duminică, 25 mai 2014

Cuvinte din lumea auto pe care le pronunțăm greșit


Fara indoiala, cel mai pocit cuvant din lumea auto. Si asta pentru ca exista un cuvant asemanator care a fost mereu la indemana oricui. E vorba de cuvantul geanta, cu pluralul genti. E vorba de geanta nevestei sau eventual o geanta in care iti pui catrafusele si pleci in calatorie. Un cuvant foarte des folosit ce a fost imprumutat de soferi total gresit. Corect gramatical este JÁNTĂ, jante, s. f. si vine din franceza, unde se scrie jante la singular si jantes la plural, scrie 
Chiuloasa - chiulasa

Cuvantul chiulasa cu al sau plural chiulase a primit si el cateva variante. Cea mai des intalnita este chiuloasa. Nu se stie de ce, cum si cand a fost pocit acest cuvant, insa e clar ca, la fel ca si cuvantul janta mentionat mai sus vine din franceza. Cuvantul de origine este "culasse" si a fost importat de noi in diverse forme: chiuloasa sau culasa. Insa varianta corecta este chiulasa.
De ce nu mai este la moda centura de siguranta

Etrieri - etriere

O denumire despre care foarte putina lume stie ca e gresita. La singular nu prea greseste nimeni cand spune etrier. Insa la plural, mai toata lumea spune etrieri. Ceea ce este gresit. Corect este etriere. Si asta pentru ca, la fel ca mai toate denumirile din auto, si acesta este luat din franceza. In limba originala, piesa care face parte din sistemul de franare se numeste ca in romana: etrier, cu pluralul etriers.

Marsalier / marchearrier - marsarier

La fel ca si cuvantul vizavi, care este gresit folosit de romanii care il scriu vis-a-vis, cuvantul marsarier a fost "romanizat". Adica si-a gasit o forma stabila in romaneste si a fost adoptat de catre dictionarul nostru intr-o forma diferita de cum o stim noi. La fel cum corect gramatical din punct de vedere romaneste este vizavi, la fel este si marsarier. Asa cum se aude, asa se si scrie. Chiar daca la origine stau cuvinte din franceza, limba romana actuala le-a dat forme individuale.

Relanti / relantiu - ralanti

Nu trebuie sa va spunem ce inseamna, nu? Este acel mers al motorului incet, fara sa fie turat. Si multa lume numeste turatia aceasta drept relanti. Insa este gresit. Pentru ca forma corecta, asa cum ne spune si DEX-ul, este ralanti cu pluralul ralantiuri. Vine din francezul "ralenti" si a adoptat forma actuala prin acceptarea unei denumiri care se aude exact ca in franceza, dar se scrie... romaneste.

Bari - bare

Vesnica problema cu care inca nu s-au obisnuit multi dintre noi. La singular putem spune bara de striptease, bara de Logan sau bara de tractiuni. Insa la plural, cei multi care inca spun bari, gresesc. Pluralul este bare, iar cuvantul bari nici macar nu exista in acest context, decat pe buzele necunoscatorilor. Vine din francezul barre cu pluralul barres.
sursa: http://www.realitatea.net/chiuloasa-porbagaj-sau-semering-cuvinte-din-lumea-auto-pe-care-le-pronun-am-gre-it_1447222.html

marți, 13 mai 2014

Cum scap de amenda ?


Câte ceva despre amenzile rutiere, contestarea procesului verbal şi cum trebuie să se comporte agentul
Sancţionaţi în folos propriu superficialitatea, comoditatea sau ignoranţa agenţilor de Poliţie Rutieră care vă dau amenzi în trafic. Greşelile poliţiştilor pot fi speculate de şoferi. Procesul verbal de contravenţie poate fi contestat destul de uşor, dacă poliţiştii nu procedează "ca la carte". În 15 zile vă puteţi adresa instanţei de judecată. Pe parcursul judecării, sancţiunile se suspendă.

Amenda de circulaţie este cea mai întâlnită sancţiune pe care o primeşte o persoană. Motivele sunt multe, pornind de la depăşirea vitezei regulamentare, nepurtarea centurii de siguranţă sau consumul de băuturi alcoolice. Numai că, pe lângă conducătorii auto care calcă pe bec, există şi poliţişti, care din neatenţie, grabă sau poate rea-voinţă, greşesc faţă de participanţii la trafic. Toţi cei care se simt nedreptăţiţi de agenţii rutieri se pot adresa instanţei de judecată pentru anularea amenzii. Demersul nostru, realizat cu ajutorul unor jurişti cu experienţă, nu vine să îngreuneze munca poliţiştilor, ci doar să-i determine şi pe ei să respecte „litera legii", lucru pe care-l cer şi şoferilor cu fiecare ocazie.

În acest moment există şapte metode legale prin care puteţi scăpa de amenda dată de cei de la Poliţia Rutieră. Posibilităţi apărute din cauza faptului că unii poliţişti nu fac totul "ca la carte" pentru ca amenda să nu poată fi anulată, bazându-se adesea şi pe ignoranţa conducătorilor auto.

Cei care vor să conteste amenzile trebuie să ştie că măsurătorile cu radare nu pot fi folosite ca probe în instanţă dacă fotografiile au fost făcute pe timp de ceaţă şi, ca urmare, culoarea maşinii, numărul de înmatriculare sau şoferul acesteia nu pot fi determinate absolut fără dubiu. Aceeaşi regulă se aplică şi dacă aparatul este unul de tip staţionar şi înregistrarea este făcută în mişcare, neregulă care se întâmplă frecvent, sau dacă în momentul înregistrării există simultan mai multe maşini, iar autoturismul vizat nu poate fi clar evidenţiat în fotografia-probă: număr, culoare, şofer.

În plus, pe fotografie trebuie să apară obligatoriu data şi ora la care a fost efectuată măsurătoarea, valoarea vitezei, sensul în care s-a deplasat maşina şi faptul că a fost efectuată anterior auto-testarea radarului. Funcţia de autotestare se face automat la fiecare pornire a aparatului. În timpul testării, în colţul din stânga jos a înregistrării video sau foto apare litera "T". Fotografiile marcate astfel nu pot fi folosite de Poliţie ca probe în instanţă, pentru că aparatul nu era reglat în momentul folosirii.

De asemenea, aparatele radar de tip staţionar nu pot fi amplasate în apropierea surselor puternice de radiaţii electromagnetice, respectiv stâlp de radio, televiziune, telefonie mobilă sau reţea de înaltă tensiune. Conducătorii auto opriţi în trafic nu pot solicita fotografia - probă, dar au acces la alte documente. Echipajul de Poliţie care efectuează controale cu radare trebuie să aibă în permanenţă asupra lui certificatul de omologare al radarului, buletinul de verificare metrologică şi autorizaţia de operator radar, pentru agentul care întocmeşte procesul verbal. Lipsa oricăruia din aceste documente poate fi trecută în procesul verbal la rubrica „alte menţiuni" şi atrage nulitatea amenzii, dacă este contestată în instanţă.

Contestarea procesului verbal
Pentru sesizarea instanţei nu este nevoie de prezenţa dumneavoastră, puteţi să trimiteţi plângerea prin poştă, cu confirmare de primire. Plângerea se depune la sediul Poliţiei Rutiere unde lucrează poliţistul care v-a amendat şi se adresează Judecătoriei pe raza căreia a fost săvârşită fapta. Termenul de atacare a amenzii este de 15 zile de la data la care aţi luat cunoştinţă de conţinutul procesului verbal. Dosarul prin care contestaţi amenda trebuie să conţină copia după actul de identitate şi după amendă, plângerea împotriva procesului verbal şi un memoriu împotriva poliţistului, dacă este cazul. Toate documentele trebuie prezentate în câte două exemplare.

Principalele motive de anulare a proceselor verbale sunt: neprezentarea probei radar în instanţă; poliţistul nu menţionează distanţa de indicatorul care interzice oprirea / staţionarea şi nu menţionează numărul casei în faţa căreia a fost oprită maşina; nemenţionarea motivelor care au dus la întocmirea unui proces verbal sau care nu conţin datele cerute de lege; nu sunt menţionate obiecţiunile contravenientului; lipsa semnăturii agentului constatator; lipsa menţiunilor cu privire la numele şi funcţia agentului constatator; stabilirea amenzii în sumă totală, fără să se indice sancţiunea aplicată pentru fiecare din contravenţiile stabilite.

Multe dintre contestaţiile făcute împotriva proceselor verbale de contravenţie vin ca urmare a faptului că măsura principală a amenzii este însoţită de cea complementară, de suspendare a permisului, puncte de penalizare sau reţinerea certificatului de înmatriculare. Contestaţiile amână punerea în aplicare a sancţiunilor complementare, chiar dacă în multe cazuri conducătorii auto nu au motive sau probe în acest sens.

Cum trebuie să se comporte agentul
Aplicarea sancţiunilor contravenţionale se face numai de către "agenţii constatatori". În cazul amenzilor rutiere, poliţistul care v-a oprit în trafic are, pe lângă drepturi, şi o serie de obligaţii. Astfel, în momentul în care sunteţi tras "pe dreapta", agentul de la Rutier trebuie să vină în dreptul portierei şoferului, să salute, să se prezinte şi să ceară pe un ton politicos documentele (actul de identitate, permisul de conducere, atestatul profesional - talonul maşinii şi asigurarea RCA). Toate actele trebuie prezentate în original. Lipsa unuia se sancţionează cu avertisment sau amendă. În cazul în care nu aveţi actele la dumneavoastră, agentul poate face verificarea prin staţie în baza de date. Poliţistul trebuie să-i comunice şoferului motivul opririi şi abaterea comisă, precum şi faptul că trebuie să rămână în maşină până la completarea actelor de constatare.

La finalul controlului, agentul trebuie să returneze toate documentele, în cazul în care nu a reţinut vreunul. Pentru a fi valabil, pe procesul verbal trebuie obligatoriu înscrise data şi locul unde este încheiat, numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator, datele dumneavoastră personale din actul de identitate, codul numeric personal al dumneavoastră, ocupaţia şi locul de munca, precum şi descrierea faptei pentru care aţi fost oprit, prin indicarea datei, orei şi locului şi descrierea împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite. Un proces verbal nu poate fi completat de altă persoană decât de "agentul constatator". Nu pot fi aşadar date amenzi radar folosind date transmise prin staţie, uneori la kilometri distanţă, poliţistului care v-a oprit. În acest caz, contestarea sancţiunii are şanse maxime de reuşită.

Dacă procesul verbal nu poartă semnătura dumneavoastră, poliţistul trebuie să aleagă un martor care să contrasemneze. Dacă nu semnaţi procesul verbal sau nu eraţi de faţă când s-a întocmit, se va considera că aţi luat cunoştinţă de acesta când aţi primit prin Poştă scrisoarea cu amendă, iar termenul de atacare în justiţie curge din ziua imediat următoare.

Statisticile arată că aproximativ un sfert dintre şoferii care au atacat procesele verbale ale Poliţiei Rutiere au avut de câştigat. Juriştii spun însă că mulţi contestatari, care au făcut plângerea imediat după sancţiune, sub imperiul nervilor, nu se mai prezintă ulterior la termene şi pierd procesul. Chiar şi aşa, aceasta înseamnă că şansele de reuşită în instanţă sunt destul de mari, iar mulţi agenţi de poliţie fac greşeli în completarea proceselor verbale sau greşeli de altă natură, sancţionabile de către contravenienţi.

marți, 29 aprilie 2014

Volkswagen Golf împlineşte 40 de ani de existenţă


O maşină de legendă împlineşte 40 de ani de existenţă. Este vorba de automobilul care a redefinit segmentul compact şi care din 1974 şi până azi a rămas un etalon al clasei sale: VW Golf.
Volkswagen Golf este automobilul care a marcat câteva generaţii bune de pasionaţi auto. Un model longeviv care a definit ceea ce astăzi numim clasa compactă şi care a devenit un etalon în segmentul său. Povestea sa începe acum 40 de ani, odată cu lansarea primei generaţii. Modelul care poartă numele unui sport elitist avea să iasă de pe banda de asamblare de la Wolfsburg în 29 martie 1974. Avea o misiune grea de îndeplinit. Trebuia să înlocuiască cu succes celebrul Volkswagen Beetle, un automobil extrem de popular. 21.5 milioane de exemplare fuseseră construite, iar Golf trebuia să se ridice cumva la înălţimea înaintaşului său. Conceptul era nou, inginerii renunţând la soluţia clasică cu motor spate şi tracţiune spate în favoarea unui automobil modern cu tracţiune faţă şi motor amplasat transversal în faţă.
Oare avea să convingă publicul? Răspunsul venea mai repede decât se aştepta toată lumea: în luna octombrie 1976, adică la doi ani şi jumătate Volkswagen sărbătorea deja un milion de Golf-uri produse. 

Originea numelui

O denumire simplă. dar care stârneşte şi astăzi controverse. Ce înseamnă Golf şi de ce şi-au numit astfel cei de la VW modelul de clasă compactă? Prima teorie - şi cea mai cunoscută - este că numele provine de la Golfstorm, denumirea în germană a curentului Gulfstream. Deşi Volkswagen nu a confirmat niciodată acesată origine, explicaţia ar fi logică, Volkswagen aflându-se atunci într-o perioada când îşi numea modelele după denumiri ale diverşilor curenţi: Passat, Scirocco, Jetta, Bora. Altă ipoteză este că numele provine dintr-un set de denumiri legate de sport şi sunt uşor de pronunţat în orice limbă, la fel ca şi Polo şi Derby.

Prima generaţie Golf (1973-1983)

 Desenată de Giorgio Giugiaro, prima generaţie VW Golf este şi astăzi recunoscută instant de către orice pasionat de automobile şi nu numai. Liniile drepte, simple şi extrem de curate şi farurile rotunde au făcut din Golf simbolul unei generaţii. În 1976, Golf-ul inventa practic clasa compactă, deşi era mult mai mic faţă de standardele de astăzi. Era şi mult mai practic faţă de un Beetle, deoarece avea un hayon larg pentru acces la compartimentul dedicat bagajelor şi era disponibil atât în versiune cu trei portiere cât şi cu cinci. Una din elementele distincte ale Golfului este montantul C. Giugiaro a vrut să-i dea o formă specială acestui element de caroserie care până acum avea simplul rol de a susţine plafonul. Designerul italian a făcut astfel din montantul C un element de design specific pentru Golf, dându-i forma literei C, o temă care s-a regăsit apoi în diverse forme pe aproape toate generaţiile modelului german.
Golf I a mai adus cu el o serie de premiere. Volkswagen avea să introducă un motor diesel aspirat pe modelul Golf D din 1976 şi apoi unul turbodiesel pe Golf GTD din 1982. Mai important, primul hothatch Golf GTI avea să fie lansat în 1976, iar în 1979 versiunea cabrio a modelului Golf.
Primul Golf s-a vândut şi în Statele Unite ale Amercii sub numele de Volkswagen Rabbit. Americanii au derivat şi o versiune pick-up bazată pe prima generaţie Golf, numită Rabbit Pickup. În Europa, ea a ajuns să fie cunoscută sub numele de Caddy, moment care a marcat naşterea unei alte denumiri cunoscute şi azi în gama VW. Împreună cu toate derivatele sale, prima generaţie Golf s-a construit în 6.72 milioane exemplare.

A doua generaţie Golf (1983-1992)

În august 1983, Volkswagen lansa a doua generaţie a modelului Golf. Ceva mai mare în dimensiuni, dar cu o formă similiară cu prima generaţie, Golf II oferea cum semnificativ mai mult spaţiu pentru pasageri. La fel ca prima generaţie, Golf II era disponibil atât în versiune cu trei portiere, cât şi cu cinci. Deşi părea o continuare normală a primei generaţii lucrurile nu au fost atât de simple.
Când oficialii Volkswagen s-au întâlnit pentru a decide care este soarta viitorului model, mulţi dintre ei au susţinut ideea unei schimbări radicale. "Să facem ceva total diferit, aşa cum au făcut şi concurenţii noştrii", s-a auzit în sala de şedinţe. Dar apoi cineva a spus: "Nu! Să păstrăm ideea, să construim un urmaş cu aceeaşi temă." Aşa s-a născut succesul uriaş al modelului Golf. Din faptul că modelul a evoluat de la generaţie la generaţie, dar niciodată nu şi-a şocat clienţii fideli cu un design atipic sau cu o schimbare totală a personalităţii. Iar Golf II avea să facă exact acest lucru. A luat tema primei generaţii şi a îmbunătăţit-o. Au fost păstrate modelele speciale, ca GTI-ul. Au fost păstrate farurile rotunde, dar şi montantul spate în forma literei C. A doua generaţie a adus primul Golf echipat cu frâne cu ABS în 1986, dar şi primul exemplar echipat cu transmisie integrală Syncro introdusă în acelaşi 1986. 6.41 milioane exemplare ale modelului Golf II au fost construite în lumea întreagă.

A treia generaţie (1993-2001)

Anii '90 cereau însă o schimbare, iar a treia generaţie a venit cu cea mai îndrăzneaţă propunere de design de la lansarea modelului de segment C. Silueta cu linii drepte lăsa locul uneia cu linii ceva mai rotunjite, iar o schimbare majoră venea în partea frontală, unde Volkswagen renunţa la farurile rotunde în favoarea unora cu o formă ovală. În plus, Volkswagen investea enorm în siguranaţă. A treia generaţie a adus airbaguri frontale şi o caroserie cu ranforsări suplimentare ce a venit cu o îmbunătăţire a rezultatelor la testele de impact. Golf III a fost prima generaţie echipată cu motor cu şase cilindri pentru versiunea VR6, cruise control, injecţie directă de motorină (TDI în 1993). ABS-ul a devenit o dotarestandard pe toate modelele Golf începând cu 1996. O nouă versiune decapotabilă a fost introdusă în 1993, dar şi prima versiune break bazată pe modelul Golf ce a purtat numele Variant. Volkswagen Golf III a obţinut titlul de European Car of the Year în 1992, devansând modele ca Citroen ZX sau Opel Astra. Aproape 5 milioane de exemplare au fost asamblate.

A patra generaţie (1997-2004)

Poate cea mai cunoscută şi răspândită generaţie a modelului Golf este cea cu numărul patru. Designul abordat a fost perfect, reuşind să îmbine linia clasică cu cea modernă. Existau elemente ce trimiteau imaginaţia către prima generaţie a modelului, dar în acelaşi timp era cel mai modern dintre toate. A fost lansat în 1997, dar a treia generaţie a continuat să se vândă pe anumite pieţe până în 2011. Calitatea fabricaţiei era deosebită şi reuşea să se impună ca standard în clasa compactă. Modelul a continuat să democratizeze siguranţa (aşa cum le place celor de la Volkseagen să spună) prin introducerea de noi sisteme de siguranţă în dotarea modelului. În 1998, ESC-ul şi asistarea la frânare era oferite pentru modelul Golf, iar în acelaşi an era introdus şi primul Golf cu tracţiune integrală cu sistem Haldex numit Golf 4Motion. Transmisia cu şase trepte manuală a debutat în 1998, iar în 2001 a fost lansat un nou GTI, cu motor de 180 CP. Inginerii grupului introduceau şi injecţia directă de benzină pentru motoarele FSI, iar în 2002 era lansat cel mai puternic Golf din toate timpurile. Numit R32, modelul era capabil să atingă o viteză de top de 250 km/oră. Tot pe acest model avea să debuteze şi transmisia automată cu două ambreiaje DSG. Golf IV avea să iasă din producţie în 2004, cu un total de 4.99 milioane de unităţi produse.

A cincea generaţie (2004-2008)

Volkswagen avea nevoie de un urmaş pe măsura succesului generaţiei anterioare. Şi avea să reuşească din nou, creând generaţia a cincea, cel mai confortabil exemplar de până acum. În 2004, Golf V lua clasa compactă prin surprindere, reuşind să îşi menţină standardul de etalon al clasei. Deşi mulţi concurenţi s-au apropiat de Golf, iar eternele discuţii despre care model este mai bun vor exista întotdeauna, nimeni nu poate contesta notorietatea modelului Golf V. A fost extrem de popular în Europa, dar şi la noi în ţară, fiind în vogă în momentul creşterii economice care a dus la maximul pieţei auto atins la noi în ţară: 2007-2008. Volkswagen a continuat să inoveze cu o caroserie mai rigidă, şase airbaguri, o nouă suspensie spate, cutie automată DSG cu şapte trepte, faruri bi-xenon plus primul twincharger folosit pentru o motor pe benzină. Propulsorul TSI din 2006 folosea pentru supraalimentare atât sistem turbo, cât şi un compresor. Volkswagen a introdus şi o serie de modele derivate din modelul Golf. Golf Plus a debutat în 2007, apoi CrossGolf, dar şi un nou model break şi eficientul Golf BlueMotion ce promitea un consum de 4.5 litri/100 km. Golf 5 care a stat pe piaţă doar patru ani, doar 3.27 milioane unităţi au fost fabricate.

A şasea generaţie (2008-2013)

A şasea generaţie a venit mai repede decât se aştepta toată lumea. Volkswagen a decis să o introducă după doar patru ani şi mulţi au spus că este doar un facelift numit pompos generaţie nouă. parţial adevărat: Golf VI şi Golf V împart multe elemente comune, dar vizual ele sunt diferite. Blocurile optice, atât cele frontale cât şi stopurile, sunt modernizate şi modificate vizibil.

A şaptea generaţie (2013-prezent)

A şaptea şi actuala generaţie a modelului Golf a sosit anul trecut, după ce a fost prezentată pentru prima dată publicului în septembrie 2012. Pentru prima dată, o generaţie nouă era mai uşoară cu 100 kg faţă de cea precedentă. Consumul de carburant a scăzut prin introducerea de propulsoare noi şi, tot în premieră, Volkswagen propune şi o versiune cu propulsie electrică pentru noul Golf.
Volkswagen e-Golf poate fi achiziţionat şi oferă o autonomie de 190 kilometri. Inovaţiile nu se opresc aici, în această toamnă, va fi lansat şi Golf GTE, model ce foloseşte un sistem plug-in hybrid pentru propulsie.
 A şaptea generaţie a modelului Golf a reuşit să impresioneze din nou şi juriul Car of the Year în anul lansării sale. Astfel în 2013, Golf a devenit European Car of the Year pentru a doua oară după succesul obţinut în 1992.

 

 

marți, 8 aprilie 2014

Prima masina din Romania - istoria masinilor din tara noastra

Multa lume are impresia gresita ca industria de automobile s-a nascut in Romania odata cu Dacia, in 1968. Insa Romania a fost la inceputul secolului trecut una din cele mai bogate tari europene si a fost printre primele 10 tari care au introdus automobilul inca de la aparitia sa. Iata istoria masinilor din Romania.
Primele masini din Romania: camioane hibrid cu aburi in 1895
Primele vehicule de transport din Romania dateaza din 1895, cand circulau pe strazile din Bucuresti doua vehicule realizate de o companie franceza numita Gardner-Serpollet. Acestea erau masini cu motor pe aburi, ce foloseau acetilena care ardea in 24 de becuri, pentru productia de aburi sub presiune. Caldarea masinii cu abur era compusa din mai multe tevi prin care era trimisa apa de catre o pompa. Vaporizarea se producea extrem de repede in tevile incalzite la incandescenta si aburul obtinut avea o presiune de 30 kgf/cm patrat. In partea din fata a camionului era pozitionat cazanul si locul pentru conducator, iar in spate era rezervorul cu apa. Motorul propriu-zis era montat intre lonjeroanele cadrului si puntea in miscare rotile din spate prin intermediul unui lant. Rotile erau cu spite din lemn si anvelope dintr-o bucata, rigide, fara presiune de aer. Frana era la mana si actiona numai rotile din spate, iar suspensia folosita era cu arcuri de foi. Cele doua vehicule erau de fapt niste camioane si erau folosite pentru transportul de materiale.


Autoturism Oldsmobile cu motor termic in 1898, la Bucuresti
Producatorul american Oldsmobile este printre pionierii masinii cu motor care functioneaza cu ardere interna. Aceasta masina era de fapt un fel de trasura cu doua locuri, roti mici si subtiri cu spite, iar in loc de volan avea o maneta. Motorul era cu un singur piston si era pozitionat in spate. Tractiunea era pe puntea spate, tot cu lant, iar franarea se facea numai manual, un sistem de parghii actionand direct asupra puntii spate. Acest exemplar, despre care se zvoneste ca ii apartinea unui industrias evreu, a fost prima masina dotata cu un motor pe ardere interna din Romania.



Primul vehicul inregistrat oficial in Romania cu nr. 1 a fost unul Belgian
In anul 1900, Bucurestiul s-a bucurat de introducerea Serviciului Circulatiei. Aici, primul vehicul inregistrat oficial a fost un automobil dotat cu motor pe ardere interna fabricat in Liege. Era de fapt o trasura fara cai si i-a apartinut proprietarului morii cu abur "Gheorghe Assan" de pe Stefan cel Mare. La aceasta masina, rotile din spate erau mai mari, fiind dotate cu benzi de rulare din cauciuc masiv. Acest vehicul avea in laterale si doua faruri care puteau lumina cu gaz sau lumanari, pentru a facilita mersul pe timp de noapte.
Printul Bibescu, un mare pasionat de sporturile cu motor si zbor, cel care a infiintat un an mai tarziu ACR, Automobil Club Roman, si-a comandat si el in 1900 acelasi automobil dela fabrica din Liege.


Camionul greu care darama casele locuitorilor din centrul vechi
In 1900, Primaria Orasului Bucuresti a importat din Franta un autocamion cu abur Gardner-Serpollet, ca cele folosite la transportul de materiale. Acesta era insa adaptat pentru preluarea gunoiului. Chiar daca din punct de vedere mecanic acest camion mergea bine si consuma doar apa si curent (incalzirea apei pentru transformarea in aburi se face cu ajutorul unor becuri pe acetilena), greutatea mare punea probleme structurilor de rezistenta ale caselor. Zgomotul produs de rotile dotate cu benzi de rulare rigide si vibratiile pe strazile pietruite faceau ca zidurile caselor sa se prabuseasca. Motiv pentru care, dupa un singur an de utilizare, acest camion a iesit din uz din cauza protestelor locatarilor din Centrul Vechi.
In 1904, Romania avea 51 de automobile inregistrate
Primul automobil inchis care a circulat in Romania a fost un model Panhard, in anul 1904. Avea un motor cu ardere interna ce producea 16 cp, roti de lemn si 4 locuri pentru pasageri. Aceasta era doar unul din cele 51 de automobile dedicate transportului de pasageri care figurau in documentele de inregistrare oficiale. In anul 1926, in perioada interbelica, in Romania erau inscrise 11.306 masini, in 1939 erau 25.876 de masini inmatriculate, iar la finalul razboiului mai ramasesera in 1944 numai 9.820 de vehicule de mici dimensiuni inscrise.
Prima fabrica de masini din Romania se numeste MARTA si a luat nastere in 1908
Nume sonore care mai exista si in ziua de azi au luat nastere inainte de Primul Razboi Mondial. Pe langa Steyr, Austro-Daimler, Puch, Raba, Praga sau Skoda, a existat si uzina Marta. Era de fapt o sucursala a americanilor de la Westinghouse din Le Havre, Franta. Numele Marta vine de la Magyar Automobil Reszveny Tarsasag Arad si a fost prima fabrica din Romania in care s-au construit masini si autobuze.
Din 1909, incepe productia de camioane si autobuze, iar din 1910 incep sa se produca si masini de mici dimensiuni. Caroseriile erau de tip Dublu-Featon, Landolet, Limuzina, etc. Motoarele erau cu patru cilindri de 20, 30 sau 40 cp. Autoturismele cu motoare de 20 sau 30 de cp aveau transmisie cardanica, iar cele cu motoare de 40 cp aveau transmisie prin lant. Bineinteles, toate automobilele erau fabricate sub licenta firmei Westinghouse si pana in 1912, cand aceasta companie a dat faliment, s-au fabricat la Arad circa 150 de autoturisme.
Dupa falimentul Westinghouse, la Marta au inceput sa se fabrice masini Austro-Daimler, tot sub licenta. La Arad s-au fabricat circa 650 de masini si autobuze marca Daimler, iar la inceputul Primului Razboi Mondial s-a intrerupt fabricarea masinilor, uzina axandu-se pe motoare de avion..

 







Vehicule electrice pe strazile din Bucuresti, inca din 1910
La sfarsitul primului deceniu al secolului a fost adus primul vehicul electric in Romania. Acesta mergea pe baza unui grup de baterii acumulatoare care se incarcau de la reteaua electrica. Era folosit la transportul de marfuri, nu la cel pentru pasageri sau in interes personal. Pana in 1920, au mai fost inscrise circa 38 de automobile electrice, printre care si cel care poate fi acum admirat la Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida din capitala, un model realizat de firma germana Nurnberger Aktiengesellschaft. Adica o masina pusa in functiune de un motor electric pozitionat central, ce transmitea puterea printr-un ax cardanic catre rotile din spate.
Primele automobile 100% romanesti, fabricate in strainatate
Dumitru Vasescu este un roman care ar fi trebuit sa intre in cartile de istorie. Si asta pentru ca a reusit in 1880 sa construiasca o masina pe aburi cu care a circulat pe strazile din Paris. Din pacate, aceasta masina a venit o singura data in Romania, la Bucuresti, in 1906, si nu se cunoaste nimic despre ce s-a ales de aceasta masina istorica.
Aurel Persu reuseste in 1921 sa construiasca primul vehicul aerodinamic din lume, cu rotile integrate in caroserie. Cu aceasta masina el merge 120,000 de kilometri pentru a-i dovedi fiabilitatea. Interesant este ca masina lui Persu, ce poate fi admirata si acum in cadrul Muzeului Tehnic Dimitrie Leonida din Bucuresti, are un coeficient aerodinamic de numai 0,22 adica exact cat un Ferrari modern de ultima generatie. Persu a realizat aceasta masina in forma de picatura in Germania, unde a obtinut si brevetul, dar a venit ulterior in Romania si a donat masina muzeului.



Primele vehicule 100% romanesti, construite din 1944 de IAR
La fost fabrica IAR din Brasov, inginerul Radu Manicatide realizeaza o masina de tip microautomobil cu motor de motocicleta care producea 11,5 cp la o turatie de 4.000 rpm. Masina avea doua locuri, motor pozitionat in spate si atingea o viteza de 70 km/h. Greutatea proprie a masinii era de 270 kg si consuma in jur de 4,5 l/100 km.
Urmatorul proiect a apartinut unor ingineri si tehnicieni de la Arsenalul aviatiei din Cotroceni. Acestia au fabricat un automobil dotat cu motor in 3 pistoane "in evantai" care producea 30 cp. Acest motor se racea fortat cu aer, avea motorul si tractiunea pe spate si era dotat cu 6 locuri. Suspensia acestui vehicul era formata din cauciuc si metal, bazate pe torsiune.
In 1947, tot in uzina IAR, Intreprinderea Aeronautica Romana, s-au construit 3 vehicule. Acestea au fost dotate cu motorul IAR002 in doi timpi cu patru cilindri dubli in linie, cu o capacitate de 1000 cmc ce producea 45 cp la 4300 rpm. Viteza maxima a acestor automobile era de 124 km/h. Au existat chiar si variante sport ale acestui motor IAR002 care erau capabile sa produce 100 cp la 5300 rpm.
Camioanele "Steagul Rosu", primele vehicule romanesti fabricate in serie
In 1953 incepe fabricarea la uzinele Steagul Rosu din Brasov a primului autocamion romanesc numit SR-101. Acesta era proiectat dupa camionul sovietic ZIS-150. Camionul romanesc avea motor cu 6 cilindri in linie de o capacitate de 5,55 litri si producea 95 cp la o turatie de 2800 rpm. Consumul acestor camioane-pionier ale industriei auto din Romania era de 33 de litri la fiecare 100 de kilometri parcursi.
Au urmat camioanele SR-131 Carpati, dotate cu motor V8 de 140 cp, camionul SR-132, SR-113 Bucegi care era in stare sa atinga 80 km/h, SR-114, SR-116 si diferite versiuni de caroserie: basculanta, transportor, uz militar, transport persoane, etc.
A urmat fabricarea autocamionului modern numit 7 AB-1, acesta avand o sarcina utila de 7 tone si o linie speciala cu cabina avansata. Motorul este acelasi SR-211 V8 de 140 cp.





Masinile ARO IMS si autoutilitarele TV, fabricate incepand cu 1957
IMS 57 a fost primul vehicul de teren accidentat realizat in Romania, insa era inspirat de un model rusesc. Au urmat IMS 58 si 59, iar in 1972 seria ARO 24. Aceste vehicule se fabricau la Uzina Mecanica Muscel din Campulung si au devenit in timp unele dintre cele mai bine vandute vehicule 4x4 din toata lumea, Romania fiind pe locul 3 in exportul mondial de autoturisme de teren.



Uzinele "Automecanica" Medias incep si ele sa fabrice camioane speciale. Acestea sunt destinate pentru transportul de carburant, autocisterna pentru lapte, autoatelier, autovidanjor, autogunoiera si asa mai departe.
Incepand cu 1957 incepe si fabricarea primului autobuz TV1, numele venind de la Tudor Vladimirescu. Aceste autobuze sunt realizate de catre Uzina Autobuzul din Bucuresti care dateaza inca din 1953, cand a inceput sa fabrice batoze pentru cereale si remorci auto de tip marfa sau dormitor de campanie. Autobuzele TV lansate pe piata in '57 au o capacitate de 26 de locuri pe scaune si 39 in picioare.


Prima autoutilitara romaneasca, numita TV 4, realizata dupa un proiect propriu, se lanseaza in 1958. Are motorul de IMS si poate transporta 1000 de kilograme in interior. Urmeaza apoi autobuzele TV 2 U si TV2 R, cu mai multe locuri pentru pasageri, dupa care autobuzele TV 7 cu o capacitate mai mica de 28 de locuri pe scaune.
Utilitarele TV se fabricau cu tractiune pe spate sau dubla si erau de tip furgoneta, camionete, microbuze, sanitare, litorete sau autosasiuri-cisterna de lapte. In total, pana in 1970, Uzina Autobuzul din Bucuresti fabrica 12 tipuri de autobuze si autoutilitare, iar in 1975 reusea sa fabrice 34 de tipuri diferite de astfel de vehicule, o adevarata performanta a industriei auto romanesti.
Dacia si Oltcit, marii producatori de autoturisme
A urmat in 1968 construirea la Uzina de Autoturisme Pitesti de la Mioveni realizarea modelului Dacia 1100, urmat un an mai tarziu de Dacia 1300. Acestea se fabricau sub licenta Renault dupa modelele R8, respectiv R12. Au urmat modelele ulterioare din anul 1980 de Dacia 1310, urmat de Dacia 1410, Dacia Sport, Dacia Nova, Super Nova, Solenza si modelel moderne de Logan, etc.
In 1976, in urma unei colaborari dintre Romania si Citroen, cel din urma detinand 36% din actiuni, a luat nastere fabrica Oltcit de la Craiova. Aici s-au realizat mai multe modele de masini in 3 portiere de tip hatchback sau pick-up, pana in 1991, cand francezii s-au retras din Romania si numele a devenit Automobile Craiova.



Romania are un istoric bogat in domeniul auto
Nu sunt multi cei care stiu ca Romania a fost una dintre cele 6 tari din lume care a organizat competitii de motorsport, alaturi de Franta, SUA, Anglia, Germania si Italia. Am avut nume sonore in domeniul sporturilor cu motor, precum George Valentin Bibescu, care a reusit la bordul unui Buick sa faca distanta de 1827 de kilometri intre Geneva si Bucuresti in doar 73 de ore in 1901, Ion Maican, Iorgu Ghica, A. Racovita, G. Fernic cu al sau Bugatti si multi alti sportivi care au facut istorie, inclusiv pe circuite din strainatate.
Asadar, Romania a avut un trecut bogat atat in motorsport, cat si in domeniul constructiei de autoturisme si vehicule cu motor. Ne putem mandri ca inventatorul primului automobil aerodinamic este roman, la fel cum cel care a circulat prima oara in Paris cu un vehicul pe aburi destinat transportului de persoane, este tot un roman. In plus, de-a lungul vremii, tara noastra a adapostit mai multe uzine constructoare de masini, chiar daca majoritatea erau realizate sub licenta unor nume sonore. Insa nu trebuie sa uitam ca in tara noastra, candva, se faceau automobile pe banda rulanta, exportam masini de teren ARO, fabricam autobuze, camioane, tractoare si orice vehicul industrial sau agricol, aveam doua marci de masini de succes. Si daca ne uitam la prezent... a mai ramas doar Dacia din tot ce a insemnat industrie auto romaneasca.
sursa: http://www.4tuning.ro/old-school-cars/primele-automobile-din-romania-istoria-masinilor-din-tara-noastra-22141.html






sâmbătă, 15 februarie 2014

Ai plătit taxa auto în 2012? O poţi cere înapoi!

De râsul lumii! Statul român a devenit campion la procese pierdute în favoarea propriilor cetăţeni. Totul, din pricina taxei auto!

Din 2008, de când a intrat în vigoare, taxa de poluare auto este coşmarul tuturor şoferilor români. Aberant, nedrept, ilegal, modificat de pe o zi pe alta fără nici o explicaţie logică, birul a atras rapid numeroase plângeri în instanţă.
Prima variantă „clocită" de aleşii noştri prevedea ca românii să plătească la stat taxe de primă înmatriculare pentru toate maşinile aduse din străinătate. Şoferii au dat statul în judecată pe motiv de discriminare faţă de cei care comercializează maşini numai în România, şi, surpriză, chiar au câştigat.
La sfârşitul anului 2011, Guvernul a gândit o nouă variantă de impozit pe poluare, care să fie aplicat inclusiv la vânzarea maşinilor vechi deja înmatriculate în ţară. Lumea a ieşit în stradă, iar birul a fost amânat cu un an, aşa că şi în 2012 românii au achitat aceleaşi taxe ilegale din anii anteriori. Inclusiv Curtea de Justiţie a UE atrage atenţia că taxa auto pe 2012 contravine dreptului european, decizia fiind aplicabilă tuturor litigiilor aflate pe fond. Asta înseamnă şanse reale ca cei care au achitat taxa în 2012 să o poată recupera în instanţă.
Mare atenţie, însă! În cazul în care intenţionaţi să revindeţi maşina, este bine să vă gândiţi de două ori înainte să solicitaţi rambursarea sumelor plătite drept taxă de poluare. Asta pentru că, odată ce veţi primi banii, se va considera că pentru maşina respectivă nu a fost plătită nici o taxă de poluare, iar birul va deveni astfel obligatoriu odată cu înstrăinarea vehiculului. În unele cazuri, taxa auto varianta 2014 -denumită timbru de mediu- este de câteva ori mai mare decât era în urmă cu doi ani. Şi asta chiar pentru maşinile euro 3 şi euro 4, adică cele mai râvnite de români.

duminică, 26 ianuarie 2014

Ghid pentru "femeie la volan"

FEMEI LA VOLAN - GHID PRACTIC
 1) Fii sigura pe tine - in afara de tine, toti participantii la trafic sunt niste idioti care au luat permisul pe ochi frumosi. Lucrul acesta trebuie sa il repeti inainte de a te urca la volan. De cel putin 3 ori. 
2) Pornirea - te-ai urcat la volan. Urmeaza un ritual pe care este indicat sa il repeti de fiecare data. - Scaunele oricarui automobil au, din punctul tau de vedere, intentia de a se da inapoi singure de fiecare data cand cobori din autoturism... Trage scaunul cat mai in fata, cat sa poti atinge volanul cu barbia si tetiera cu ceafa in acelasi timp; - Nu purta centura de siguranta!!! Sifoneaza rochita; - Asigura-te ca ai oglinda. In poseta; - Baga cheia in contact si roteste in pozitia D, direct. Nu este indicat sa tii piciorul pe ambreiaj sau sa ai autoturismul scos din viteza. Ai trecut prin pozitia M, incearca sa o nimeresti si asteatpa sa se stinga unele beculete. Asa. Acum, piciorul pe ambreiaj, scoate masina din viteza, apasa frana si roteste cheia pana la capat. Motorul a pornit! 
3) Iesirea din parcare - aminteste-ti ce am vorbit la punctul 1). Repeta de inca doua ori in minte. - Accelereaza usor, pana pe la 5000 rot/min, da drumul brusc la ambreiaj. Accelereaza in continuare. Ai pornit!!! - Nu te uita in oglinzi, vireaza brusc si accelereaza in continuare. Cu cat pleci mai repede, cu atat sunt sanse mai mici sa se intample ceva; - Te claxoneaza un idiot care nu stie de "prioritatea femeii care iese din parcare"? Arata-i degetul mijlociu si bolboroseste ceva inspre el. Poti spune orice, cat timp pare ca spui ceva rau. Exemplu: "Multe cuie, ursu-i mosulbaltii, mulgi bascula"; - Cu toate ca ai iesit deja pe drum, iti amintesti ca ai uitat sa semnalizezi. Semnalizeaza acum, scurt. Intentia conteaza. 
4) Mersul - automobilul este in miscare, ce facem acum? - Trebuie sa incerci sa pastrezi o viteza cat mai inconstanta... Acest lucru se face prin apasarea pedalei de acceleratie in ritmul muzicii. Un exercitiu amuzant. Poti tine ritmul tobei apasand frana, iar ritmul chitarei apasand acceleratia; - Mergi serpuit. Barbatii se simt impresionati de mersul leganat pe care il ai pe jos. De ce nu ar fi impresionati si de mersul leganat al autoturismului tau?
 5) Doua benzi pe sens - acest termen este un nume pompos dat unui drum mai lat. - Observa axul drumului. Are niste linii pe el. Incearca sa mergi deasupra lor; - Condusul este un joc pentru majoritatea oamenilor. Vor exista barbati care vor intra in jocul tau si vor incerca sa te depaseasca. Arata-le ca nu esti o usuratica. Baga-te in fata lor; - Schimbatul benzilor nu trebuie sa coincida cu semnalizarea. Autoturismul are o baterie. Pana si telecomanda televizorului are cel putin doua. Utilizand semnalizarea, consumi bateria
. 6) Intersectia - Aici se aplica o singura regula: prioritatea care-apuca. - Ajungi intr-o intersectie, nu stii cine trebuie sa lase pe cine? Nici o problema, accelereaza puternic si ia repede piciorul de pe ambreiaj. Acum, repeta manevra, dar in treapta 1 de viteza (uitasei ca ai scos-o pe liber inainte sa ajungi la intersectie.). Inchide ochii, nu te intereseaza ce se intampla. Incearca sa claxonezi in acest timp. Vei anunta ceilalti participanti la trafic ca exista o femeie cu prioritate in intersectie. Nu schimba viteza, ramai in treapta 1, chiar daca masina incepe sa se balangane ciudat si sa se franeze. - Intrarea in intersectie e un loc linistit. Toata lumea circula cu viteza mica si franeaza. E un loc bun sa porti o conversatie cu cea mai buna prietena despre moda.Daca te simti claxonata, inchide geamul si continua-ti conversatia.
7) Prioritatea de dreapta - ce-i aia? 

8) Pietonii - acest specimen reprezinta oameni atrasi de dungile albe de pe astfalt. Intra in jocul lor. Leapsa dungilor. Cine atinge primul dungile albe, castiga.
 9) Alimentarea cu benzina - gaseste o statie unde se comercializeaza carburanti. Arata ca un mini market cu niste cutii in curte. - opreste langa o cutie. Partea cu o gaura rotunda in caroserie trebuie sa se afle in partea opusa cutiei si asteapta un baiat sa te ajute sa alimentezi; - intra sa platesti. Nu uita sa te uiti 15 minute dupa mutunache de pus in geam. Cumpara cativa; - du-te la masina, lasa maimutoii inauntru si intra din nou... Ai uitat sa cumperi braduleti parfumati; - ignora injuraturile sirului de masini care asteapta sa iti muti masina de la pompa. Sunt invidiosi ca ai gasit un loc de parcare mai bun decat au gasit ei; - cumpara 5 braduleti de culori diferite, aranjeaza-i frumos, 2 la oglinda, 1 in torpedo, 2 agatati de barele tetierelor; - pleaca din benzinarie. 
10) Parcarea - de obicei reprezinta zona din fata blocului, unde se gasesc deja masini aliniate intr-un anumit sens. - incearca sa fii originala. Parcheaza la unghi de 47 de grade, chiar daca restul autoturismelor sunt parcate la unghi de 90 de grade; - ocupa cel putin doua locuri de parcare. Cine stie, poate cea mai buna prietena vine in vizita si nu are unde sa parcheze; - coboara din masina si urca din nou. Uiti mereu sa bagi in viteza si sa tragi de maneta cu buton. - verifica de fiecare data portiera. Chiar daca ai inchidere centralizata, trage de portiere. Nu vrem surprize. Sper ca acest ghid sa ajute garofitele cu permis sa gaseasca un stil special de condus. Nu vrem sa fiti banale. Natura umana va indeamna sa iesiti in evidenta, chiar si prin stilul de condus. Drum bun.


FEMEI LA VOLAN - GHID PRACTIC 1) Fii sigura pe tine - in afara de tine, toti participantii la trafic sunt niste idioti care au luat permisul pe ochi frumosi. Lucrul acesta trebuie sa il repeti inainte de a te urca la volan. De cel putin 3 ori. 2) Pornirea - te-ai urcat la volan. Urmeaza un ritual pe care este indicat sa il repeti de fiecare data. - Scaunele oricarui automobil au, din punctul tau de vedere, intentia de a se da inapoi singure de fiecare data cand cobori din autoturism... Trage scaunul cat mai in fata, cat sa poti atinge volanul cu barbia si tetiera cu ceafa in acelasi timp; - Nu purta centura de siguranta!!! Sifoneaza rochita; - Asigura-te ca ai oglinda. In poseta; - Baga cheia in contact si roteste in pozitia D, direct. Nu este indicat sa tii piciorul pe ambreiaj sau sa ai autoturismul scos din viteza. Ai trecut prin pozitia M, incearca sa o nimeresti si asteatpa sa se stinga unele beculete. Asa. Acum, piciorul pe ambreiaj, scoate masina din viteza, apasa frana si roteste cheia pana la capat. Motorul a pornit! 3) Iesirea din parcare - aminteste-ti ce am vorbit la punctul 1). Repeta de inca doua ori in minte. - Accelereaza usor, pana pe la 5000 rot/min, da drumul brusc la ambreiaj. Accelereaza in continuare. Ai pornit!!! - Nu te uita in oglinzi, vireaza brusc si accelereaza in continuare. Cu cat pleci mai repede, cu atat sunt sanse mai mici sa se intample ceva; - Te claxoneaza un idiot care nu stie de "prioritatea femeii care iese din parcare"? Arata-i degetul mijlociu si bolboroseste ceva inspre el. Poti spune orice, cat timp pare ca spui ceva rau. Exemplu: "Multe cuie, ursu-i mosulbaltii, mulgi bascula"; - Cu toate ca ai iesit deja pe drum, iti amintesti ca ai uitat sa semnalizezi. Semnalizeaza acum, scurt. Intentia conteaza. 4) Mersul - automobilul este in miscare, ce facem acum? - Trebuie sa incerci sa pastrezi o viteza cat mai inconstanta... Acest lucru se face prin apasarea pedalei de acceleratie in ritmul muzicii. Un exercitiu amuzant. Poti tine ritmul tobei apasand frana, iar ritmul chitarei apasand acceleratia; - Mergi serpuit. Barbatii se simt impresionati de mersul leganat pe care il ai pe jos. De ce nu ar fi impresionati si de mersul leganat al autoturismului tau? 5) Doua benzi pe sens - acest termen este un nume pompos dat unui drum mai lat. - Observa axul drumului. Are niste linii pe el. Incearca sa mergi deasupra lor; - Condusul este un joc pentru majoritatea oamenilor. Vor exista barbati care vor intra in jocul tau si vor incerca sa te depaseasca. Arata-le ca nu esti o usuratica. Baga-te in fata lor; - Schimbatul benzilor nu trebuie sa coincida cu semnalizarea. Autoturismul are o baterie. Pana si telecomanda televizorului are cel putin doua. Utilizand semnalizarea, consumi bateria. 6) Intersectia - Aici se aplica o singura regula: prioritatea care-apuca. - Ajungi intr-o intersectie, nu stii cine trebuie sa lase pe cine? Nici o problema, accelereaza puternic si ia repede piciorul de pe ambreiaj. Acum, repeta manevra, dar in treapta 1 de viteza (uitasei ca ai scos-o pe liber inainte sa ajungi la intersectie.). Inchide ochii, nu te intereseaza ce se intampla. Incearca sa claxonezi in acest timp. Vei anunta ceilalti participanti la trafic ca exista o femeie cu prioritate in intersectie. Nu schimba viteza, ramai in treapta 1, chiar daca masina incepe sa se balangane ciudat si sa se franeze. - Intrarea in intersectie e un loc linistit. Toata lumea circula cu viteza mica si franeaza. E un loc bun sa porti o conversatie cu cea mai buna prietena despre moda.Daca te simti claxonata, inchide geamul si continua-ti conversatia. 7) Prioritatea de dreapta - ce-i aia? 8) Pietonii - acest specimen reprezinta oameni atrasi de dungile albe de pe astfalt. Intra in jocul lor. Leapsa dungilor. Cine atinge primul dungile albe, castiga. 9) Alimentarea cu benzina - gaseste o statie unde se comercializeaza carburanti. Arata ca un mini market cu niste cutii in curte. - opreste langa o cutie. Partea cu o gaura rotunda in caroserie trebuie sa se afle in partea opusa cutiei si asteapta un baiat sa te ajute sa alimentezi; - intra sa platesti. Nu uita sa te uiti 15 minute dupa mutunache de pus in geam. Cumpara cativa; - du-te la masina, lasa maimutoii inauntru si intra din nou... Ai uitat sa cumperi braduleti parfumati; - ignora injuraturile sirului de masini care asteapta sa iti muti masina de la pompa. Sunt invidiosi ca ai gasit un loc de parcare mai bun decat au gasit ei; - cumpara 5 braduleti de culori diferite, aranjeaza-i frumos, 2 la oglinda, 1 in torpedo, 2 agatati de barele tetierelor; - pleaca din benzinarie. 10) Parcarea - de obicei reprezinta zona din fata blocului, unde se gasesc deja masini aliniate intr-un anumit sens. - incearca sa fii originala. Parcheaza la unghi de 47 de grade, chiar daca restul autoturismelor sunt parcate la unghi de 90 de grade; - ocupa cel putin doua locuri de parcare. Cine stie, poate cea mai buna prietena vine in vizita si nu are unde sa parcheze; - coboara din masina si urca din nou. Uiti mereu sa bagi in viteza si sa tragi de maneta cu buton. - verifica de fiecare data portiera. Chiar daca ai inchidere centralizata, trage de portiere. Nu vrem surprize. Sper ca acest ghid sa ajute garofitele cu permis sa gaseasca un stil special de condus. Nu vrem sa fiti banale. Natura umana va indeamna sa iesiti in evidenta, chiar si prin stilul de condus. Drum bun.

Salvează râsul românesc!
www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri
FEMEI LA VOLAN - GHID PRACTIC 1) Fii sigura pe tine - in afara de tine, toti participantii la trafic sunt niste idioti care au luat permisul pe ochi frumosi. Lucrul acesta trebuie sa il repeti inainte de a te urca la volan. De cel putin 3 ori. 2) Pornirea - te-ai urcat la volan. Urmeaza un ritual pe care este indicat sa il repeti de fiecare data. - Scaunele oricarui automobil au, din punctul tau de vedere, intentia de a se da inapoi singure de fiecare data cand cobori din autoturism... Trage scaunul cat mai in fata, cat sa poti atinge volanul cu barbia si tetiera cu ceafa in acelasi timp; - Nu purta centura de siguranta!!! Sifoneaza rochita; - Asigura-te ca ai oglinda. In poseta; - Baga cheia in contact si roteste in pozitia D, direct. Nu este indicat sa tii piciorul pe ambreiaj sau sa ai autoturismul scos din viteza. Ai trecut prin pozitia M, incearca sa o nimeresti si asteatpa sa se stinga unele beculete. Asa. Acum, piciorul pe ambreiaj, scoate masina din viteza, apasa frana si roteste cheia pana la capat. Motorul a pornit! 3) Iesirea din parcare - aminteste-ti ce am vorbit la punctul 1). Repeta de inca doua ori in minte. - Accelereaza usor, pana pe la 5000 rot/min, da drumul brusc la ambreiaj. Accelereaza in continuare. Ai pornit!!! - Nu te uita in oglinzi, vireaza brusc si accelereaza in continuare. Cu cat pleci mai repede, cu atat sunt sanse mai mici sa se intample ceva; - Te claxoneaza un idiot care nu stie de "prioritatea femeii care iese din parcare"? Arata-i degetul mijlociu si bolboroseste ceva inspre el. Poti spune orice, cat timp pare ca spui ceva rau. Exemplu: "Multe cuie, ursu-i mosulbaltii, mulgi bascula"; - Cu toate ca ai iesit deja pe drum, iti amintesti ca ai uitat sa semnalizezi. Semnalizeaza acum, scurt. Intentia conteaza. 4) Mersul - automobilul este in miscare, ce facem acum? - Trebuie sa incerci sa pastrezi o viteza cat mai inconstanta... Acest lucru se face prin apasarea pedalei de acceleratie in ritmul muzicii. Un exercitiu amuzant. Poti tine ritmul tobei apasand frana, iar ritmul chitarei apasand acceleratia; - Mergi serpuit. Barbatii se simt impresionati de mersul leganat pe care il ai pe jos. De ce nu ar fi impresionati si de mersul leganat al autoturismului tau? 5) Doua benzi pe sens - acest termen este un nume pompos dat unui drum mai lat. - Observa axul drumului. Are niste linii pe el. Incearca sa mergi deasupra lor; - Condusul este un joc pentru majoritatea oamenilor. Vor exista barbati care vor intra in jocul tau si vor incerca sa te depaseasca. Arata-le ca nu esti o usuratica. Baga-te in fata lor; - Schimbatul benzilor nu trebuie sa coincida cu semnalizarea. Autoturismul are o baterie. Pana si telecomanda televizorului are cel putin doua. Utilizand semnalizarea, consumi bateria. 6) Intersectia - Aici se aplica o singura regula: prioritatea care-apuca. - Ajungi intr-o intersectie, nu stii cine trebuie sa lase pe cine? Nici o problema, accelereaza puternic si ia repede piciorul de pe ambreiaj. Acum, repeta manevra, dar in treapta 1 de viteza (uitasei ca ai scos-o pe liber inainte sa ajungi la intersectie.). Inchide ochii, nu te intereseaza ce se intampla. Incearca sa claxonezi in acest timp. Vei anunta ceilalti participanti la trafic ca exista o femeie cu prioritate in intersectie. Nu schimba viteza, ramai in treapta 1, chiar daca masina incepe sa se balangane ciudat si sa se franeze. - Intrarea in intersectie e un loc linistit. Toata lumea circula cu viteza mica si franeaza. E un loc bun sa porti o conversatie cu cea mai buna prietena despre moda.Daca te simti claxonata, inchide geamul si continua-ti conversatia. 7) Prioritatea de dreapta - ce-i aia? 8) Pietonii - acest specimen reprezinta oameni atrasi de dungile albe de pe astfalt. Intra in jocul lor. Leapsa dungilor. Cine atinge primul dungile albe, castiga. 9) Alimentarea cu benzina - gaseste o statie unde se comercializeaza carburanti. Arata ca un mini market cu niste cutii in curte. - opreste langa o cutie. Partea cu o gaura rotunda in caroserie trebuie sa se afle in partea opusa cutiei si asteapta un baiat sa te ajute sa alimentezi; - intra sa platesti. Nu uita sa te uiti 15 minute dupa mutunache de pus in geam. Cumpara cativa; - du-te la masina, lasa maimutoii inauntru si intra din nou... Ai uitat sa cumperi braduleti parfumati; - ignora injuraturile sirului de masini care asteapta sa iti muti masina de la pompa. Sunt invidiosi ca ai gasit un loc de parcare mai bun decat au gasit ei; - cumpara 5 braduleti de culori diferite, aranjeaza-i frumos, 2 la oglinda, 1 in torpedo, 2 agatati de barele tetierelor; - pleaca din benzinarie. 10) Parcarea - de obicei reprezinta zona din fata blocului, unde se gasesc deja masini aliniate intr-un anumit sens. - incearca sa fii originala. Parcheaza la unghi de 47 de grade, chiar daca restul autoturismelor sunt parcate la unghi de 90 de grade; - ocupa cel putin doua locuri de parcare. Cine stie, poate cea mai buna prietena vine in vizita si nu are unde sa parcheze; - coboara din masina si urca din nou. Uiti mereu sa bagi in viteza si sa tragi de maneta cu buton. - verifica de fiecare data portiera. Chiar daca ai inchidere centralizata, trage de portiere. Nu vrem surprize. Sper ca acest ghid sa ajute garofitele cu permis sa gaseasca un stil special de condus. Nu vrem sa fiti banale. Natura umana va indeamna sa iesiti in evidenta, chiar si prin stilul de condus. Drum bun.

Salvează râsul românesc!
www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri
FEMEI LA VOLAN - GHID PRACTIC 1) Fii sigura pe tine - in afara de tine, toti participantii la trafic sunt niste idioti care au luat permisul pe ochi frumosi. Lucrul acesta trebuie sa il repeti inainte de a te urca la volan. De cel putin 3 ori. 2) Pornirea - te-ai urcat la volan. Urmeaza un ritual pe care este indicat sa il repeti de fiecare data. - Scaunele oricarui automobil au, din punctul tau de vedere, intentia de a se da inapoi singure de fiecare data cand cobori din autoturism... Trage scaunul cat mai in fata, cat sa poti atinge volanul cu barbia si tetiera cu ceafa in acelasi timp; - Nu purta centura de siguranta!!! Sifoneaza rochita; - Asigura-te ca ai oglinda. In poseta; - Baga cheia in contact si roteste in pozitia D, direct. Nu este indicat sa tii piciorul pe ambreiaj sau sa ai autoturismul scos din viteza. Ai trecut prin pozitia M, incearca sa o nimeresti si asteatpa sa se stinga unele beculete. Asa. Acum, piciorul pe ambreiaj, scoate masina din viteza, apasa frana si roteste cheia pana la capat. Motorul a pornit! 3) Iesirea din parcare - aminteste-ti ce am vorbit la punctul 1). Repeta de inca doua ori in minte. - Accelereaza usor, pana pe la 5000 rot/min, da drumul brusc la ambreiaj. Accelereaza in continuare. Ai pornit!!! - Nu te uita in oglinzi, vireaza brusc si accelereaza in continuare. Cu cat pleci mai repede, cu atat sunt sanse mai mici sa se intample ceva; - Te claxoneaza un idiot care nu stie de "prioritatea femeii care iese din parcare"? Arata-i degetul mijlociu si bolboroseste ceva inspre el. Poti spune orice, cat timp pare ca spui ceva rau. Exemplu: "Multe cuie, ursu-i mosulbaltii, mulgi bascula"; - Cu toate ca ai iesit deja pe drum, iti amintesti ca ai uitat sa semnalizezi. Semnalizeaza acum, scurt. Intentia conteaza. 4) Mersul - automobilul este in miscare, ce facem acum? - Trebuie sa incerci sa pastrezi o viteza cat mai inconstanta... Acest lucru se face prin apasarea pedalei de acceleratie in ritmul muzicii. Un exercitiu amuzant. Poti tine ritmul tobei apasand frana, iar ritmul chitarei apasand acceleratia; - Mergi serpuit. Barbatii se simt impresionati de mersul leganat pe care il ai pe jos. De ce nu ar fi impresionati si de mersul leganat al autoturismului tau? 5) Doua benzi pe sens - acest termen este un nume pompos dat unui drum mai lat. - Observa axul drumului. Are niste linii pe el. Incearca sa mergi deasupra lor; - Condusul este un joc pentru majoritatea oamenilor. Vor exista barbati care vor intra in jocul tau si vor incerca sa te depaseasca. Arata-le ca nu esti o usuratica. Baga-te in fata lor; - Schimbatul benzilor nu trebuie sa coincida cu semnalizarea. Autoturismul are o baterie. Pana si telecomanda televizorului are cel putin doua. Utilizand semnalizarea, consumi bateria. 6) Intersectia - Aici se aplica o singura regula: prioritatea care-apuca. - Ajungi intr-o intersectie, nu stii cine trebuie sa lase pe cine? Nici o problema, accelereaza puternic si ia repede piciorul de pe ambreiaj. Acum, repeta manevra, dar in treapta 1 de viteza (uitasei ca ai scos-o pe liber inainte sa ajungi la intersectie.). Inchide ochii, nu te intereseaza ce se intampla. Incearca sa claxonezi in acest timp. Vei anunta ceilalti participanti la trafic ca exista o femeie cu prioritate in intersectie. Nu schimba viteza, ramai in treapta 1, chiar daca masina incepe sa se balangane ciudat si sa se franeze. - Intrarea in intersectie e un loc linistit. Toata lumea circula cu viteza mica si franeaza. E un loc bun sa porti o conversatie cu cea mai buna prietena despre moda.Daca te simti claxonata, inchide geamul si continua-ti conversatia. 7) Prioritatea de dreapta - ce-i aia? 8) Pietonii - acest specimen reprezinta oameni atrasi de dungile albe de pe astfalt. Intra in jocul lor. Leapsa dungilor. Cine atinge primul dungile albe, castiga. 9) Alimentarea cu benzina - gaseste o statie unde se comercializeaza carburanti. Arata ca un mini market cu niste cutii in curte. - opreste langa o cutie. Partea cu o gaura rotunda in caroserie trebuie sa se afle in partea opusa cutiei si asteapta un baiat sa te ajute sa alimentezi; - intra sa platesti. Nu uita sa te uiti 15 minute dupa mutunache de pus in geam. Cumpara cativa; - du-te la masina, lasa maimutoii inauntru si intra din nou... Ai uitat sa cumperi braduleti parfumati; - ignora injuraturile sirului de masini care asteapta sa iti muti masina de la pompa. Sunt invidiosi ca ai gasit un loc de parcare mai bun decat au gasit ei; - cumpara 5 braduleti de culori diferite, aranjeaza-i frumos, 2 la oglinda, 1 in torpedo, 2 agatati de barele tetierelor; - pleaca din benzinarie. 10) Parcarea - de obicei reprezinta zona din fata blocului, unde se gasesc deja masini aliniate intr-un anumit sens. - incearca sa fii originala. Parcheaza la unghi de 47 de grade, chiar daca restul autoturismelor sunt parcate la unghi de 90 de grade; - ocupa cel putin doua locuri de parcare. Cine stie, poate cea mai buna prietena vine in vizita si nu are unde sa parcheze; - coboara din masina si urca din nou. Uiti mereu sa bagi in viteza si sa tragi de maneta cu buton. - verifica de fiecare data portiera. Chiar daca ai inchidere centralizata, trage de portiere. Nu vrem surprize. Sper ca acest ghid sa ajute garofitele cu permis sa gaseasca un stil special de condus. Nu vrem sa fiti banale. Natura umana va indeamna sa iesiti in evidenta, chiar si prin stilul de condus. Drum bun.

Salvează râsul românesc!
www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri
FEMEI LA VOLAN - GHID PRACTIC 1) Fii sigura pe tine - in afara de tine, toti participantii la trafic sunt niste idioti care au luat permisul pe ochi frumosi. Lucrul acesta trebuie sa il repeti inainte de a te urca la volan. De cel putin 3 ori. 2) Pornirea - te-ai urcat la volan. Urmeaza un ritual pe care este indicat sa il repeti de fiecare data. - Scaunele oricarui automobil au, din punctul tau de vedere, intentia de a se da inapoi singure de fiecare data cand cobori din autoturism... Trage scaunul cat mai in fata, cat sa poti atinge volanul cu barbia si tetiera cu ceafa in acelasi timp; - Nu purta centura de siguranta!!! Sifoneaza rochita; - Asigura-te ca ai oglinda. In poseta; - Baga cheia in contact si roteste in pozitia D, direct. Nu este indicat sa tii piciorul pe ambreiaj sau sa ai autoturismul scos din viteza. Ai trecut prin pozitia M, incearca sa o nimeresti si asteatpa sa se stinga unele beculete. Asa. Acum, piciorul pe ambreiaj, scoate masina din viteza, apasa frana si roteste cheia pana la capat. Motorul a pornit! 3) Iesirea din parcare - aminteste-ti ce am vorbit la punctul 1). Repeta de inca doua ori in minte. - Accelereaza usor, pana pe la 5000 rot/min, da drumul brusc la ambreiaj. Accelereaza in continuare. Ai pornit!!! - Nu te uita in oglinzi, vireaza brusc si accelereaza in continuare. Cu cat pleci mai repede, cu atat sunt sanse mai mici sa se intample ceva; - Te claxoneaza un idiot care nu stie de "prioritatea femeii care iese din parcare"? Arata-i degetul mijlociu si bolboroseste ceva inspre el. Poti spune orice, cat timp pare ca spui ceva rau. Exemplu: "Multe cuie, ursu-i mosulbaltii, mulgi bascula"; - Cu toate ca ai iesit deja pe drum, iti amintesti ca ai uitat sa semnalizezi. Semnalizeaza acum, scurt. Intentia conteaza. 4) Mersul - automobilul este in miscare, ce facem acum? - Trebuie sa incerci sa pastrezi o viteza cat mai inconstanta... Acest lucru se face prin apasarea pedalei de acceleratie in ritmul muzicii. Un exercitiu amuzant. Poti tine ritmul tobei apasand frana, iar ritmul chitarei apasand acceleratia; - Mergi serpuit. Barbatii se simt impresionati de mersul leganat pe care il ai pe jos. De ce nu ar fi impresionati si de mersul leganat al autoturismului tau? 5) Doua benzi pe sens - acest termen este un nume pompos dat unui drum mai lat. - Observa axul drumului. Are niste linii pe el. Incearca sa mergi deasupra lor; - Condusul este un joc pentru majoritatea oamenilor. Vor exista barbati care vor intra in jocul tau si vor incerca sa te depaseasca. Arata-le ca nu esti o usuratica. Baga-te in fata lor; - Schimbatul benzilor nu trebuie sa coincida cu semnalizarea. Autoturismul are o baterie. Pana si telecomanda televizorului are cel putin doua. Utilizand semnalizarea, consumi bateria. 6) Intersectia - Aici se aplica o singura regula: prioritatea care-apuca. - Ajungi intr-o intersectie, nu stii cine trebuie sa lase pe cine? Nici o problema, accelereaza puternic si ia repede piciorul de pe ambreiaj. Acum, repeta manevra, dar in treapta 1 de viteza (uitasei ca ai scos-o pe liber inainte sa ajungi la intersectie.). Inchide ochii, nu te intereseaza ce se intampla. Incearca sa claxonezi in acest timp. Vei anunta ceilalti participanti la trafic ca exista o femeie cu prioritate in intersectie. Nu schimba viteza, ramai in treapta 1, chiar daca masina incepe sa se balangane ciudat si sa se franeze. - Intrarea in intersectie e un loc linistit. Toata lumea circula cu viteza mica si franeaza. E un loc bun sa porti o conversatie cu cea mai buna prietena despre moda.Daca te simti claxonata, inchide geamul si continua-ti conversatia. 7) Prioritatea de dreapta - ce-i aia? 8) Pietonii - acest specimen reprezinta oameni atrasi de dungile albe de pe astfalt. Intra in jocul lor. Leapsa dungilor. Cine atinge primul dungile albe, castiga. 9) Alimentarea cu benzina - gaseste o statie unde se comercializeaza carburanti. Arata ca un mini market cu niste cutii in curte. - opreste langa o cutie. Partea cu o gaura rotunda in caroserie trebuie sa se afle in partea opusa cutiei si asteapta un baiat sa te ajute sa alimentezi; - intra sa platesti. Nu uita sa te uiti 15 minute dupa mutunache de pus in geam. Cumpara cativa; - du-te la masina, lasa maimutoii inauntru si intra din nou... Ai uitat sa cumperi braduleti parfumati; - ignora injuraturile sirului de masini care asteapta sa iti muti masina de la pompa. Sunt invidiosi ca ai gasit un loc de parcare mai bun decat au gasit ei; - cumpara 5 braduleti de culori diferite, aranjeaza-i frumos, 2 la oglinda, 1 in torpedo, 2 agatati de barele tetierelor; - pleaca din benzinarie. 10) Parcarea - de obicei reprezinta zona din fata blocului, unde se gasesc deja masini aliniate intr-un anumit sens. - incearca sa fii originala. Parcheaza la unghi de 47 de grade, chiar daca restul autoturismelor sunt parcate la unghi de 90 de grade; - ocupa cel putin doua locuri de parcare. Cine stie, poate cea mai buna prietena vine in vizita si nu are unde sa parcheze; - coboara din masina si urca din nou. Uiti mereu sa bagi in viteza si sa tragi de maneta cu buton. - verifica de fiecare data portiera. Chiar daca ai inchidere centralizata, trage de portiere. Nu vrem surprize. Sper ca acest ghid sa ajute garofitele cu permis sa gaseasca un stil special de condus. Nu vrem sa fiti banale. Natura umana va indeamna sa iesiti in evidenta, chiar si prin stilul de condus. Drum bun.

Salvează râsul românesc!
www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri
FEMEI LA VOLAN - GHID PRACTIC 1) Fii sigura pe tine - in afara de tine, toti participantii la trafic sunt niste idioti care au luat permisul pe ochi frumosi. Lucrul acesta trebuie sa il repeti inainte de a te urca la volan. De cel putin 3 ori. 2) Pornirea - te-ai urcat la volan. Urmeaza un ritual pe care este indicat sa il repeti de fiecare data. - Scaunele oricarui automobil au, din punctul tau de vedere, intentia de a se da inapoi singure de fiecare data cand cobori din autoturism... Trage scaunul cat mai in fata, cat sa poti atinge volanul cu barbia si tetiera cu ceafa in acelasi timp; - Nu purta centura de siguranta!!! Sifoneaza rochita; - Asigura-te ca ai oglinda. In poseta; - Baga cheia in contact si roteste in pozitia D, direct. Nu este indicat sa tii piciorul pe ambreiaj sau sa ai autoturismul scos din viteza. Ai trecut prin pozitia M, incearca sa o nimeresti si asteatpa sa se stinga unele beculete. Asa. Acum, piciorul pe ambreiaj, scoate masina din viteza, apasa frana si roteste cheia pana la capat. Motorul a pornit! 3) Iesirea din parcare - aminteste-ti ce am vorbit la punctul 1). Repeta de inca doua ori in minte. - Accelereaza usor, pana pe la 5000 rot/min, da drumul brusc la ambreiaj. Accelereaza in continuare. Ai pornit!!! - Nu te uita in oglinzi, vireaza brusc si accelereaza in continuare. Cu cat pleci mai repede, cu atat sunt sanse mai mici sa se intample ceva; - Te claxoneaza un idiot care nu stie de "prioritatea femeii care iese din parcare"? Arata-i degetul mijlociu si bolboroseste ceva inspre el. Poti spune orice, cat timp pare ca spui ceva rau. Exemplu: "Multe cuie, ursu-i mosulbaltii, mulgi bascula"; - Cu toate ca ai iesit deja pe drum, iti amintesti ca ai uitat sa semnalizezi. Semnalizeaza acum, scurt. Intentia conteaza. 4) Mersul - automobilul este in miscare, ce facem acum? - Trebuie sa incerci sa pastrezi o viteza cat mai inconstanta... Acest lucru se face prin apasarea pedalei de acceleratie in ritmul muzicii. Un exercitiu amuzant. Poti tine ritmul tobei apasand frana, iar ritmul chitarei apasand acceleratia; - Mergi serpuit. Barbatii se simt impresionati de mersul leganat pe care il ai pe jos. De ce nu ar fi impresionati si de mersul leganat al autoturismului tau? 5) Doua benzi pe sens - acest termen este un nume pompos dat unui drum mai lat. - Observa axul drumului. Are niste linii pe el. Incearca sa mergi deasupra lor; - Condusul este un joc pentru majoritatea oamenilor. Vor exista barbati care vor intra in jocul tau si vor incerca sa te depaseasca. Arata-le ca nu esti o usuratica. Baga-te in fata lor; - Schimbatul benzilor nu trebuie sa coincida cu semnalizarea. Autoturismul are o baterie. Pana si telecomanda televizorului are cel putin doua. Utilizand semnalizarea, consumi bateria. 6) Intersectia - Aici se aplica o singura regula: prioritatea care-apuca. - Ajungi intr-o intersectie, nu stii cine trebuie sa lase pe cine? Nici o problema, accelereaza puternic si ia repede piciorul de pe ambreiaj. Acum, repeta manevra, dar in treapta 1 de viteza (uitasei ca ai scos-o pe liber inainte sa ajungi la intersectie.). Inchide ochii, nu te intereseaza ce se intampla. Incearca sa claxonezi in acest timp. Vei anunta ceilalti participanti la trafic ca exista o femeie cu prioritate in intersectie. Nu schimba viteza, ramai in treapta 1, chiar daca masina incepe sa se balangane ciudat si sa se franeze. - Intrarea in intersectie e un loc linistit. Toata lumea circula cu viteza mica si franeaza. E un loc bun sa porti o conversatie cu cea mai buna prietena despre moda.Daca te simti claxonata, inchide geamul si continua-ti conversatia. 7) Prioritatea de dreapta - ce-i aia? 8) Pietonii - acest specimen reprezinta oameni atrasi de dungile albe de pe astfalt. Intra in jocul lor. Leapsa dungilor. Cine atinge primul dungile albe, castiga. 9) Alimentarea cu benzina - gaseste o statie unde se comercializeaza carburanti. Arata ca un mini market cu niste cutii in curte. - opreste langa o cutie. Partea cu o gaura rotunda in caroserie trebuie sa se afle in partea opusa cutiei si asteapta un baiat sa te ajute sa alimentezi; - intra sa platesti. Nu uita sa te uiti 15 minute dupa mutunache de pus in geam. Cumpara cativa; - du-te la masina, lasa maimutoii inauntru si intra din nou... Ai uitat sa cumperi braduleti parfumati; - ignora injuraturile sirului de masini care asteapta sa iti muti masina de la pompa. Sunt invidiosi ca ai gasit un loc de parcare mai bun decat au gasit ei; - cumpara 5 braduleti de culori diferite, aranjeaza-i frumos, 2 la oglinda, 1 in torpedo, 2 agatati de barele tetierelor; - pleaca din benzinarie. 10) Parcarea - de obicei reprezinta zona din fata blocului, unde se gasesc deja masini aliniate intr-un anumit sens. - incearca sa fii originala. Parcheaza la unghi de 47 de grade, chiar daca restul autoturismelor sunt parcate la unghi de 90 de grade; - ocupa cel putin doua locuri de parcare. Cine stie, poate cea mai buna prietena vine in vizita si nu are unde sa parcheze; - coboara din masina si urca din nou. Uiti mereu sa bagi in viteza si sa tragi de maneta cu buton. - verifica de fiecare data portiera. Chiar daca ai inchidere centralizata, trage de portiere. Nu vrem surprize. Sper ca acest ghid sa ajute garofitele cu permis sa gaseasca un stil special de condus. Nu vrem sa fiti banale. Natura umana va indeamna sa iesiti in evidenta, chiar si prin stilul de condus. Drum bun.

Salvează râsul românesc!
www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri