și nici botezul să nu mai fie pentru oricine. Păi știți ce piele aspră fac de la apa rece de la robinet pusă în cristelniță?”, a declarat un preot.
Noua ofertă BOR, care le permite românilor să-şi sfinţească maşinile, nu pare suficent de atractivă de către Patriarhul Daniel. Asta pentru că CEO-ul Bisericii Ortodoxe Române a refuzat să-şi sfinţească limuzina de lux, dând de înţeles totodată că nici nu intentionează s-o facă vreodată.

Patriarhul Daniel insistă că decizia lui nu are nici o legătură cu rezultatele dezastruoase obţinute de maşinile sfinţite la crash test-uri, unde s-a văzut că, chiar şi sfinţită, o maşină tot este spulberată de tren. „Pur şi simplu n-am bani de dat aiurea”, spune Prefericitul. „De luat aiurea nu mă feresc, dar de dat nici nu se pune problema, nici acum, nici în viitor.”
patriarhul_daniel_in_lumuzinaÎn plus, limuzina sa nu ar putea fi sfinţită de un preot oarecare, ci chiar de către el, numărul 1 al BOR. „Dacă aţi avea idee ce pretenţii financiare am pentru sfinţirea unei maşini, nu m-aţi mai întreba de ce refuz să îmi sfinţesc limuzina”, spune Daniel. „Aş pericilita construirea Catedralei Mânturii Neamului dacă aş apela la serviciile mele. Dar asta nu înseamnă că alţii nu pot s-o facă.”
sursa: http://www.academiacatavencu.info si www.timesnewroman.ro

miercuri, 24 iulie 2013

Codul Rutier va fi modificat din 8 august

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier va fi modificat din 8 august, când noi dispoziţii în domeniu vor intra în vigoare. Începând cu această dată, unii şoferi nu vor mai avea voie să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor şi nici să transporte persoane în stare de ebrietate.

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier va fi modificat, dupa ce un act normativ in acest sens a fost publicat recent. Este vorba despre Hotararea Guvernului nr. 480/2013 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 454, din 24 iulie 2013, ce va intra in vigoare la 15 zile de la publicare, adica in 8 august, scrie avocatnet.ro
Conform acestui document, vor avea dreptul sa conduca vehicule din categoria Tr si posesorii permiselor de conducere valabile pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE, dupa cum urmeaza:
  • posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria B are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata de pana la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg;
  • posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria BE are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata de pana la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica de 3.500 kg;
  • posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria C are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg;
  • posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria CE are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica decat greutatea maxima a tractorului.
  •  
Pana acum, regulamentul stabilea doar ca posesorul permisului de conducere valabil pentru una dintre categoriile B, C sau CE are dreptul sa conduca si vehicule din categoria Tr, fara alte specificatii in plus.
De asemenea, noile dispozitii introduse prin HG nr. 480/2013 stabilesc ca soferilor ce se deplaseaza pe vehicule din categoriile AM, A1, A2 si A le este interzis sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor.
Totodata, este interzis si transportul persoanelor in stare de ebrietate pe autovehicule din categoriile AM, A1, A2 si A.
Conform Codului Rutier, este vorba de urmatoarele categorii:
  • categoria AM: mopede;
  • categoria A1: motociclete cu cilindree maxima de 125 cm3, cu puterea maxima de 11 kW si cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg; tricicluri cu motor cu puterea maxima de 15 kW;
  • categoria A2: motociclete cu puterea maxima de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depaseste 0,2 kW/kg si care nu sunt derivate dintr-un vehicul avand mai mult de dublul puterii sale;
  • categoria A: motociclete cu sau fara atas si tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW;
In ceea ce priveste obtinerea permisului de conducere, dispozitiile ce vor intra in vigoare in 8 august stabilesc , la art. 36, ca cursul de pregatire teoretica si practica pentru sustinerea examenului de permisului de conducere este valabil un an de la data absolvirii.
De asemenea, conform prevederilor HG nr. 480/2013, candidatii care au fost declarati "admis" la proba teoretica si nu au finalizat examenul pentru obtinerea permisului de conducere vor sustine proba practica in conformitate cu reglementarile in vigoare la data promovarii probei teoretice.
Citeşte mai mult avocatnet.ro

sâmbătă, 6 iulie 2013

Totul despre noua DACIA LOGAN

Logan-ul a ajuns la doua generaţie. Şi, ne place sau nu, este modelul naţional. Îl regăsim peste tot, de la taxi până la poliţie, şi este cel mai răspândit model pe drumurile din România. Prima generaţie Logan a fost primul automobil gândit şi realizat în totalitate de noua Dacia, cea aflată sub umbrela grupului Renault. A fost un succes masiv, atât în România, cât şi în întreaga lume, punând Dacia pe harta constuctorilor oneşti care produc automobile cinstite la preţuri abordabile. Însă primul Logan şi-a trăit viaţa şi a venit timpul pentru a doua generaţie. Dacia a suprins plăcut păstrând linia conscrată, dar îmbunătăţind substanţia aspectul şi anumite elemente practice. În plus avem acum mai multe dotări ca niciodată, plus motorizări interesante. Am testat deja varianta diesel 1.5 dCi de 90 CP, iar acum a venit rândul primei Dacii Logan turbo din istorie. Punem la încercare noua Dacia Logan TCe 90, cu motor de 0.9 litri turbo şi 90 CP.

Dacia Logan
0.9 TCe 90CP Laureate

  • Pret de pornire 6.690 €
  • Pret model testat 11.050 €
  • Taxa auto 66 €

Motor / Transmisie

Dacia este o marcă de buget. Nu trebuie să ne amăgim. Iar modelele sunt gândite pentru a fi accesibile, nu extraordinar de performante. Pentru a propulsa noul Logan, Dacia a ales două motorizări pe benzină de cilindree mică, renunţând la clasicele motoare de 1.4 şi 1.6 litri. Astfel, ca motor entry-level rămâne propulsorul de 1.2 litri şi 75 CP, dar pentru marea masă a celor care îşi doresc un motor pe benzină ceva mai puternic, Dacia a ales un propulsor de ultimă generaţie din banca de organe Renault. Este vorba de motorul TCe 90, un mic propulsor cu trei cilindri şi doar 898 cmc, dar supraalimentat prin sistem turbo pentru a dezvolta 90 CP. Acest motor face parte din noul tren de downsizeing prezent în acest moment în industria auto. Toţi marii constructori de maşini au cel puţin un astfel de motor de cilindree mică supraalimentat.
Propulsorul TCe 90 a debutat iniţial pe noul Clio, pentru ca apoi să fie folosit şi de către Dacia. Trecând peste prejudecăţile ieftine, cifrele sunt chiar interesante. E un motor cu trei cilindri de 898 cmc, puterea dezvoltată este de 90 CP la 5.250 cmc, iar cuplul ajunge la 135 Nm la 2.500 rpm. Asta se traduce printr-un motor onest ce oferă suficientă putere indiferent de regimul de exploatare. Nu ai nici un moment senzaţia de submotorizare, singurul lucru cu care trebuie să te obişnuieşti fiind sunetul bârâit de motor în trei cilindri. Din păcate, motorul mic şi vesel este penalizat de cutia de viteze manuală cu cinci trepte. Nu atât de etajarea acesteia, care ar fi putut fi mai bună, cât de timoneria imprecisă şi care agaţă constant la orice schimbare de treaptă. Păcat, cu o timonerie ceva mai precisă, plăcerea de conduce un Logan ar fi fost ceva mai mare.

Consum

Motorul de cilindree mică oferă 90 CP, dar nu este extrem de însetat. Cifrele oficiale de consum publicate de Dacia spun că noul Logan TCe 90 consumă în medie 5.3 litri de carburant, în timp ce consumul urban de este de 6.6 litri. În viaţa de zi cu zi, cifrele sunt mai mari. Pe parcursul testului nostru, Loganul cu motor de 0.9 litri a consumat între 8 şi 9 litri de benzină cât timp am stat în oraş, cifra variind în funcţie de stilul de condus. La drum lung, consumul a scăzut până la 6.3 litri, rezultând o medie de 7.6 litri.
Dacă comparăm cifrele oficiale cu cele ale concurenţei, află că Loganul de 90 CP este întrecut la eficienţa consumului de carburat doar de Kia Rio Sedan 1.2, care are o medie de 5.0 litri, în timp ce berline ca Citroen C-Elysee sau Peugeot 301 consumă 6.5 litri, dar au 25 CP în plus.

Performanţe

Având în vedere că Logan-ul cel nou are 90 CP la dispoziţie şi un cuplu prezent de la turaţii mai joase, performanţele sunt mai mult decât decente. Un Logan TCe 90 are nevoie de 11.1 secunde pentru a atinge 100 km/oră, iar viteza maximă este de 175 km/oră. Am rulat pe autostradă cu viteza legală de 130 km/oră şi micul motor are rezerve suficiente de putere chiar şi la acestă viteză.
Ba chiar, dacă privim în curtea concurenţei, este cel mai rapid model din clasa sa, exceptând surorile grupului SPA, Peugeot 301 şi Citroen C-Elysee. Acestea au un timp de acceleraţie de 9.4 secunde, dar cu ajutorul unui motor de 1.6 litri de 115 CP. Skoda Rapid 1.2 TSI de 86 CP sprintează în 11.8 secunde până la 100 km/oră.

Interior

Interiorul noului Logan a devenit un loc interesant. Materialele au fost îmbunătăţite, dar avem în continuare zone cu plastice tari şi neplăcute la atingere. Dar Logan-ul este la fel de spaţios atât în faţă, cât şi pe bacheta din spate, aceasta fiind atuul principal al acestui model. Plus un portbagaj cavernos de 510 litri, care poate fi acum extins prin rabatarea asimetrică a banchetei. Indicatoarele de bord sunt acum mai moderne, dar păstrează acelaşi stil simplu şi eficient, iar consola centrală este înobilată acum de prezenta sistemului Media Nav (opţional, 300 de euro), care oferă display tactil, bluetooth, navigaţie şi mufă USB. Opţional putem dota Logan-ul şi cu senzori de parcare şi tempomat, dar şi cu cotieră. Singurele lucruri enervante? Claxonul a rămas tot pe maneta de semnalizare, iar comenzile geamurilor electrice pe consola centrală. Dar acest lucru este aproape o semnătură specifică modelelor Dacia. A, şi încă ceva,: ca la toate Daciile noi, scaunul şoferului se mişcă ca şi cum nu ar fi fixat bine.

Preţ de achiziţie

Departementul unde Logan-ul este imbatabil este preţul de achiziţie. Pentru un Logan de a doua generaţie trebuie să scoatem din buzunar un minim de 6.690 euro. Acesta este preţul pentru versiunea 1.2 Acces, a cărei listă de dotări standard este sărăcăcioasă. Pentru un model dotat corespunzător, trebuie să alegem versiunea Laureate, ca şi exemplarul testat de noi. Preţul este 9.800 euro (TVA inclus), iar dacă adăugăm absolut toate opţiunile ajungem la 11.050 euro, ceea ce îl face cel mai accesibil model din această clasă.
Cel mai apropiat concurent este Kia Rio 1.2 GSL Comfort care poate fi achiziţionat pentru suma de 11.826 euro, în timp ce restul concurenţei vine cu preţuri peste 12.500 euro.

Siguranţă

Vechiul Logan a înregistrat doar trei stele la testele de impact, creând în 2005 destule discuţii legate de siguranţa modelului Logan. A doua generaţie încă nu a trecut prin testele EuroNCAP, dar judecând după rezultatul de patru stele obţinut de noua Dacia Sandero, ne putem aştepta ca şi Loganul nou să obţină un scor general identic. Oricum, noul Logan vine dotat cu patru airbaguri şi sistem ESP, dotări absolut normale în această epocă.

Ţinută de drum

Dacia Logan nu este un automobil sport. Este o maşină de familie, pentru uz zilnic şi care poate îndura multe. Suspensia a fost reglată pentru confort şi drumuri proaste, ceea ce înseamnă că avem o suspensie destul de moale, ce favorizează ruliul şi tangajul. Însă, denivelările, gropile, liniile de tren sau tramvai sunt o joacă de copil pentru acest automobil. Direcţia este o idee cam grea, uneori la manevrele citadine am simţit nevoia unei asistări mai serioase. Dar la drum lung, direcţia oferă suficient feedback. Să nu uităm nici de garda la sol, care deşi a scăzut faţă de generaţia anterioră, rămâne una suficient de generoasă. Bordurile nu rezistă unui Logan de generaţie nouă.

Vizibilitate

Având o formă clasică cu un parbriz şi o lunetă de dimensiuni mari, Logan-ul oferă vizibilitate excelentă de jur împrejur. Montantul A de pe stânga jenează uneori vizibilitatea pe virajele mai strânse, dar în rest nu sunt probleme. Oglinzile retrovizoare sunt suficient de mari, iar acum există posibilitatea de a dota noul Logan direct din fabrică cu un set de senzori de parcare dacă se optează pentru pachetul Securité, care contţine senzori, pilot automat şi volan îmbrăcat în piele.

Tehnologie

Dacia a făcut paşi importanţi la acest capitol. Nu avem de-a face cu un automobil dotat cu cele mai noi şi moderne tehnolgii din domeniu, dar avem sistem de navigaţie, şi chiar unul foarte bun, oferit prin intermediul sistemul Media Nav, opţiune ce costă 300 euro. Aceasta conţine gratuit hărţile pentru România, iar pentru încă 100 de euro se pot instala şi hărţile pentru întreaga Europă. Media Nav constă într-un ecran tactil foarte simplu şi intuitiv cu o grafică bună, care oferă acces rapid la navigaţie, radio sau muzica de pe stickul USB. În plus, putem conecta un telefon prin Bluetooth.
Logan este prima Dacie care primeşte opţional şi pilotul automat de origine Renault, esenţial dacă vom rula mult pe autostradă. Comenzile sunt amplasate pe volan şi sunt intuitive. Oglinzile electrice şi geamurile electrice sunt deja o prezenţă comună.
Dacia a mai introdus şi butonul ECO, care activează modul "anesteziat" pentru motor şi acceleraţie. Chiar dacă acceleraţia nu mai răspunde la fel de prompt, modelul Eco reduce consumul de carburant cu până la 10%. Nu există, însă, sistem Start-Stop.

Design

Noul Logan a adoptat noul calandru ce este specific pentru marca Dacia. Grila radiatorului este acum mai modernă şi este încadrată de două blocuri optice agresive ce completează fericit partea frontală a noului Logan. Partea din faţă este identică cu cea a noului model Sandero. Profilul are ceva din prima generaţie, în timp ce, în spate, noile stopuri sunt discutabile din punctul de vedere al designului. Noul Logan nu va întoarce multe capete pe stradă, dar este o prezentă mai mult decât plăcută.

Nu ne-a placut

  • Anumite plastice tari
  • Suspensie moale
  • Cutie de viteze imprecisă
Date tehnice - Dacia Logan 0.9 TCe 90CP Laureate
Combustibil
Benzina
Nr. usi
4
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
898
Lungime mm
4346
Putere maxima CP (rpm)
90 (5250)
Latime mm
1733
Cuplu maxim Nm (rpm)
135 (2500)
Inaltime mm
1517
Viteza maxima km/h
169
Greutate kg
1073
Acceleratie 0-100 km/h s
n/a
Ampatament mm
2634
Tractiune
fata
Volum rezervor litri
50
Cutie viteze
M
Volum portbagaj litri
510
SURSA: http://www.automarket.ro/test-drive/dacia-logan-tce-90-51780.html

Ce sa scriu in anuntul de vanzare al masinii

Recesiunea financiara a afectat intreaga lume. Marile industrii, precum cea imobiliara sau auto, au inregistrat scaderi importante iar oamenii de rand au fost nevoiti sa fie mai atenti la achizitiile facute. Totodata, pentru a-si recupera din investitiile facute sau pentru a achita datorii acumulate, romanii si-au scos la vanzare masinile.

Intr-o piata in care ofertele auto second hand mustesc, iar clientii sunt rari si pretentiosi, este preferabil sa acordam o mare atentie redactarii si formularii a

1. Descriere completa. Amintirea tuturor detaliilor tehnice precum capacitatea motorului, anul de fabricatie, kilometrii in bord, tipul de caroserie, daca este sau nu inmatriculata in Romania, imbunatatirile aduse, precum si tipul tractiunii, a transmisiei etc sunt deosebit de importante. Mentionarea tuturor acestor detalii demonstreaza faptul ca esti o persoana de incredere, care ia in serios anuntul de vanzare. De aceea, acorda putintica rabdare in completarea campurilor optionale.
nuntului de vanzare. Seriozitatea, corectitudinea si stabilirea unui pret rezonabil sunt esentiale daca doresti sa gasesti un cumparator. Iata cativa pasi de parcurs in realizarea textului care anunta ca te desparti de masina ta:
Un text eliptic, urmat de o expresie de genul “Ajutor, ma vinde!” sau “Nu bate, nu troncane!” nu va face decat sa alunge cumparatorii. Daca starea masinii este buna rezumati-va la simpla mentionare. Expresiile “kilometri reali" sau “super” nu vor face decat sa indeparteze clientii.

2. Completari care fac diferenta. Nivelul de echipare, tehnologiile de care beneficiaza masina ta joaca un rol important in convingerea clientului. Iar daca ai cu ce te lauda, de ce nu ai face-o?!  Mentioneaza in anunt daca are sau nu inchidere centralizata, aer contitionat sau climatronic, radio, GPS, numarul de airgaburi, tipul tapiteriei. Astfel, iti vei convinge clientela care are de-a face cu un autoturism bine intretinut si cu un vanzator onest si implicat.
3. Pozele. Se spune ca o poza face cat o mie de cuvinte! Tocmai de aceea, un anunt fara imagini este practic nul. Inainte sa tragi cateva cadre cu masina, asigura-te ca este curata. O caroserie a carei culoare devine insesizabila din cauza prafului si a noroiului nu va face impresie buna. In plus, imaginea neingrijita se va reflecta asupra intregului istoric al masinii si chiar asupra ta. Chiar daca nu o duci la spalatorie, o poti aranja in curte sau un fata blocului. Publica poze atat cu exteriorul, cat si cu interiorul.
4. Pretul. Inainte de stabilirea pretului de vanzare, cauta oferte similare. O simpla documentare  te va ajuta sa iti faci o idee asupra valorii de comercialiare a masinii tale. Nu incerca sa stabilesti un pret cu mult deasupra pietei! Vremurile grele prin care trecem forteaza pana si pe cei mai “nepriceputi” sa se intereseze de corectitudinea sumei pe care o ceri. Pentru a economisi timp si nervi, Auto.ro iti calculeaza care este valoarea masinii tale in comparatie cu alte anunturi de vanzare asemanatoare. Acceseaza Sugestie Pret si evalueaza-ti autoturismul!
5. Revizii, imbunatatiri si piese schimbate. Daca de curand ai dus masina la revizie, i-ai schimbat uleiul, filtrele, placutele de frana, scrie aceste detalii in anunt. Un cumparator va alege intotdeauna o masina bine intretinuta, cu revizii facute la timp, in detrimentul unui autoturism neingrijit, lasat in paragina. Ideal este sa poti dovedi cu facturi, cartea de service.
6. Mare grija la exprimare! A devenit deja stereotipa formularea “Full, fara piele, etc..”.  Full inseamna complet, adica o masina care a fost echipata inca din fabrica cu toate optiunile disponibile pentru acel model. Deci, daca autoturismul scos la vanzare nu are tapiterie din piele si alte optionale disponibile la comandarea masinii, nu scrie “Full”. Pe langa faptul ca poti induce in eroare cumparatorul, vei fi perceput de cei mai isteti ca fiind un ... "necunoscator".
7. Evita limbajul de cartier sau de messenger! Scrie corect cuvintele si nu folosi termeni de argou sau incorecti: tzipla, genti sau jenti (in loc de jante), opsion, Filips, sau, mai grav, “reno” in loc de Renault. Nimeni nu s-a nascut invatat, insa inainte de a publica anuntul, verifica cat de corect este enuntat.

8. Fii onest! Ultimul pas dar poate cel mai important este corectitudinea informatiilor. Daca a fost lovita, daca airbagul a fost inlocuit, este mai bine sa recunosti pentru ca, de cele mai multe ori, aceste mici siretlicuri ies la iveala. Nu ascunde kilometrii la bord si nici probleme de ordin tehnic. O simpla vizita pe rampa unui mecanic profesionist, va dezvalui adevarul despre masina ta.
sursa: www.auto.ro

miercuri, 3 iulie 2013

Ce trebuie facut vara la masina ?

Vara, motorul se supraîncălzeşte şi poate determina diverse defecţiuni. Acest lucru poate fi preîntâmpinat dacă iei măsurile necesare din timp.

Când vine vorba de maşină, trebuie să ai în vedere trei aspecte: exteriorul, interiorul şi partea mecanică. Iată ce ai de făcut în fiecare situaţie:

La exterior

Aşa cum pielea noastră este arsă de soare, la fel şi vopseaua maşinii poate suferi din această pricină. De aceea este indicat să aplici un tratament cu ceară protectoare pe caroseria maşinii.
Ai grijă să o parchezi, pe cât posibil, mai mult la umbră.
Verifică şi schimbă, dacă este cazul, ştergătoarele de la parbriz sau de la lunetă.
Dacă ai anvelope all-season, verifică presiunea acestora şi starea lor. Eventualele hibe (umflături, fisuri, deformări) pot produce chiar explozii din pricina căldurii excesive de pe carosabil.

La interior

Verifică instalaţia de aer condiţionat şi asigură-te că este în stare perfectă de funcţionare. Încarcă instalaţia de freon dacă e necesar. Verifică compresorul şi furtunurile. Această operaţie se face la un service autorizat.
Ia-ţi un parasolar potrivit pentru bordul maşinii, astfel încât să acopere bine partea din faţă, inclusiv volanul. Nu uita să-l foloseşti, mai ales dacă ţii automobilul mai mult timp în soare.
Fă curat în portbagajul maşinii. Aruncă lucrurile inutile. O greutate suplimentară de 45 kg poate creşte consumul de carburant cu 2%.
Schimbă lichidul de parbriz cu unul estival.

La partea mecanică

Temperaturile ridicate pot influenţa calitatea uleiului de motor. Verifică-l şi schimbă-l, dacă e cazul. La motoarele diesel uleiul se îngroaşă din pricina acumulării de funingine. De aceea trebuie respectat cu stricteţe intervalul de schimbare a acestuia, mai ales dacă parcurgi distanţe mai lungi.
Nu uita nici de antigel. Aşa cum iarna ajută motorul să nu îngheţe, vara îl protejează de supraîncălzire.
Verifică plăcuţele de frână. Temperaturile înalte sau apa provenită din ploile abundente pot influenţa negativ sistemul de frânare.