luni, 8 august 2016

Cand se schimba distributia pe lant?

Stim cu totii ca o curea de distributie intr-un motor trebuie sa fie inlocuita la intervalele recomandate de service, dar intrebarea tuturor este cand se schimba lantul de distributie? Care este diferenta dintre o curea de distributie si un lant? O curea distributie este o curea dintata din cauciuc de inalta calitate; functioneaza in afara motorului si este acoperita cu un capac de protectie.
Un lant de distributie este realizat din metal, similar cu un lant de bicicleta. Un lant de distributie se executa in interiorul motorului, deoarece trebuie sa fie lubrifiat de uleiul de motor. O curea distributie are nevoie de obicei sa fie inlocuita intre 65.000 si 160.000 Km in functie de vehicul. Un lant de distributie nu trebuie sa fie inlocuit daca nu exista o problema.

Este lantul de distributie imun la defectiuni mecanice? Bineinteles ca nu. Problemele lantului de distributie nu sunt mai putin frecvente, mai ales in vehicule de mare kilometraj. Similar cu orice alte componente mecanice in miscare in interiorul oricarui motor, un lant de distributie este supus uzurii. Un lant de distributie este lubrifiat cu uleiul de motor. Lipsa schimbului de ulei, nivel scazut de ulei sau uleiul de proasta calitate poate face ca lantul de distributie sa se deterioreze mult mai repede.
Un lant de distributie este tinut sub tensiune corecta de catre un lant de tensionare. Acesta poate fi operat de un mecanism cu arc sau de presiunea uleiului. Rolele de ghidare a lantului si amortizoarele de zgomot sunt folosite pentru a mentine lantul de distributie sa nu vibreze. Toate aceste componente de asemenea se pot uza.
Cum stii daca lantul de distributie este uzat? De multe ori, in cazul in care lantul de distributie este uzat motorul se poate simti mai sacadat, fara putere sau cu probleme de pornire.
Acest lucru se datoreaza faptului ca lantul se uzeaza, se intinde si intervalul de aprindere devine mai lung. Un lant de distributie uzat sau lant de tensionare uzat pot provoca, de asemenea o varietate de zgomote provenite de la zona lantului de distributie a motorului. Zgomotele variaza de la zanganit la zbarnait sau zumzet. In cazul in care lantul de distributie este uzat, de obicei, este inlocuit cu un kit nou tensionar, ghiduri, si alte parti ale mecanismului.
Multe masini au doua sau chiar trei lanturi in motoarele lor si de multe ori un service auto poate recomanda inlocuirea tuturor lanturilor. Preturile pot varia in functie de modelul autovehiculului. Daca aveti de gand sa inlocuiti un lantul de distributie , va trebui sa gasiti procedura corecta pentru a stabili momentul cand este instalat un nou lant.
Puteti gasi acest tip de informatii in manualul de service pentru vehiculul dumneavoastra. La motoarele vechi, inlocuind lantul de distributie este o sarcina destul de usoara. Nu la fel se intampla, daca aveti o masina moderna cu tractiune fata, cu un motor montat transversal, deoarece spatiul in compartimentul motorului, ar putea fi foarte mic. Pentru a evita problemele de lant de distributie ar trebui sa se intretina motorul in mod corespunzator si sa aiba uleiul de motor schimbat la intervalele recomandate in manualul masinii. Folosind uleiuri de motor de calitate premium si filtre de ulei bune va veti prelungi viata lantului de distributie. Intr-un motor bine intretinut un lant de distributie poate dura pana la 500.000 Km si chiar mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu