vineri, 12 octombrie 2012

Nu este obligatoriu sa pui cauciucuri de iarna de la 01 noiembrie

Pe măsură ce iarna se apropie, internetul se umple cu articole în care şoferilor li se spune că sunt obligaţi să folosească anvelope de iarnă începând cu data de 1 noiembrie.
Realitatea este însă alta: obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordinanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică.
Cum s-a produs confuzia
Comisarul-şef Lucian Diniţă, Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, a explicat  cum s-a produs confuzia legată de data de 1 noiembrie în rândul şoferilor români: “În propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie să ningă la munte iar în alte oraşe să fie vreme frumoasă. Cadrul legal s-a mulat pe condiţiile reale, astfel că şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă oricând ar circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Legea a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, astfel că s-a produs o confuzie în rândul şoferilor”.
Amenzile pe care le riscă şoferii care încalcă legea caucicurilor de iarnă sunt cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei. Mai mult, şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă care blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.
Şoferii care nu-şi montează cauciucuri de iarnă riscă nu doar să fie amendaţi, ci şi să nu fie despăgubiţi în cazul unor accidente. Dacă se produce un accident în care şoferul nevinovat nu are maşina echipată cu anvelope de iarnă, acesta nu primeşte despăgubiri. deşi un alt şofer a intrat în el. ”Chiar azi-dimineaţă s-au produs în judeţul Braşov două accidente din cauza faptului că drumul era acoperit cu polei. Pentru că maşinile nu aveau anvelope de iarnă, companiile de asigurări nu-i vor despăgubi pe şoferi”, a explicat Lucian Diniţă.
CAUCIUCURI DE IARNĂ: Anvelopele de iarnă potriviteAtunci când cumpăraţi anvelope de iarnă, trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva semne de pe cauciuc. Fulgul de nea pe anvelopă atestă că aveţi un cauciuc de iarnă cu care puteţi circula legal.De asemenea, sunt acceptate iarna anvelopele cu menţiunea “M + S” (Mud plus Snow – Noroi şi zăpadă). Trebuie să ştiţi că, pe drumurile uscate, atunci când folosiţi cauciucuri de iarnă consumul de carburant este un pic mai mare. De exemplu, dacă în condiţii normale automobilul dumneavostră consumă 7 litri la o sută de kilometri, în condiţiile descrise mai sus va consuma 8, chiar 8,5 litri la o sută de kilometri.
sursa:  http://www.tilica.ro/nu-este-obligatoriu-sa-pui-cauciucuri-de-iarna-de-la-01-noiembrie/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu