Pagini

marți, 13 mai 2014

Cum scap de amenda ?


Câte ceva despre amenzile rutiere, contestarea procesului verbal şi cum trebuie să se comporte agentul
Sancţionaţi în folos propriu superficialitatea, comoditatea sau ignoranţa agenţilor de Poliţie Rutieră care vă dau amenzi în trafic. Greşelile poliţiştilor pot fi speculate de şoferi. Procesul verbal de contravenţie poate fi contestat destul de uşor, dacă poliţiştii nu procedează "ca la carte". În 15 zile vă puteţi adresa instanţei de judecată. Pe parcursul judecării, sancţiunile se suspendă.

Amenda de circulaţie este cea mai întâlnită sancţiune pe care o primeşte o persoană. Motivele sunt multe, pornind de la depăşirea vitezei regulamentare, nepurtarea centurii de siguranţă sau consumul de băuturi alcoolice. Numai că, pe lângă conducătorii auto care calcă pe bec, există şi poliţişti, care din neatenţie, grabă sau poate rea-voinţă, greşesc faţă de participanţii la trafic. Toţi cei care se simt nedreptăţiţi de agenţii rutieri se pot adresa instanţei de judecată pentru anularea amenzii. Demersul nostru, realizat cu ajutorul unor jurişti cu experienţă, nu vine să îngreuneze munca poliţiştilor, ci doar să-i determine şi pe ei să respecte „litera legii", lucru pe care-l cer şi şoferilor cu fiecare ocazie.

În acest moment există şapte metode legale prin care puteţi scăpa de amenda dată de cei de la Poliţia Rutieră. Posibilităţi apărute din cauza faptului că unii poliţişti nu fac totul "ca la carte" pentru ca amenda să nu poată fi anulată, bazându-se adesea şi pe ignoranţa conducătorilor auto.

Cei care vor să conteste amenzile trebuie să ştie că măsurătorile cu radare nu pot fi folosite ca probe în instanţă dacă fotografiile au fost făcute pe timp de ceaţă şi, ca urmare, culoarea maşinii, numărul de înmatriculare sau şoferul acesteia nu pot fi determinate absolut fără dubiu. Aceeaşi regulă se aplică şi dacă aparatul este unul de tip staţionar şi înregistrarea este făcută în mişcare, neregulă care se întâmplă frecvent, sau dacă în momentul înregistrării există simultan mai multe maşini, iar autoturismul vizat nu poate fi clar evidenţiat în fotografia-probă: număr, culoare, şofer.

În plus, pe fotografie trebuie să apară obligatoriu data şi ora la care a fost efectuată măsurătoarea, valoarea vitezei, sensul în care s-a deplasat maşina şi faptul că a fost efectuată anterior auto-testarea radarului. Funcţia de autotestare se face automat la fiecare pornire a aparatului. În timpul testării, în colţul din stânga jos a înregistrării video sau foto apare litera "T". Fotografiile marcate astfel nu pot fi folosite de Poliţie ca probe în instanţă, pentru că aparatul nu era reglat în momentul folosirii.

De asemenea, aparatele radar de tip staţionar nu pot fi amplasate în apropierea surselor puternice de radiaţii electromagnetice, respectiv stâlp de radio, televiziune, telefonie mobilă sau reţea de înaltă tensiune. Conducătorii auto opriţi în trafic nu pot solicita fotografia - probă, dar au acces la alte documente. Echipajul de Poliţie care efectuează controale cu radare trebuie să aibă în permanenţă asupra lui certificatul de omologare al radarului, buletinul de verificare metrologică şi autorizaţia de operator radar, pentru agentul care întocmeşte procesul verbal. Lipsa oricăruia din aceste documente poate fi trecută în procesul verbal la rubrica „alte menţiuni" şi atrage nulitatea amenzii, dacă este contestată în instanţă.

Contestarea procesului verbal
Pentru sesizarea instanţei nu este nevoie de prezenţa dumneavoastră, puteţi să trimiteţi plângerea prin poştă, cu confirmare de primire. Plângerea se depune la sediul Poliţiei Rutiere unde lucrează poliţistul care v-a amendat şi se adresează Judecătoriei pe raza căreia a fost săvârşită fapta. Termenul de atacare a amenzii este de 15 zile de la data la care aţi luat cunoştinţă de conţinutul procesului verbal. Dosarul prin care contestaţi amenda trebuie să conţină copia după actul de identitate şi după amendă, plângerea împotriva procesului verbal şi un memoriu împotriva poliţistului, dacă este cazul. Toate documentele trebuie prezentate în câte două exemplare.

Principalele motive de anulare a proceselor verbale sunt: neprezentarea probei radar în instanţă; poliţistul nu menţionează distanţa de indicatorul care interzice oprirea / staţionarea şi nu menţionează numărul casei în faţa căreia a fost oprită maşina; nemenţionarea motivelor care au dus la întocmirea unui proces verbal sau care nu conţin datele cerute de lege; nu sunt menţionate obiecţiunile contravenientului; lipsa semnăturii agentului constatator; lipsa menţiunilor cu privire la numele şi funcţia agentului constatator; stabilirea amenzii în sumă totală, fără să se indice sancţiunea aplicată pentru fiecare din contravenţiile stabilite.

Multe dintre contestaţiile făcute împotriva proceselor verbale de contravenţie vin ca urmare a faptului că măsura principală a amenzii este însoţită de cea complementară, de suspendare a permisului, puncte de penalizare sau reţinerea certificatului de înmatriculare. Contestaţiile amână punerea în aplicare a sancţiunilor complementare, chiar dacă în multe cazuri conducătorii auto nu au motive sau probe în acest sens.

Cum trebuie să se comporte agentul
Aplicarea sancţiunilor contravenţionale se face numai de către "agenţii constatatori". În cazul amenzilor rutiere, poliţistul care v-a oprit în trafic are, pe lângă drepturi, şi o serie de obligaţii. Astfel, în momentul în care sunteţi tras "pe dreapta", agentul de la Rutier trebuie să vină în dreptul portierei şoferului, să salute, să se prezinte şi să ceară pe un ton politicos documentele (actul de identitate, permisul de conducere, atestatul profesional - talonul maşinii şi asigurarea RCA). Toate actele trebuie prezentate în original. Lipsa unuia se sancţionează cu avertisment sau amendă. În cazul în care nu aveţi actele la dumneavoastră, agentul poate face verificarea prin staţie în baza de date. Poliţistul trebuie să-i comunice şoferului motivul opririi şi abaterea comisă, precum şi faptul că trebuie să rămână în maşină până la completarea actelor de constatare.

La finalul controlului, agentul trebuie să returneze toate documentele, în cazul în care nu a reţinut vreunul. Pentru a fi valabil, pe procesul verbal trebuie obligatoriu înscrise data şi locul unde este încheiat, numele, prenumele, calitatea şi instituţia din care face parte agentul constatator, datele dumneavoastră personale din actul de identitate, codul numeric personal al dumneavoastră, ocupaţia şi locul de munca, precum şi descrierea faptei pentru care aţi fost oprit, prin indicarea datei, orei şi locului şi descrierea împrejurărilor ce pot servi la aprecierea gravităţii faptei şi la evaluarea eventualelor pagube pricinuite. Un proces verbal nu poate fi completat de altă persoană decât de "agentul constatator". Nu pot fi aşadar date amenzi radar folosind date transmise prin staţie, uneori la kilometri distanţă, poliţistului care v-a oprit. În acest caz, contestarea sancţiunii are şanse maxime de reuşită.

Dacă procesul verbal nu poartă semnătura dumneavoastră, poliţistul trebuie să aleagă un martor care să contrasemneze. Dacă nu semnaţi procesul verbal sau nu eraţi de faţă când s-a întocmit, se va considera că aţi luat cunoştinţă de acesta când aţi primit prin Poştă scrisoarea cu amendă, iar termenul de atacare în justiţie curge din ziua imediat următoare.

Statisticile arată că aproximativ un sfert dintre şoferii care au atacat procesele verbale ale Poliţiei Rutiere au avut de câştigat. Juriştii spun însă că mulţi contestatari, care au făcut plângerea imediat după sancţiune, sub imperiul nervilor, nu se mai prezintă ulterior la termene şi pierd procesul. Chiar şi aşa, aceasta înseamnă că şansele de reuşită în instanţă sunt destul de mari, iar mulţi agenţi de poliţie fac greşeli în completarea proceselor verbale sau greşeli de altă natură, sancţionabile de către contravenienţi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu