marți, 29 august 2017

De astăzi puteţi cere statului banii pe taxa auto. Ce se întâmplă dacă nu găsiţi dovada plăţii


Proprietarii de mașini care au plătit taxa auto sau timbrul de mediu în ultimii ani pot să ceară, începând de astăzi, restituirea banilor de la stat. Formularul pentru recuperarea taxei auto a fost publicat vineri în Monitorul Oficial. Şoferii trebuie să îl completeze, să depună o serie de acte şi să facă dovada plăţii taxei.
Şeful Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca, a declarat pentru Timp Online că cererile pentru recuperarea taxei auto pot fi depuse la Fisc începând de luni, 28 august a.c.
„Cererile pot fi depuse de azi la administraţia de domiciliu de către toţi cei care au plătit taxa. Nu contează dacă au vândut sau nu maşina. Pot face rost de o copie a cărţii de identitate a maşinii. Taxa o recuperează cel care a plătit-o, chiar dacă maşina e vândută altcuiva. Trebuie însă copie după cartea de identitate a maşinii, a talonului şi a chitanţei cu care a achitat taxa, dar, dacă omul nu găseşte chitanţa, o vom găsi pe la noi sau la administraţia unde a achitat. Vineri a apărut modelul de formular, dar, oricum, cererile nu se soluţionează fiindcă nu au apărut încă normele de aplicare la ordonanţă. Acestea trebuie să apară în 60 de zile de la publicare, adică până în 7 octombrie 2017. În norme vom vedea detalii legat de cum se va proceda, cum vor fi restituiţi banii, în ordinea depunerii cererilor, în ordinea efectuării plăţilor de-a lungul timpului. Ne aşteptăm la un număr mare de cereri având în vedere că sunt peste 21.300 de şoferi din judeţ care au achitat această taxă din 2007 încoace şi doar 4700 au făcut demersuri să o recupereze”, a spus şeful AFP Bistriţa-Năsăud.
Timp Online a stat de vorbă, în piaţa auto de la Livezile, cu mai mulţi şoferi care au plătit taxa auto, dar mulţi dintre ei nu sunt informaţi în legătură cu procedura de restituire:
„Mi-ar prinde bine banii, dar nu mai am cartea şi nici talonul. Am vândut între timp maşina”.
„Nici nu ştiu ce trebuie să fac să-mi recuperez banii. Nici nu mai ştiu cât am plătit. Nu prea am încredere că ne vor da banii înapoi. De luat îi iau repede, de dat înapoi îi dau greu”, a declarat un şofer.
„Eu am fost la Finanţe să o recuperez fiindcă am înscris maşina în 28 decembrie anul trecut şi mi s-a spus că nu se poate. Se poate acum? Merg din nou. Am plătit 360 de lei, dar e oi sumă şi aceasta şi merită să o recuperez. Mai am o maşină din 2006, am cumpărat-o de la o persoană fizică, maşina era înscrisă deja şi, ca să o pot recupera, ar trebui ca dânsul să facă cererea, primul cumpărător al maşinii din străinătate, iar omul de la care am luat-o nu a fost fair-play şi nu aş mai apela la el chiar cu riscul de a pierde banii, deşi e vorba de 500 de euro”, a spus o altă doamnă.
„Nu cred că se vor da banii înapoi. Eu nu mai am maşina, am vândut-o, dar atunci nu am recuperat banii de la cumpărător”, a spus alt şofer.
„Eu nu mă duc să-mi dea banii înapoi. E prea mult de umblat. Aş avea de recuperat 3700 de lei, dar las banii statului. Nu mi se rentează să umblu atât pe la stat, mai mult pierd timp. Fiica mea a plătit peste 6000 de lei, a dat statul în judecată şi îi dă banii înapoi în rate, câte 1000 de lei. Vă daţi seama”.
„Eu am hotărâre judecătorească. M-am judecat cu statul, am plătit avocat. A durat vreun an procesul. Mi-au dat bani timp de trei ani, iar acum s-a sistat. E vorba că, de la 1 ianuarie se va da restul de bani. Am recuperat trei părţi şi două au mai rămas de recuperat. Statul ia cu două mâini, dar de dat înapoi, nu mai dă decât cu jumătate de mână”.
„Eu nu am recuperat taxa şi nici nu o recuperez. Pentru 200 de euro cât am plătit la maşina mea nu merită să umblu. Când mi-a da Guvernul fără să fac alte treburi, îi voi lua. Voi depune cerere la ANAF, dar nu se ştie când vin banii. Peste 10 ani poate. Parcă era mai bine cu taxa. A mai câştigat şi statul un ban, iar statul suntem noi. Nu se aduceau atâtea rable în ţară. Acum, indiferent că e noneuro, că e euro 1, le aduc toţi în ţară şi umplem toţi ţara de rable”
„Nu am recuperat taxa şi nici nu o recuperez. Le-o las pomană. E multă umblătură pentru ea şi pe mine mă dezgustă. Pentru 200 de euro cât am plătit nu merită. Cred că mulţi vor renunţa la bani”.
Restituirea sumelor se va face în baza deciziilor emise de Fisc în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018. În acest interval de timp își vor primi banii înapoi cei care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Pe de altă parte, cei care au plătit timbrul de mediu pentru autovehicule vor primi banii abia în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019, potrivit avocatnet.ro.
Termenul-limită până la care se va putea cere returnarea fostelor taxe auto este 31 august 2018. Proprietarii de mașini ce deja au depus în trecut cereri de restituire nu vor mai trebui să depună altele noi.Taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule au fost obligatorii, în mod succesiv, între anii 2007 și 2017. În prezent, nu mai există nicio taxă de mediu obligatorie la prima înmatriculare a unei mașini în România.
 sursa: https://www.timponline.ro/astazi-puteti-cere-statului-banii-taxa-auto-intampla-gasiti-dovada-platii/

sâmbătă, 3 iunie 2017

Un drum din Cluj, cel mai aglomerat din România: a avut un vârf de trafic de 74.258 de vehicule pe zi

Primarul municipiului Cluj-Napoca le-a transmis joi parlamentarilor care reprezintă Clujul o scrisoare deschisă prin care le cere sprijinul în realizarea mai multor proiecte pentru municipiul Cluj-Napoca. Printre acestea se numără şi două proiecte majore pentru oraș: centura metropolitană Gilău – Apahida şi Spitalul Regional de Urgenţă.
Centura metropolitană a municipiului figurează în Master Planul General de Transport al României sub denumirea de Drumul Trans-Regio Gilău – Apahida (TR Feleac, indicativ ET35, cod proiect RTR098 RTR099). Valoarea lui estimată este de 126,3 milioane de euro. Perioada de implementare a acestui proiect este 2017 – 2020. Vă transmitem atașat un extras din Anexa la Masterplanul General de Transport al României, unde este prevăzută centura metropolitană a Clujului și care cuprinde mai multe detalii despre acest proiect. Este important ca în acest an să înceapă și să se finalizeze studiile de fezabilitate pentru centura metropolitană”, a scris Emil Boc în scrisoarea sa către parlamentarii clujeni.
Acest studiu a scos în evidență problemele deosebite pe care zona metropolitană Cluj-Napoca le are privind traficul rutier de tranzit, precum și accesul la rețeaua națională de transport rutier pentru traficul originând în sau având destinația în zona metropolitană Cluj-Napoca”
Emil Boc a precizat că un studiu realizat de Universitatea Tehnică arată că tronsinul DN1 Florești- Cluj-Napoca este mai circulat ca și cea mai aglomerată intrare din Bucureși, cea dinspre Otopeni. Recordul pe aest drum este de 74.258 de vehicule într-o singură zi.
In zona metropolitană Cluj-Napoca a fost demonstrat în mod clar în etapa de colectare de date pentru Planul de Mobilitate Urbană Durabilă: tronsonul DN 1 la vest de Cluj-Napoca (intrarea dinspre Oradea) este mai aglomerat (MZA pentru zilele lucrătoare = 58.660) decât cea mai aglomerată arteră de intrare din București, DN 1 dinspre Otopeni, la ultimul recensământ național de circulație al CNADNR (MZA_2010 = 54.135).
Conform măsurătorilor efectuate de către Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, în data de 13 noiembrie 2015, s-a înregistrat un vârf de 74.258 de vehicule pe acest tronson, valoare cu mult superioară oricărei valori înregistrate anterior pe tronsoanele de drumuri naționale și autostrăzi din România.
...cloncluzia.... 


Dezvoltarea urbanistica haotică, păstorită de autoritățile din Cluj Napoca si Floresti, are rezultatele scontate.
Primarul Emil Boc a solicitat public celor 14 parlamentari clujeni sprijin în promovarea obiectivelor Clujului la Bucureşti. Unul dintre acestea este realizarea unei centuri metropolitane care să decongestioneze intrarea dinspre Oradea în municipiu, care a înregistrat un vârf de 74.258 de vehicule pe zi, valoare cu mult superioară oricărei valori înregistrate anterior pe tronsoanele de drumuri naţionale şi autostrăzi din România.

Citeste mai mult: adev.ro/okg45w
Comoditatea, lipsa resursei financiare şi necunoştinţa de cauză fac ca mulţi şoferi să nu treacă pe la un service auto sau vulcanizare odată cu schimbarea sezonului, care aduce cu sine şi schimbarea cauciucurilor. Dacă există o lege care reglementează tipul de cauciuc folosit pe maşină iarna, pentru perioada verii nu există obligaţia purtării unui pneu de vară, aşa că multe lume îşi cumpără un singur set de cauciucuri, de iarnă, şi le foloseşte şi peste vară. Acest lucru este total greşit şi reprezintă un pericol, afirmă specialiştii. Caracteristicile cauciucurilor de iarnă şi de vară sunt diferite, de la structura cauciucului din componenţă până la modul său de comportare în contact cu asfaltul. „Am văzut prin oraş multe maşini cu anvelope de iarnă. Anvelopele de iarnă sunt construite şi concepute în aşa fel încât ele să reziste la temperaturi foarte scăzute şi în condiţii de iarnă. Acestea îşi pierd din calităţi la o temperatură de peste 7 grade Celsius. Vara temperatura asfaltului poate trece liniştit de 50 de grade Celsius. În concluzie, anvelopele de iarnă îşi pierd majoritatea calităţilor în timpul verii. O anvelopă de iarnă utilizată vara nu mai are randament în timp de iarna, sezonul următor. Este aproape la fel ca şi cum am umbla vara încăltaţi în bocanci. Nu uitaţi, anvelopele sunt singurul contact al maşinii cu solul, asta dacă folosiţi anvelopele corespunzătoare”, afirmă Marius Ionuţ, reprezentantul unei firme de profil. Conform acestuia, cauciucurile de iarnă lăsate pe maşină şi vara sunt cauzele celor mai multe explozii de cauciuc de pe autostrăzi, pentru că ele se supraîncălzesc rapid. Mai mult, cauciucurile de iarnă pe un asfalt cald lungesc distanţa de frânare, ceea ce reprezintă un pericol în plus pentru siguranţa rutieră. Din această cauză specialiştii recomandă deţinătorilor de autoturisme să le „încalţe” în fiecare sezon cu cauciucuri specifice, eliminând astfel riscul unor explozii sau accidente produse de din cauza distanţei de frânare prea lungi. Unele persoane din acest domeniu au făcut presiuni în urmă cu câţiva ani, pentru completarea legii cu obligativitatea dotării maşinilor cauciucuri de vară în perioada caldă, la fel cum este şi în alte state, dar acest lucru nu s-a întâmplat, lăsând acest lucru la nivelul conştiinţei fiecărui deţinător de autoturism.

Citeste mai mult: adev.ro/oqyago
Cauciucurile de iarnă lăsate vara pe maşină sunt cauza principală a exploziilor care au loc pe autostrăzi, unul dintre factorii principali care cauzează accidente rutiere.

Citeste mai mult: adev.ro/oqyago
Cauciucurile de iarnă lăsate vara pe maşină sunt cauza principală a exploziilor care au loc pe autostrăzi, unul dintre factorii principali care cauzează accidente rutiere.

Citeste mai mult: adev.ro/oqyago
Cauciucurile de iarnă lăsate vara pe maşină sunt cauza principală a exploziilor care au loc pe autostrăzi, unul dintre factorii principali care cauzează accidente rutiere.

Citeste mai mult: adev.ro/oqyago
Cauciucurile de iarnă lăsate vara pe maşină sunt cauza principală a exploziilor care au loc pe autostrăzi, unul dintre factorii principali care cauzează accidente rutiere.

Citeste mai mult: adev.ro/oqyago

duminică, 26 martie 2017

Ce acte imi trebuie la preschimbarea permisului de conducere?


De cateva zile mi-am depus actele pentru preschimbarea permisului de conducere.
Am facut fisa de analize (acolo a durat cel mai mult), apoi am fost la CEC Bank sa platesc taxa pentru permis (LA CEC NU SE MAI POATE PLATI TAXA DE PERMIS) si teapa... mi s-a comunicat ca se poate plati la Trezorerie sau la Posta Romana... Am platit la posta 73 de lei pentru taxa de 68 de lei (au ceva comision), am facut o copie dupa cartea de identitate si m-am prezentat la IPJ Cluj, serviciul rutier pentru cerere si fotografie. Am dus si Permisul de conducere vechi, in original si l-am predat. Toata treaba la IPJ, a durat 5 minute...
Sa aveti succes!

luni, 20 februarie 2017

Am schimbat adresa din buletin. Reînnoiesc sau nu permisul auto?

Preschimbarea este obligatorie, în momentul schimbării adresei de domiciliu, în cazul celor care au model mai vechi de permis, pe care este menţionată şi adresa. Modelul care a intrat în vigoare în anul 2009, nu mai are această menţiune, astfel că posesorii lor nu mai au obligaţia să se prezinte pentru reînnoirea lor decât în momentul expirării.
EXTREM DE FALSA ACEASTA AFIRMATIE.

Legea p*lii este in Romania.
Unui prieten de-al meu cu domiciliul in Cluj si permisul de conducere luat in Zalau (adica si-a schimbat doar doar cartea de identitate nu si permisul), i-a fost retinut permisul de conducere in REGHIN, judetul Mures. A incercat ca orice OM sa se inteleaga cu ei dar a calcat pe bec si 30 de zile are permisul de conducere suspendat ... Bun... de aici incepe distractia.
Dupa ce i-a fost retinut permisul de conducere a facut cerere catre IPJ-Mures (Serviciul Rutier), sa ii fie trimis permisul de conducere la adresa din domiciliu.
Pe langa faptul ca la Mures la IPJ au program de gravide si nu prea raspunde nimeni la telefon, i s-a comunicat prin POSTA ROMANA:
Cererea nu a fost aprobata deoarece este obligatia dumneavoastra sa va schimbati permisul de conducere in momentul cand va schimbati domiciliul. Permisul de conducere se poate ridica la sfarsitul perioadei de suspendare de la UNITATEA EMITENTA (In cazul lui Zalau)...
In alta ordine de ideei, matusa de la IPJ-Mures, servisiul Rutier, i-a raspuns simplu, clar si la obiect: "Doar asa va putem obliga sa va schimbati permisul la schimbarea domiciliului."
Acum intrebarea mea pentru cei care "gandesc cu p*la legea" este:
Daca permisul de conducere era obtinut in Constanta si el  era din Botosani (diagonala tarii)... el trebuia sa mearga 30 de ore cu trenul sau 20 de ore cu microbuzul pentru a putea intra in posesia permisului de conducere?...

In fine... vorba lunga saracia omului!
 

duminică, 22 ianuarie 2017

10 obiceiuri care îţi distrug maşina încet, dar sigur


1. Nefolosirea frânei de mână la parcările în pantă
Una dintre cele mai frecvente greşeli este nefolosirea frânei de mână atunci când se staţionează în pantă. Mulţi şoferi consideră că este suficient să lase maşina doar “în viteză”. Acest lucru poate fi dăunător maşinii deoarece va crea presiune pe sistemului de transmisie, ceea ce va duce, în final, la deterioararea acestuia.
2. Trecerea din marşarier în treapta 1 din mişcare
Din grabă se întâmplă ca unii şoferi să schimbe în marşarier în timp ce maşina se mişcă în direcţia opusă. Astfel de treceri ar trebui să se facă doar când maşina se opreşte complet. Nerespectând această regulă punem presiune pe cutia de viteze, forţând angrenajele care lucrau într-un sens să-şi schimbe brusc sensul. Aceste treceri deterioreaza cutia de viteze.
3. Condusul cu ambreiajul călcat
Unii şoferi au tendinţa de a-şi relaxa piciorul pe pedala de ambreaj. Acest obicei poate afecta încet, dar sigur, unele piese auto. O presiune cât de mică aplicată asupra diafragmei ambreajului duce la o uzură prematură. 
4. Folosirea frânei de picior la coborârea pantelor lungi
La coborârea unor pante lungi se recomandă folosirea frânei de motor. Există însă şi şoferi care pentru aceste porţiuni de drum folosesc pedala de frână, preferând să o ţină apăsată o perioada mare de timp. Astfel plăcuţele se vor freca pe discul de frână, iar suprafaţa de contact se va supraîncălzi scăzând implicit gradul de aderenţă dintre ele. Frâna de motor este mult mai eficintă în aceste cazuri. 
5. Opririle şi plecările bruşte
Călcatul aiurea al pedalelor de frână sau acceleraţie poate dăuna maşinii. În principiu poate fi afectat sistemul de frânare sau rotorul. 
6. Nu ţine mâna pe schimbător când nu trebuie
Practic avem un element fix reprezentat de furca schimbătorului, care se atinge de un element mobil al cutiei de viteze, reprezentat de pinion. Exercitarea unei presiuni asupra schimbătorului duce, în timp la uzură prematură. Când schimbătorul este acţionat elementele componente ale transmisiei încep să interacţioneze, iar pusă la treabă când nu trebuie poate fi în dezavantajul maşinii. 
7. Nu transporta obiecte de care nu ai nevoie
Orice obiect pe care îl cari în maşină afectează consumul de combustibil şi starea motorului deoarece acesta va trebui să muncească în plus pentru a pune vehiculul în mişcare. Aşadar, dacă ai obiecte de care nu ai nevoie prin portbagaj, şi obişnuieşti să circuli mult, ar fi bine să le laşi acasă deoarece îţi pot afecta apoi şi buzunarul.
8. Încălzirea motorului prin supraturare înainte de a pleca la drum
Nu e nimic rău în a lasă pornită maşina câteva minute înainte de a pleca la drum, în special în perioada rece, însă unii şoferii au obiceiul de a porni motorul şi de a-l tura pentru a-l ajuta să se încălzească. Acest lucru duce la schimbări bruşte de temperatură care pot afecta maşina, forţând motorul să funcţioneze sub sarcină înainte ca uleiul să aibă un circuit complet.
9. Presiunea necorespunzătoare a aerului din roţi
O presiune incorectă a aerului din roţi duce la o rezistenţă mai mare la înaintare, de aceea este recomandat ca înainte de a umfla pleurile să verifici cartea technică a maşinii pentru a afla care este presiunea optimă. Asta poate duce la un consum mare de carburant. Pe de altă parte, o presiune prea mare duce la uzura neuniformă şi poate strică amortizoarele, deoarece cauciucul îşi pierde elasticitatea iar şocul va fi atenuat doar de amortizoare.
10. Alimentări dese cu cantităţi mici de combustibil
Cu toate ca pot exista momente când pur şi simplu nu îţi poţi permite să faci plinul, alimentările dese cu cantităţi mici de combustibil forţează maşina să ia benzină din partea de jos a rezervorului, unde de cele mai multe ori se depun reziduri. Acest lucru poate duce la un filtru de combustibil înfundat sau resturi care pot ajunge în motor.
sursa: promotor

sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Sfaturi utile pentru soferi pe timp de iarna. Sfaturi pentru detinatorii de masini diesel

Specialiştii le reamintesc proprietarilor de maşini diesel cele mai importante aspecte la care trebuie să aibă grijă în sezonul rece - ştiut fiind că iarna e un fel de bau-bau pentru masinile alimentate cu motorină, adică maşinile TDI, dCi, TDCi, CDTi, HDi, etc
1. Folosiţi COMBUSTIBIL adecvat
Când temperaturile scad, proprietarii maşinilor Diesel se pot confrunta cu pierderea puterii motorului autovehiculului. De cele mai multe ori, cauza acestei probleme este atribuită filtrelor umede care îngheaţă, dar adevărul este că problema ţine chiar de combustibilul din rezervor.
Toţi combustibilii Diesel conţin parafină, substanţă care, la temperaturi variind între -7 şi -28 de grade Celsius, se cristalizează pe filtrele de combustibil şi blochează alimentarea motorului cu carburant. Ocazional, parafina din motorina poate cristaliza si de la +5 grade Celsius în jos.
Vă recomandăm să optaţi pentru combustibili cu temperatura limită de filtrabilitate adecvată vremii reci. Adică TFL să fie mai redusă cu minimum 5 grade faţă de temperatura atmosferică. Deci pentru evitarea unor probleme costisitoare, e bine să nu vă zgârciţi şi iarna să cumpăraţi carburanţi mai scumpi, aditivaţi corespunzător.
2. Nu neglijaţi BATERIA
Bateria este mult mai solicitată iarna, pornirea motorului necesitând un curent de 2-3 ori mai mare decât vara. Pentru motoarele diesel, ţineţi cont de avertizorul de “bujii incandescente” din bord.
”Ce-aţi făcut, domnule, aţi omorât bateria!”
Nu încercaţi pornirea motorului înainte de stingerea acestui indicator. Dacă este foarte frig, după stingerea indicatorului luaţi contactul şi puneţi-l din nou. După stingerea a doua oară a indicatorului de “bujii incandescente”, acţionaţi demarorul.
Nu trebuie pornite simultan instalaţia audio, degivrarea, aeroterma climatizării pe viteza maximă, luminile, ştergătoarele. Pe frig intens, dacă s-a depăşit -8°C, este bine să aprindeţi farurile pentru câteva minute pentru a “încălzi” bateria, înainte de a acţiona demarorul. Nu ţineţi consumatorii activaţi, cu motorul oprit, decât dacă este strict necesar.
3. Atenţie maximă la BUJII şi CUREAUA DE DISTRIBUŢIE
Dacă aveţi motor diesel, verificaţi starea bujiilor incandescente. Dacă observaţi că la frig motorul nu porneşte egal, ci merge “în 3″ sau chiar “în 2″ , înseamnă că una sau două bujii incandescente sunt întrerupte. Dacă este aşa, schimbaţi tot setul, veţi fi scutit de neplăceri.
Constructorul recomandă schimbarea curelei la intervale specificate. Dacă nu ştiţi care sunt acestea, valoarea de 60.000 km este universal acceptată de producătorii de curele de distribuţie.
Costurile acestei schimbări sunt mult mai mici decât costurile pieselor ce trebuie schimbate în cazul ruperii curelei, ceea ce antrenează distrugerea unei bune părţi din motor (în special la motoarele diesel).
4. Verificarea ANTIGELULUI
Întreţinerea normală a maşinii în service include şi verificarea antigelului. Totuşi, e bine să verificaţi nivelul lichidului de răcire din vasul de expansiune.
Nu care cumva să confundaţi vasul pentru antigel cu ”borcanul” de lichid de parbriz!
Dacă, într-o situaţie de urgenţă, aţi fost nevoit să completaţi cu apă, e cazul să verificaţi densitatea antigelului din motorul dumneavoastră. Acest lucru se face cu motorul rece. Nu turnaţi niciodată antigel sau apă rece în circuitul de răcire al motorului fierbinte!
Verificaţi periodic temperatura motorului. Dacă observaţi că temperatura este scăzută şi, cu cât mergeţi mai repede, temperatura scade, termostatul este defect şi trebuie să mergeţi la service.
sursa: promotor