vineri, 27 decembrie 2013

Cum pornesti o masina care nu a mai fost pornita demult

Fie ca au trecut 3 ani sau 7, tot multi ani sunt pentru un motor care a stat nepornit. Recomandat e ca motorul sa fie pornit macar cateva zeci de minute la o luna daca exista posibilitatea, dar daca masina a stat cativa ani fara ca nimeni sa o miste, iata cateva sfaturi esentiale inainte sa dai la cheie pentru prima oara, daca nu vrei sa ai probleme.
Ai fost plecat in strainatate sa lucrezi si masina ta a stat afara in frig? Ai cumparat o masina de la un batran care nu a mai folosit-o in ultimii 5-10 ani? Ai primit mostenire o masina veche de la rude sau bunici? Iata cateva sfaturi inainte de a o porni dupa o lunga perioada de "odihna".
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iei un furtun si sa ii golesti rezervorul de combustibil. Daca masina sta de cativa ani, acea benzina nu mai e de mult timp buna. Nu incerca sa tragi cu gura cum o fac multi, foloseste o pompa speciala care costa destul de putin, pana in 20 de lei, si are si un furtun special si o pompa uni-sens. Daca inghiti benzina sau inspiri vapori de benzina, s-ar putea sa nu te simti prea bine in urmatoarele ore. Mai ales ca vine Craciunul si Revelionul, sigur nu vrei sa-ti petreci Sarbatorile la toaleta sau la spital...
Urmatorul pas este sa pui benzina sau motorina noua in rezervor, 10 litri sunt suficienti, nu trebuie sa te chinui sa faci plinul din bidoane de plastic.
Verifica lichidele vitale ale motorului: nivelul uleiului, al lichidului de racire, lichidul de servodirectie si lichidul de frana. Completeazale daca este nevoie sau inlocuieste acolo unde crezi ca este necesar. De exemplu, uleiul, daca pare intarit, negru sau plin de depuneri. Sau antigelul, daca in timp a corodat motorul si are depuneri de rugina.

Urmatorul pas este acumulatorul. Bateria de pe masina o scoti si o duci direct la un centru de colectare, fara sa mai verifici daca e buna. Iti garantez ca nu mai e buna daca masina a stat mai mult de 3 ani, chiar daca ai pus-o noua acum 3 ani. Recomand o baterie noua si de buna calitate cu un curent de pornire mare. Vei avea nevoie de o baterie buna si bine incarcata pentru prima pornire.
Inainte sa dai la automat, ia o cheie si invarte de cateva ori motorul, misca-l putin. E posibil ca pistoanele sa fie blocate, si in momentul contactului poti arde electromotorul. Daca si dupa aceasta operatiune nu invarte, schimba electromotorul sau repara-l. Carbunii din el sunt blocati si nu mai functioneaza.
O alta recomandare este sa ai un spray de pornire la indemana si sa pulverizezi putin in admisia masinii, chiar daca masina este pe injectie. Dupa ce ai reusit sa o pornesti si o lasi sa mearga cateva minute fara sa o fortezi, e recomandat sa faci o plimbare usoara, scurta, de cateva sute de metri si apoi sa verifici toate lichidele daca nu cumva ai scurgeri. Acum poti merge la un service si schimba uleiul si filtrele ca sa faci o operatiune completa.
Acestea sunt ideile esentiale, mai ramane un singur lucru de facut, daca ai o masina care a stat un numar foarte mare de ani, sa zicem 10: roaga-te ca garniturile de cauciuc sa fie in stare buna si sa impiedice toate fluidele masinii sa iasa dupa prima tura. Succes!
sursa:  http://www.realitatea.net/cum-porne-ti-o-ma-ina-care-a-stat-mul-i-ani-nepornia_1347406.html


Pentru mai multe detalii vizitati-ne la: http://www.4tuning.ro/tehnica-auto/cum-sa-readuci-la-viata-o-masina-care-a-stat-multi-ani-nepornita-21129.html


Pentru mai multe detalii vizitati-ne la: http://www.4tuning.ro/tehnica-auto/cum-sa-readuci-la-viata-o-masina-care-a-stat-multi-ani-nepornita-21129.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu