Pagini

duminică, 25 mai 2014

Cuvinte din lumea auto pe care le pronunțăm greșit


Fara indoiala, cel mai pocit cuvant din lumea auto. Si asta pentru ca exista un cuvant asemanator care a fost mereu la indemana oricui. E vorba de cuvantul geanta, cu pluralul genti. E vorba de geanta nevestei sau eventual o geanta in care iti pui catrafusele si pleci in calatorie. Un cuvant foarte des folosit ce a fost imprumutat de soferi total gresit. Corect gramatical este JÁNTĂ, jante, s. f. si vine din franceza, unde se scrie jante la singular si jantes la plural, scrie 
Chiuloasa - chiulasa

Cuvantul chiulasa cu al sau plural chiulase a primit si el cateva variante. Cea mai des intalnita este chiuloasa. Nu se stie de ce, cum si cand a fost pocit acest cuvant, insa e clar ca, la fel ca si cuvantul janta mentionat mai sus vine din franceza. Cuvantul de origine este "culasse" si a fost importat de noi in diverse forme: chiuloasa sau culasa. Insa varianta corecta este chiulasa.
De ce nu mai este la moda centura de siguranta

Etrieri - etriere

O denumire despre care foarte putina lume stie ca e gresita. La singular nu prea greseste nimeni cand spune etrier. Insa la plural, mai toata lumea spune etrieri. Ceea ce este gresit. Corect este etriere. Si asta pentru ca, la fel ca mai toate denumirile din auto, si acesta este luat din franceza. In limba originala, piesa care face parte din sistemul de franare se numeste ca in romana: etrier, cu pluralul etriers.

Marsalier / marchearrier - marsarier

La fel ca si cuvantul vizavi, care este gresit folosit de romanii care il scriu vis-a-vis, cuvantul marsarier a fost "romanizat". Adica si-a gasit o forma stabila in romaneste si a fost adoptat de catre dictionarul nostru intr-o forma diferita de cum o stim noi. La fel cum corect gramatical din punct de vedere romaneste este vizavi, la fel este si marsarier. Asa cum se aude, asa se si scrie. Chiar daca la origine stau cuvinte din franceza, limba romana actuala le-a dat forme individuale.

Relanti / relantiu - ralanti

Nu trebuie sa va spunem ce inseamna, nu? Este acel mers al motorului incet, fara sa fie turat. Si multa lume numeste turatia aceasta drept relanti. Insa este gresit. Pentru ca forma corecta, asa cum ne spune si DEX-ul, este ralanti cu pluralul ralantiuri. Vine din francezul "ralenti" si a adoptat forma actuala prin acceptarea unei denumiri care se aude exact ca in franceza, dar se scrie... romaneste.

Bari - bare

Vesnica problema cu care inca nu s-au obisnuit multi dintre noi. La singular putem spune bara de striptease, bara de Logan sau bara de tractiuni. Insa la plural, cei multi care inca spun bari, gresesc. Pluralul este bare, iar cuvantul bari nici macar nu exista in acest context, decat pe buzele necunoscatorilor. Vine din francezul barre cu pluralul barres.
sursa: http://www.realitatea.net/chiuloasa-porbagaj-sau-semering-cuvinte-din-lumea-auto-pe-care-le-pronun-am-gre-it_1447222.html

2 comentarii:

  1. Te rugam ca orice articol furat cu copy paste de pe 4tuning sa il refaci si sa mentionezi sursa. Multumim.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cu scuze ca nu am pus sursa, insa articolul este preluat dupa realitatea. Cat despre 4tuning am doar lauda. Inca ceva, nu am reclame pe blog, nici nu pun, asa ca stati linistiti fac asta din placere, este o blilioteca personala, nu PRODUC nimic punand articole.

    RăspundețiȘtergere