Pagini

marți, 29 august 2017

De astăzi puteţi cere statului banii pe taxa auto. Ce se întâmplă dacă nu găsiţi dovada plăţii


Proprietarii de mașini care au plătit taxa auto sau timbrul de mediu în ultimii ani pot să ceară, începând de astăzi, restituirea banilor de la stat. Formularul pentru recuperarea taxei auto a fost publicat vineri în Monitorul Oficial. Şoferii trebuie să îl completeze, să depună o serie de acte şi să facă dovada plăţii taxei.
Şeful Administraţiei Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud, Cristian Parasca, a declarat pentru Timp Online că cererile pentru recuperarea taxei auto pot fi depuse la Fisc începând de luni, 28 august a.c.
„Cererile pot fi depuse de azi la administraţia de domiciliu de către toţi cei care au plătit taxa. Nu contează dacă au vândut sau nu maşina. Pot face rost de o copie a cărţii de identitate a maşinii. Taxa o recuperează cel care a plătit-o, chiar dacă maşina e vândută altcuiva. Trebuie însă copie după cartea de identitate a maşinii, a talonului şi a chitanţei cu care a achitat taxa, dar, dacă omul nu găseşte chitanţa, o vom găsi pe la noi sau la administraţia unde a achitat. Vineri a apărut modelul de formular, dar, oricum, cererile nu se soluţionează fiindcă nu au apărut încă normele de aplicare la ordonanţă. Acestea trebuie să apară în 60 de zile de la publicare, adică până în 7 octombrie 2017. În norme vom vedea detalii legat de cum se va proceda, cum vor fi restituiţi banii, în ordinea depunerii cererilor, în ordinea efectuării plăţilor de-a lungul timpului. Ne aşteptăm la un număr mare de cereri având în vedere că sunt peste 21.300 de şoferi din judeţ care au achitat această taxă din 2007 încoace şi doar 4700 au făcut demersuri să o recupereze”, a spus şeful AFP Bistriţa-Năsăud.
Timp Online a stat de vorbă, în piaţa auto de la Livezile, cu mai mulţi şoferi care au plătit taxa auto, dar mulţi dintre ei nu sunt informaţi în legătură cu procedura de restituire:
„Mi-ar prinde bine banii, dar nu mai am cartea şi nici talonul. Am vândut între timp maşina”.
„Nici nu ştiu ce trebuie să fac să-mi recuperez banii. Nici nu mai ştiu cât am plătit. Nu prea am încredere că ne vor da banii înapoi. De luat îi iau repede, de dat înapoi îi dau greu”, a declarat un şofer.
„Eu am fost la Finanţe să o recuperez fiindcă am înscris maşina în 28 decembrie anul trecut şi mi s-a spus că nu se poate. Se poate acum? Merg din nou. Am plătit 360 de lei, dar e oi sumă şi aceasta şi merită să o recuperez. Mai am o maşină din 2006, am cumpărat-o de la o persoană fizică, maşina era înscrisă deja şi, ca să o pot recupera, ar trebui ca dânsul să facă cererea, primul cumpărător al maşinii din străinătate, iar omul de la care am luat-o nu a fost fair-play şi nu aş mai apela la el chiar cu riscul de a pierde banii, deşi e vorba de 500 de euro”, a spus o altă doamnă.
„Nu cred că se vor da banii înapoi. Eu nu mai am maşina, am vândut-o, dar atunci nu am recuperat banii de la cumpărător”, a spus alt şofer.
„Eu nu mă duc să-mi dea banii înapoi. E prea mult de umblat. Aş avea de recuperat 3700 de lei, dar las banii statului. Nu mi se rentează să umblu atât pe la stat, mai mult pierd timp. Fiica mea a plătit peste 6000 de lei, a dat statul în judecată şi îi dă banii înapoi în rate, câte 1000 de lei. Vă daţi seama”.
„Eu am hotărâre judecătorească. M-am judecat cu statul, am plătit avocat. A durat vreun an procesul. Mi-au dat bani timp de trei ani, iar acum s-a sistat. E vorba că, de la 1 ianuarie se va da restul de bani. Am recuperat trei părţi şi două au mai rămas de recuperat. Statul ia cu două mâini, dar de dat înapoi, nu mai dă decât cu jumătate de mână”.
„Eu nu am recuperat taxa şi nici nu o recuperez. Pentru 200 de euro cât am plătit la maşina mea nu merită să umblu. Când mi-a da Guvernul fără să fac alte treburi, îi voi lua. Voi depune cerere la ANAF, dar nu se ştie când vin banii. Peste 10 ani poate. Parcă era mai bine cu taxa. A mai câştigat şi statul un ban, iar statul suntem noi. Nu se aduceau atâtea rable în ţară. Acum, indiferent că e noneuro, că e euro 1, le aduc toţi în ţară şi umplem toţi ţara de rable”
„Nu am recuperat taxa şi nici nu o recuperez. Le-o las pomană. E multă umblătură pentru ea şi pe mine mă dezgustă. Pentru 200 de euro cât am plătit nu merită. Cred că mulţi vor renunţa la bani”.
Restituirea sumelor se va face în baza deciziilor emise de Fisc în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2018. În acest interval de timp își vor primi banii înapoi cei care au achitat taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Pe de altă parte, cei care au plătit timbrul de mediu pentru autovehicule vor primi banii abia în perioada 1 septembrie 2018 – 31 martie 2019, potrivit avocatnet.ro.
Termenul-limită până la care se va putea cere returnarea fostelor taxe auto este 31 august 2018. Proprietarii de mașini ce deja au depus în trecut cereri de restituire nu vor mai trebui să depună altele noi.Taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule au fost obligatorii, în mod succesiv, între anii 2007 și 2017. În prezent, nu mai există nicio taxă de mediu obligatorie la prima înmatriculare a unei mașini în România.
 sursa: https://www.timponline.ro/astazi-puteti-cere-statului-banii-taxa-auto-intampla-gasiti-dovada-platii/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu