Pagini

marți, 2 aprilie 2013

Discurile si placutele de frana

Daca exista ceva la masina ta cu care nu trebuie sa te joci, acela este sistemul de franare. In trecut, am prezentat pe larg ce inseamna franele pentru o masina, din ce este compus tot sistemul si cum functioneaza. Insa acum, iti vom explica de ce trebuie sa fii atent la uzura franelor tale, ce riscuri exista si cand este necesar sa le schimbi.


Multa lume neglijeaza franele propriei masini, bazandu-se pe reviziile periodice. Insa nu ar fi rau sa stim cateva detalii despre franele noastre, nu doar CUM FUNCTIONEAZA ci si cand trebuie sa le schimbam si ce pericole sunt daca ezitam sa le schimbam, cand sunt uzate.
Cand ti-ai schimbat ultima data discurile si placutele de frana?
Un disc invechit si ruginit pe interior

Este bine sa stim ca, din pacate, franele se uzeaza ceva mai repede decat este prevazut de producator. Si asta se intampla din cauza traficului haotic ce suprasolicita franele, dar si din cauza gropilor pe care le abordam cu frana pusa, sau din pricina fenomenului de ovalizare.

Mai mult, sunt destui care nu stiu ca placutele de frana se schimba mai des ca discurile. Mai precis, la doua-trei schimburi de placute, se schimba si discurile. Placutele de frana se schimba de obicei intre 15.000 si 25.000 de kilometri, iar discurile cam la 40.000-50.000 de kilometri - in general, la mersul destul de agresiv din Bucuresti.

Multi "cunoscatori" iti vor spune ca unele discuri vor rezista si 100.000 de kilometri, sau ca trebuie sa le schimbi doar cand ajung la jumatate din grosimea initiala. Insa trebuie sa stim cu totii, ca uzura unor discuri nu se rezuma doar la subtierea lor.
Cum recunosti un disc uzat?
In primul rand, cand schimbi un disc, trebuie sa-i schimbi si perechea de pe aceeasi punte. Un disc uzat, la prima vedere, este usor de recunoscut punand degetul pe suprafata de frecare, spre margini, si vazand daca are o "buza". Daca exista o diferenta de nivel mai mare de 2 mm, acel disc trebuie inlocuit.
Cand ti-ai schimbat ultima data discurile si placutele de frana?
Un disc cu uzura mare a suprafetei de franare

Un disc uzat mai poate fi si stricat de catre placutele de frana. Daca montam placute de frana proaste, aceste se vor uza aiurea, neuniform, iar discul va prezenta niste santuri. Acestea pot fi usor identificate cu degetul, sau cu ochiul liber, cercetand suprafata lucioasa de frecare.
Cand ti-ai schimbat ultima data discurile si placutele de frana?
Disc uzat cu sant facut de placuta de frana

O alta situatie este atunci cand un disc este ovalizat. Adica la franare, se simte o vibratie in pedala. Asta inseamna ca, fie din cauza franarii apasate in timp ce roata loveste o bordura, sau groapa, fie din cauza ca franezi brusc, violent, pana cand se incing discurile, si intri intr-o balta, discul nu mai e perfect rotund sau perpendicular pe ax. De la diferenta de temperatura brusca, metalul se va deforma.
Cand ti-ai schimbat ultima data discurile si placutele de frana?
Disc invechit cu crapaturi fine

Cea mai rara situatie, dar cea mai periculoasa, este atunci cand avem discuri vechi. Metalul a lucrat, chiar daca nu a fost pus la munca grea si folosit in situatii critice, dar de la diferentele de temperatura si de la vechime, va incepe sa prezinte crapaturi mici. Iar orice crapatura mica, se va transforma intr-una mare, care va duce in final la spargerea discului.
Cand ti-ai schimbat ultima data discurile si placutele de frana?
Evolutia crapaturilor fine, in timp

Asadar, o imagine globala a unor discuri uzate se poate face urmarind rugina, gradul de uzura a suprafetei de frecare, santurile facute de placute, ovalizare si crapaturile.

Placutele de frana uzate
Gradul de uzura al placutelor se vede la fel de usor ca cel al discurilor. Daca ai jante de aliaj, poti sa vezi usor, fara sa dai roata jos. Daca insa ai jante de tabla, trebuie sa ai acces la etrier, asadar ori o urci pe o rampa, ori dai o roata jos ca sa vezi in ce stare sunt placutele tale.
Cand ti-ai schimbat ultima data discurile si placutele de frana?
Placuta uzata - stanga, placuta noua - dreapta

Placutele de frana nu trebuie sa ajunga niciodata la o uzura mai mare a materialului de frecare de 3 mm. Adica daca o placuta are "carne" de 3 mm sau mai putin, este imediat nevoie sa fie schimbata.

Cand ti-ai schimbat ultima data discurile si placutele de frana?
Placuta uzata - stanga, placuta supra-uzata - dreapta

Placutele de frana se schimba in set, adica toate placutele de pe aceeasi punte, niciodata doar la o singura roata.

Chiar daca la o roata, ambele placute au cate 3 mm de material de frecare, ferodo cum se numeste popular, destul cat sa mai dureze teoretic cativa ani, problema este alta. Materialul de frictiune este montat pe placuta de otel care se monteaza in etrier cu 4-6 nituri, care ajung la 2-3 mm in materialul acesta. Si daca placuta se uzeaza, acele nituri vor intra in contact cu discul de franare. Si asta duce la santurile de mai sus de care ziceam, care vor strica discurile.
Cand ti-ai schimbat ultima data discurile si placutele de frana?
Niturile care tin ferodo-ul fix pe placuta de otel vor sapa in disc

Ce trebuie sa retinem
Daca schimbam placutele de frana la timp, discurile ne vor tine 2-3 schimburi de placute. Daca insa nu avem grija si placutele vor strica discul, trebuie sa le schimbam impreuna.
Cand ti-ai schimbat ultima data discurile si placutele de frana?
Disc uzat, dar in stare buna, pe care mai pot fi montate placute noi

Nu trebuie sa montam niciodata placute noi pe un disc cu santuri, sau uzat. Pentru ca santurile vor fi luate si de placutele noi, iar frecarea nu se va face uniform.
Nu trebuie sa montam niciodata discuri noi si sa pastram placutele de frana vechi. Pentru ca le vom strica imediat, placutele de frana deformand discul.

Automat, cand punem discuri noi la masina, trebuie sa punem si placute noi.

Nu trebuie sa ne luam dupa senzorii de uzura. Pentru ca acestia nu se aud mereu si nu functioneaza mereu. O apreciere a uzurii vizuale este mai importanta.

Cat costa un schimb de placute si discuri de frana?
In general, la o masina cu sistem de franare cu discuri pe toate cele 4 roti, vom plati in jur de 400 de lei pentru perechea de discuri fata, 250 de lei pentru perechea de discuri spate, si cam 200 de lei pentru toate cele 4 perechi de placute de frana. In plus, manopera la un service pentru montaj este in jur de 150-200 de lei. Asadar, ca sa ai frane noi, te asteapta o cheltuiala de 1000 de lei. Este un exemplu general, pentru o masina din clasa medie.

Este buna varianta cu rectificarea discurilor de frana?
NU. Mai demult, o varianta mai "de buget" pentru a avea discuri noi era rectificarea celor vechi. Adica daca discul era ovalizat sau uzat, se baga la strung si uniformizat. Insa in acest caz, nu se rezolva problema uzurii si nici cea a eventualelor crapaturi. Sa rectifici doua discuri, te costa in jur de 100 de lei. Dar te vor tine foarte putin si nu merita. Mai bine strangi ceva bani si iei unele noi, pentru ca siguranta ta nu are pret.

Ce se intampla cu masinile care au tamburi?
Masini precum Loganul sau multe altele care au pe puntea spate frane cu tamburi si saboti, sunt ceva mai economice. Si asta pentru ca tamburii si sabotii dureaza mult mai mult in timp. Adica la o masina poti sa schimbi discurile fata chiar si de 2-3 ori, inainte ca sa schimbi sabotii de pe spate. Insa si acestia trebuie verificati periodic, pentru ca se pot bloca si se uzeaza mult mai repede.

Concluzie si sfat
Nu ezitati sa va verificati franele. Multe accidente se intampla din cauza ca sistemul de franare nu functioneaza cum trebuie sau ca o piesa cedeaza. Cand verificati discurile si placutele, aruncati un ochi si la furtunele de frana, sa nu fie imbatranite.

Daca o parte a sistemului de franare cedeaza, risti sa faci accident. Sau mai rau. O placuta uzata te va lasa atunci cand ai nevoie mai mare de frana. Un disc uzat poate sa se sparga, ducand la consecinte mai grave. Un disc uzat peste masura nu va mai absorbi caldura rezultata de la frecarea cu placuta si nu vei mai avea frana foarte eficienta. Un sistem de franare prost nu-ti poate aduce decat probleme.

Ca sa ai frane noi pe masina nu te costa o avere, insa banii vor fi cea mai buna investitie pe care o poti face pentru masina ta. De ce mint? Nu o faci pentru masina ta, o faci pentru tine si pentru cei dragi care merg alaturi de tine in masina, in siguranta.
sursa:  http://www.4tuning.ro/tehnica-auto/cand-ti-ai-schimbat-ultima-data-discurile-si-placutele-de-frana-11089.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu