Pagini

vineri, 27 decembrie 2013

Cum pornesti o masina care nu a mai fost pornita demult

Fie ca au trecut 3 ani sau 7, tot multi ani sunt pentru un motor care a stat nepornit. Recomandat e ca motorul sa fie pornit macar cateva zeci de minute la o luna daca exista posibilitatea, dar daca masina a stat cativa ani fara ca nimeni sa o miste, iata cateva sfaturi esentiale inainte sa dai la cheie pentru prima oara, daca nu vrei sa ai probleme.
Ai fost plecat in strainatate sa lucrezi si masina ta a stat afara in frig? Ai cumparat o masina de la un batran care nu a mai folosit-o in ultimii 5-10 ani? Ai primit mostenire o masina veche de la rude sau bunici? Iata cateva sfaturi inainte de a o porni dupa o lunga perioada de "odihna".
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa iei un furtun si sa ii golesti rezervorul de combustibil. Daca masina sta de cativa ani, acea benzina nu mai e de mult timp buna. Nu incerca sa tragi cu gura cum o fac multi, foloseste o pompa speciala care costa destul de putin, pana in 20 de lei, si are si un furtun special si o pompa uni-sens. Daca inghiti benzina sau inspiri vapori de benzina, s-ar putea sa nu te simti prea bine in urmatoarele ore. Mai ales ca vine Craciunul si Revelionul, sigur nu vrei sa-ti petreci Sarbatorile la toaleta sau la spital...
Urmatorul pas este sa pui benzina sau motorina noua in rezervor, 10 litri sunt suficienti, nu trebuie sa te chinui sa faci plinul din bidoane de plastic.
Verifica lichidele vitale ale motorului: nivelul uleiului, al lichidului de racire, lichidul de servodirectie si lichidul de frana. Completeazale daca este nevoie sau inlocuieste acolo unde crezi ca este necesar. De exemplu, uleiul, daca pare intarit, negru sau plin de depuneri. Sau antigelul, daca in timp a corodat motorul si are depuneri de rugina.

Urmatorul pas este acumulatorul. Bateria de pe masina o scoti si o duci direct la un centru de colectare, fara sa mai verifici daca e buna. Iti garantez ca nu mai e buna daca masina a stat mai mult de 3 ani, chiar daca ai pus-o noua acum 3 ani. Recomand o baterie noua si de buna calitate cu un curent de pornire mare. Vei avea nevoie de o baterie buna si bine incarcata pentru prima pornire.
Inainte sa dai la automat, ia o cheie si invarte de cateva ori motorul, misca-l putin. E posibil ca pistoanele sa fie blocate, si in momentul contactului poti arde electromotorul. Daca si dupa aceasta operatiune nu invarte, schimba electromotorul sau repara-l. Carbunii din el sunt blocati si nu mai functioneaza.
O alta recomandare este sa ai un spray de pornire la indemana si sa pulverizezi putin in admisia masinii, chiar daca masina este pe injectie. Dupa ce ai reusit sa o pornesti si o lasi sa mearga cateva minute fara sa o fortezi, e recomandat sa faci o plimbare usoara, scurta, de cateva sute de metri si apoi sa verifici toate lichidele daca nu cumva ai scurgeri. Acum poti merge la un service si schimba uleiul si filtrele ca sa faci o operatiune completa.
Acestea sunt ideile esentiale, mai ramane un singur lucru de facut, daca ai o masina care a stat un numar foarte mare de ani, sa zicem 10: roaga-te ca garniturile de cauciuc sa fie in stare buna si sa impiedice toate fluidele masinii sa iasa dupa prima tura. Succes!
sursa:  http://www.realitatea.net/cum-porne-ti-o-ma-ina-care-a-stat-mul-i-ani-nepornia_1347406.html


Pentru mai multe detalii vizitati-ne la: http://www.4tuning.ro/tehnica-auto/cum-sa-readuci-la-viata-o-masina-care-a-stat-multi-ani-nepornita-21129.html


Pentru mai multe detalii vizitati-ne la: http://www.4tuning.ro/tehnica-auto/cum-sa-readuci-la-viata-o-masina-care-a-stat-multi-ani-nepornita-21129.html

miercuri, 4 decembrie 2013

INSTRUCTIUNI PENTRU COMBATEREA RADARELOR

Cati dintre voi stiu la ce anume sa se astepte atunci cand sunt opriti de politie pentru depasirea vitezei? Va prezentam sapte reguli, primite pe adresa redactiei, la care trebuie sa fiti atenti atunci cand sunteti opriti din acest motiv, precum si doua atasamente continand informatii despre aparat si un exemplar al cererii de contestatie. Cunoscand instructiunile si drepturile voastre, aveti toate sansele sa vi se anuleze procesul verbal.
1.In momentul in care politistul va opreste pentru depasirea vitezei, la cererea dvs., el TREBUIE sa aiba asupra lui si sa va prezinte: certificatul de omologare a aparatului radar de catre Biroul Roman de Metrologie Legala, buletinul de verificare metrologica in termen de valabilitate respectiv 12 luni de la data efectuarii verificarii si autorizatia de operator radar pentru cel care va incheie procesul-verbal. Lipsa oricaruia din aceste documente trebuie prevazuta de dvs. la rubrica „alte mentiuni” si este caz de nulitate absoluta a procesului-verbal.

 2.Politistii nu au voie sa mearga cu radarul mobil oprit si sa-l porneasca atunci cand dvs. sunteti foarte aproape de el. Aparatul radar, conform normelor metrologice, are o functie de autotestare care se face automat la fiecare pornire a aparatului. Cat timp in partea stanga jos a fotografiei apare litera „T” aparatul radar nu si-a terminat autotestarea si conform normelor masuratorile nu pot reprezenta probe pentru aplicarea legislatiei rutiere (mai apare si o dunga alba care este exact peste ultima cifra din viteza prevazuta pe mijlocul fotografiei). De asemenea, tot conform normelor metrologice, politistii nu au voie sa foloseasca aparatul radar scos de pe suport deoarece nu se respecta unghiul de incidenta si nici nu au voie sa foloseasca un paravan pe care sa-l ridice la apropierea autovehiculului.
3.Aparatul radar de tip stationar nu poate fi amplasat in apropierea unei surse puternice de radiatii electromagnetice, adica un stalp de radio, televiziune, telefonie mobila sau, cel mai des, o instalatie electrica de inalta tensiune. Normele pentru proiectarea si amplasarea unei locuinte prevad pentru evitarea poluarii electromagnetice amplasarea locuintei la cel putin 200m de o retea electrica de inalta tensiune. Deci, aparatul radar trebuie sa fie cel putin la 200m de instalatia electrica de inalta tensiune, in afara campului electromagnetic. Aparatul radar stationar are lungimea fasciculului de 400-500m. Daca acest fascicul este indreptat spre instalatia electrica de inalta tensiune in timpul masurarii ceea ce se poate determina foarte usor din fotografie, atunci distanta la care trebuie sa fie amplasat aparatul radar stationar creste pana la 400-500m functie de unghi.

4.Daca in fotografiile depuse in instanta drept probe de catre Politie apar mai multe autovehicule simultan, verificati in toate fotografiile distanta dintre dvs. si celelalte autovehicule. Daca aceasta scade de la prima fotografie la a doua, atunci nu dvs. aveati viteza cea mare din toate si este clar ca se incalca normele metrologice care prevad ca masuratorile nu pot constitui probe daca circula simultan mai multe autovehicule si nu se poate determina CLAR autovehiculul vizat.

5.Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca agentul care constata contraventia se numeste agent constatator. Agentul constatator este si cel care aplica sanctiunea, altfel procesul-verbal este lovit de nulitate absoluta. Deci, daca un agent constata contraventia, dar procesu-verbal este intocmit de un alt agent (situatia in care se transmite viteza prin statie), procesul-verbal este nul, nu are nici o valoare si in urma contestatiei dvs. instanta il va anula, va anula si amenda si punctele.

6.Ordonanta 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor prevede ca agentul constatator are obligatia sa aduca la cunostinta contravenientului ca are dreptul de a avea sau nu obiectiuni pe care sa le inscrie la rubrica „alte mentiuni” sub sanctiunea nulitatii procesului-verbal. Deci, daca la rubrica „alte mentiuni” nu este completat nimic, atunci procesul-verbal este nul de drept si instanta il va anula si va anula si amenda si punctele.

7.Camerele digitale amplasate pe drumuri nu sunt omologate de Biroul Roman de Metrologie Legala (BRML) si nu pot fi folosite pentru determinarea vitezei legale, ci doar pentru probarea unei depasiri neregulamentare, trecerea pe rosu la semafor si altele de acest gen. Sistemul omologat de BRML este principiul buclei inductive: in asfalt sunt amplasati doi senzori electromagnetici la o distanta de 5 metri unul de celalalt. La trecerea prin dreptul primului senzor acesta imprima autovehiculului o amprenta magnetica unica. La trecerea prin dreptul celui de-al doilea senzor acesta calculeaza viteza si daca este mai mare decat cea legala, trimite comanda catre camera digitala care face fotografia din spate. Camerele care sunt prevazute cu bucla inductiva sunt doar 6 din cele 49 amplasate pana in prezent si ele se afla pe DN1 la: Balotesti, Ciolpani, Puchenii Mari, Barcanesti, Comarnic, Sinaia. Camerele digitale din orase niciuna nu are bucla inductiva. Se observa foarte usor care camere au si bucle inductive prin faptul ca, pe fiecare sens, in dreptul camerelor respective lipite de asfalt, in exteriorul asfaltului, sunt doua portiuni de beton de circa 30cm/15cm, la circa 5m una de cealalta, in care sunt incastrati senzorii.
 sursa: http://inbotosani.ro/ce-trebuie-sa-stii-despre-aparatele-radar-cele-7-instructiuni-de-combatere-a-acestora/

duminică, 10 noiembrie 2013

Cati cai putere are o masina cu 69 kw (kilovati)? Convertor cai putere - kilowvti

In talonul auto la Chevrolety Aveo nu scrie cati cai putere are... insa scrie cati kw are.
Cum aflu cati cai putere are masina mea ?
1 kw (kilovat) reprezinta 1.36 cp (cai putere)

Daca masina are 69 kw se imulteste 69x1.36 si suma rezultata reprezinta cati cai putere are vehiculul.

Am cautat si pe internet un miniconveror din kilovati in cai putere si invers si am gasit la link-ul de mai jos:
http://www.convertunits.com/from/kW/to/hp


duminică, 27 octombrie 2013

Romanii sunt indemnati sa consume alcool

Am scris pe Google.ro "accident din cauza alcoolului" si mai jos se vede rezultatul:


Parlamentarii astia reusesc sa ne uimeasca in fiecare zi, se schimba intre ei la guvernare sa poata si altii sa fure, mai intra cate unii la inchiosoare si membrii partidelor declara ca ii asteapta acasa alaturi de familie... adica infractorul e pus la zid si ei il elibereaza, fac proteste de ochii lumii, schimba legile si le adopta pe cele din strainatate exact ca in exemplul pe care vreau sa vi-l ofer acum.
In alte tari din Uniunea Europeana, oamenii au salarii decente, au asigurari de sanatate medicala, au drumuri bune, somajul este scazut iar coruptia nu e in floare ca la noi.... Aceste legii de ce nu le adopta guvernantii ? In schimb GUVERNUL ROMANIEI a decis sa incurajeze romanii sa consume alcool.
 M-am informat putin pe internet si am vazut ca ROMANIA ESTE PE ULTIMUL LOC IN EUROPA LA RESPONSABILITATE RUTIRERA. Daca in alte tari exemplu Germania soferii consuma o halba de bere si gata se opresc, la noi lucrurile stau total altfel si stim asta. Inainte sa se adopte acest proiect de lege soferul romani consuma 1+1+1+1... beri acum cand are voie de la GUVERN o sa consume 1+1+1+1...pahare de palinca.... exact cum zicea si Gica petrescu in melodia:

Dai cu spritul pan’la ziua
Gal,gal,gal,gal,gal,gal
Pe soseaua gatului
Gal,gal,gal,gal,gal,gal
Sa-ti ajunga tana’n suflet
Gal,gal,gal,gal,gal,gal...

Eu nu sunt de accord cu consumul de alcool la volan. De ce  trebuie sa consume alcool daca este cu masina? De ce sa bea si sa se urce la volan? Cine ii da voie sa conduca sub influenta bauturilor alcoolice? NORMAL GUVERNUL ... si nu imi pasa de el ca intra intr-un cap de pod si moare, sau ca il calca trenul... insa imi pare rau pentru cetatenii nevinovati, pentru ca omoara copii pe trecerea de pietoni, pentru ca distruge familii urcandu-se de beat ce e cu masina pe trotuar... si as putea sa continui cu exemple pana maine dar la ce folos?
Sunt constient ca in 6 luni o sa se dubleze numarul de accidente provocate din cauza consumului de alcool la volan.
Cum credeti ca arata o tara cu 99% de soferi bauti la volan?
Raspuns:
 EXACT CA GUVERNUL PE CARE IL AVEM.






marți, 22 octombrie 2013

Cum aflu anul de fabricatie la anvelope ? Cum stiu in ce an au fost produse cauciucurile de la masina ?

Astazi eram la un pahar de vorba cu Bogdan, colegul si prietenul meu...El detine un Logan care arata intact, la care i-a facut mai multe imbunatatiri, dar in fine nu il mai laud trec la subiect. Se apropie iarna si m-a intrebat daca stiu in ce an ii sunt fabricate anvelopele. Sincer nu am stiut dar am gasit o imagine pe care o postez aici.

marți, 8 octombrie 2013

O viteză de 59 km/h în oraş nu are sancţiune contravenţională


Poţi fii tras la răspundere în cazul unui accident 
Singura situaţie în care un conducător auto poate fi tras la răspundere pentru că a depăşit limita legală admisă cu câţiva kilometri la oră este atunci când acesta este implicat într-un accident rutier. „În cazul unui accident rutier poate fi considerată o încălcare a prevederilor legale şi o cauză concurentă în producerea aces-tuia. Dacă eşti implicat într-un accident de circulaţie şi în urma expertizei rezultă că ai depăşit cu câţiva, până în 9 kilometri, viteza legală, poţi fii tras la răspundere pentru culpă comună. Spre exem-plu, loveşti un pieton care traversa prin loc nepermis. Dacă din expertiză rezultă că aveai 59 kilometri pe oră într-un loc în care limita este de 50, poate fi culpă comună”, spune poliţistul.

 
„Haideţi, dom’le, aveam 61, de ce mă amendaţi?“ 
Mulţi şoferi consideră că, dacă pentru depăşirea limitei de viteză cu 1-9 kilometri faţă de limita legală admisă nu există amendă, calculul se face de la 60 kilometri pe oră. Lucru total greşit, spun rutieriştii, care avertizează că şoferii prinşi circulând cu astfel de viteze vor fi sancţionaţi.

„Mai sunt anumiţi şoferi care nu înţeleg de ce sunt amendaţi atunci când au fost prinşi circulând, de exemplu, cu 61 kilometri pe oră. Există conducători auto care au un comportament de parcă nu ar fi făcut nimic. Încep cu haideţi, domnule, aveam şi eu 61 kilometri pe oră, pentru un kilometru în plus mă amendaţi? Însă trebuie să fie foarte clar faptul că limita legală de viteză în oraş este de 50 kilometri pe oră, iar faptul că nu există în legislaţie o amendă pentru cei care depăşesc cu 1-9 kilometri pe oră limita, asta nu înseamnă că cei prinşi circulând cu peste 60 kilometri pe oră nu vor fi sancţionaţi. Mulţi şoferi fac calculul de la 60 kilometri pe oră, lucru total greşit. Calculul se face de la 50 kilometri pe oră”, afirmă Ciprian Sobaru pentru Cuget Liber

marți, 24 septembrie 2013

TAXA DE TIMBRU 2013

TAXA DE TIMBRU 2013. Din totalul autoturismelor înmatriculate în România în primele 8 luni ale anului în curs, 52% sunt mai vechi de 10 ani, iar 16% chiar mai vechi de 15 ani. De asemenea, piața maşinilor second hand importate în România a înregistrat o creștere cu 64% în primele 8 luni din 2013.

TAXA DE TIMBRU 2013. Din totalul autoturismelor înregistrate în acest an, 52% sunt mai vechi de 10 ani, conform unei analize realizate de site-ul Auto.ro. Datele demonstrează că timbrul de mediu introdus în luna martie de ministrul Mediului Rovana Plumb nu a avut niciun efect anti-poluare, ci dimpotrivă.
"Adoptarea timbrului de mediu a avut un impact direct asupra structurii importurilor de mașini second hand. Ponderea ridicată a autoturismelor vechi este un rezultat al modului în care este concepută această taxă, dar și a puterii scăzute de cumpărare a populației din România”, a declarat Sergiu Gamureac, directorul executiv al Auto.ro.
CALCULATOR TIMBRU DE MEDIU OFICIAL e DISPONIBIL AICI.

În primele 8 luni ale acestui an avem o creștere cu 22% a numărului de mașini înmatriculate în România, totalizând 184.200 de unități, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
147.600 dintre acestea sunt mașini second hand și doar 36.600 mașini noi.
Repartizarea automobilelor înmatriculate în primele 8 luni din 2013 în funcție de vechimea acestora:
- 16% sunt mai vechi de 15 ani, respectiv 29.200 de unități;
- 36% au o vechime cuprinsă între 10 și 15 ani, respectiv 66.600 de unități;
- 18% au o vechime cuprinsă între 5 și 10 ani, aproximativ 33.400 de unități;
- 10% au o vechime de până în 5 ani, respectiv 18.400 de unități;
- 20% sunt mașini noi, respectiv 36.600 de unități.
Piața de autoturisme second hand importate în România a înregistrat o creștere cu 64% în primele 8 luni din 2013, ajungând la 147.600 de unități, de la cele 106.800 de unități înscrise în primele 8 luni ale anului trecut.
Potrivit timbrului de mediu intrat în vigoare în 15 martie, taxele auto la înmatriculare au scăzut pentru maşinile cu motorizări non-Euro, Euro 1 şi Euro 2, şi au crescut doar pentru pentru tehnologiile Euro 4 şi Euro 3.
Pentru aceeași perioadă, numărul mașinilor reînmatriculate a scăzut cu 40%, de la 225.000 la aproximativ 135.600 de unități.
Cu toate că mașinile noi înmatriculate în România au înre­gistrat în luna august o creștere cu 25% față de luna august 2012, în cele 8 luni aferente anului în curs s-a înregistrat un declin vizibil, cu 18%, pe piața mașinilor noi. Pe baza creșterii înregistrate în luna august, putem spera la o redresare a pieței auto de mașini noi.
Dacia conduce detașat topul înmatriculărilor de mașini noi și se menține la același nivel cu anul trecut, înregistrând aproximativ 10.600 de unităţi. Urmează Volkswagen cu 4.050 de unități înregistrate, Skoda cu aproape 3.000 de unități, Ford cu 2.250 de unități și Renault cu aproape 2.000 de mașini înscrise, conform statis­ticilor DRPCIV.

joi, 12 septembrie 2013

Uite ce faci dacă şoferul vinovat nu are R.C.A.!

Ai făcut accident? Uite ce faci dacă şoferul vinovat nu are R.C.A.!

Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii- Telefon secretariat: 0213001880  Telefon Centru de Informare: 0213001886 Telefon Daune: 0213001884 Telefon Birou Juridic: 0213001883
Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii- Telefon secretariat: 0213001880 Telefon Centru de Informare: 0213001886 Telefon Daune: 0213001884 Telefon Birou Juridic: 0213001883
Puţini sunt şoferii care se pot lăuda că nu au fost implicaţi niciodată într-un accident de maşină minor. În astfel de cazuri, vinovatul trebuie să aibă asupra sa poliţa R.C.A. Însă, ce te faci dacă şoferul vinovat fuge de la locul accidentului sau nu are poliţă auto de răspundere civilă? Uite cum să procedezi!
Dacă şoferul vinovat de producerea accidentului nu are un R.C.A. valabil, trebuie să te adresezi Fondului de Protecţie a Victimelor Străzii.
Cum eşti despăgubit?
Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii garantează despăgubirea persoanelor care au suferit prejudicii în urma unor accidente produse de maşini neasigurate sau neidentificate. Cu alte cuvinte, dacă şoferul vinovat nu are R.C.A., nu-ţi oferă bani de reparaţii, sau fuge de la locul accidentului, atunci vei fi despăgubit de această instituţie.
Despăgubiri pentru decese şi daune materiale. Dacă accidentul a fost provocat de o maşină neasigurată, se plătesc despăgubiri atât pentru daune materiale, cât şi pentru vătămări de persoane şi decese.
Despăgubiri pentru decese şi vătămări de persoane. Dacă accidentul cauzator de prejudicii a fost provocat de un vehicul neidentificat, din categoria celor pentru care legea din România prevede obligativitatea încheierii asigurării R.C.A., regula este că se garantează şi se plătesc despăgubiri numai pentru vătămări de persoane şi decese.
Pentru daunele materiale produse prin accidente de vehicule neidentificate, se garantează şi se plătesc despăgubiri numai dacă în accident, cel puţin o persoană a suferit vătămări care să necesite pentru vindecare mai mult de 60 de zile de îngrijiri medicale.
Franşiza ce rămâne în sarcina persoanei păgubite pentru daune materiale în aceste cazuri este de 500 euro/echivalent lei.
Circuli fără R.C.A.? Iei până la 2.000 lei amendă
Scumpă sau ieftină, poliţa R.C.A. este obligatorie pentru orice şofer. Iar cei care circulă fără R.C.A. se expun unor sancţiuni importante încă din prima zi în care le-a expirat poliţa R.C.A. În primul rand, amenda aferentă acestor cazuri este de la 1.000 la 2.000 de lei. În al doilea rând, şoferului i se vor reţine certificatul de înmatriculare a maşinii precum şi plăcuţele cu numărul de înmatriculare. Acum, în România există aproximativ 1 milion de maşini fără R.C.A.
Nu ai asigurare, ţi se suspendă înmatricularea!
Riscă sancţiuni şi cei care au în proprietate maşini pe care le ţin în parcare, în curte sau garaj. Potrivit revistei "Capital", înmatricularea oricărui automobil despre care se constată că a stat fără asigurare R.C.A. mai mult de 90 de zile poate fi suspendată din oficiu. Suspendarea se aduce la cunoştinţa proprietarului, de către Direcţia regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor sau de către serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor la care s-a efectuat înmatricularea.
Poliţa, mai scumpă cu 40%
Poliţa R.C.A. s-a scumpit în ultimele trei luni cu aproximativ 40-45% conform unui studiu al revistei Capital, bazat pe datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România. Iată de unde poţi cumpăra cel mai ieftin!
Societăţile de asigurare au cel puţin trei motive pentru a continua creşterile de preţuri pentru R.C.A. De la începutul acestui an, o normă a Autorităţii de Supraveghere Financiară obligă societăţile să vândă poliţa R.C.A. la un preţ care să le permită să acopere toate cheltuielile cu emiterea şi cu eventualele daune.
Deşi nu s-au văzut în prima parte a anului, efectele acestei norme s-au făcut simţite în a doua jumătate a lui 2013, iar brokerii spun că această creştere va continua. Mai mult, înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară a condus la o  înăsprire a  supavegherii care a culminat cu sancţionarea mai multor şefi de societăţi şi chiar cu suspendarea licenţei pentru una dintre ele. Nu în ultimul rând, vânzările de R.C.A. au scăzut mai ales din cauza căderii pieţei auto (care a atins în 2013 cel mai mic nivel din toate timpurile) asiguratorii fiind practic forţaţi să-şi adapteze preţurile pentru a nu înregistra pierderi mai masive.
Unde se vând cele mai scumpe şi cele mai ieftine poliţe R.C.A.
Cele mai mari creşteri de preţuri faţă de luna martie le-au operat societăţile Omniasig şi Uniqa care au majorat prima medie cu 52%. Ele sunt urmate de Groupama şi Allianz Ţiriac cu câte 48% şi de Asirom şi Carpatica cu câte 44%. Dintre marii jucători, Astra a crescut cel mai puţin preţul (43%) şi continuă să vândă cel mai ieftin. Topul preţurilor medii la poliţa R.C.A. arată astfel: Astra (231 de lei), Carpatica (250 de lei), Uniqa (290 de lei), Groupama (318 lei), Omniasig (367 de lei), Asirom (390 de lei) şi Allianz Ţiriac (417 lei).
sursa:  http://www.click.ro/lifestyle/auto/accident-rca-sofer_vinovat_0_1685831480.html

marți, 20 august 2013

UN DOBITOC SE CUNOASTE DUPA CONDUS

Stiu ca si eu sunt aiurit la volan si cine ma cunoaste stie ca am un stil agresiv de a conduce insa respect legea in sensul ca nu intorc pe linie continua, incerc pe cat posibil sa nu vorbesc la telefon si mai ales nu ascult manele...
In clipul de mai sus agentii de la rutiera au apelat la un Logan galben, fara insemne, dar dotat cu aparat radar si camera video HD performanta, si la un agent pe motocicleta care sta ascuns pana in ultima clipa. sursa: www.tilica.ro si www.youtube.com

joi, 8 august 2013

Cum deschizi masina daca ti-ai incuiat cheile in ea


Un video ar putea fi de folos si celor mai perfectionisti hoti care vor sa sparga masinile deoarece iti arata cum sa deschizi o usa fara sa o fortezi.

Sau daca esti unul dintr-aceia cu capul in nori si ti-ai lasa tcheile in contact, la fel de bine poti invata de aici cum sa deschizi portiera. Insa trebuie sa stiti ca aceasta metoda functioneaza doar la masinile mai vechi.


Alte metode
Dacă ai ieşit din automobil, ai închis portiera şi ţi-ai dat seama că  ai lăsat cheile înăuntru, nu dispera. Fie că deţii un model mai vechi, fie unul cu sistem modern de deschidere, de la telecomandă, poţi să intri din nou în maşină fără să spargi un geam, potrivit site-ului ehow.com.
Ai nevoie doar de un cuţit şi de un umeraş de sârmă sau de un telefon mobil.
* Îndreaptă umeraşul, apoi îndoaie un capăt pentru a forma fie un cârlig, fie un mâner triunghiular.
*  Deschide geamul cu ajutorul cuţitului, pe care să îl introduci uşor între fereastră şi portieră
* Strecoară sârma îndoită prin deschizătura geamului
*  Manevrează umeraşul de-a lungul ferestrei. Încearcă fie să ridici siguranţa, fie să apeşi butonul de deblocare, în funcţie de dotarea maşinii.
* În cazul în care ai închidere cu telecomandă, sună un prieten sau o rudă care are cheile de rezervă şi roagă-i să apese pe butonul de deschidere, în timp ce tu eşti lângă uşa maşinii, care se va deschide, ca prin minune.
Dacă nu reuşeşti până la urmă să deschizi maşina, cheamă un lăcătuş sau un echipaj de tractare, ca să eviţi provocarea unei daune permanente.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/ti-ai-uitat-cheile-in-masina-si-ai-incuiat-uite-cum-poti-sa-o-deschizi-in-doar-10-secunde_1243580.html#ixzz2bMuWQXhA

miercuri, 7 august 2013

Cum poţi scăpa de taxa auto, indiferent de vechimea maşinii sau emisiile de noxe


Filtrul are în el nişte alge care mănâncă dioxidul şi nu împrăştie în atmosfera nicio noxă. Fotosinteza este procesul principal de la care s-a pornit. Sistemul se numeşte CO2tube şi este finanţat Kickstarter, o fundaţie online care are 4,6 milioane de membri activi, a mai finanţat peste 45.000 de proiecte din 2009 încoace, din donaţii de 735 milioane dolari.

Doi americani, din care unul de origine indiana, au lucrat la acest sistem de cand aveau 13 ani (acum 5 ani). Forbes i-a pus pe lista celor mai importanti oameni pana in 30 de ani.

Sistemul se monteaza foarte usor pe teava de esapament. O data la 8-10 saptamani trebuie inlocuit si costa 45$. Odata inceputa comercializarea in masa, preturile vor scadea serios.

duminică, 28 iulie 2013

Cum reduc consumul de combustibil ? Cum sa consum mai putin ? De ce imi creste consumul ?

După ce ţi-ai ales o maşină care se potriveşte necesităţilor tale, dacă îţi place să conduci economic, e momentul să respecţi câteva reguli pentru a-ţi reduce cheltuiala cu carburantul.

1. Nu îţi încărca maşina. Dacă un obiect este inutil, aruncă-l!
100 kg suplimentare înseamnă circa 0.7 litri/100 km în plus. Dacă portbagajul tău este plin cu o mulţime de lucruri care pot fi depozitate într-un loc, cum ar fi anvelope, trusă de scule sau piese de schimb, e timpul să îl goleşti. Iar dacă ai portbagaj pe maşină sau suport de schiuri şi nu îl foloseşti, e bine să-l dai jos. Fiecare element care opune rezistenţă la înaintare generează consum.

2.  Îmbunătăţeşte felul în care schimbi vitezele.
Schimbă într-o treaptă inferioară de viteză la aproximativ 1.000 de turaţii pe minut. Cu cât menţii o turaţie mai mică, motorul consumă mai puţin. Nu schimba însă prea jos pentru că motorul intră în trepidaţii care nu sunt doar enervante, dar pot fi şi periculoase. Schimbă într-o treaptă superioară de viteză la 2.000 de turaţii pe minut la motoare diesel şi la 2.400 de turaţii la motoare pe benzină.Iar ca regulă pentru cei care au maşini diesel, ţine motorul în zona de turaţii unde ai cuplul maxim (vezi manualul maşinii) şi abia când ieşi din acea zonă foloseşte schimbătorul de viteze.

3. Foloseşte frâna de motor.
Frana de motor întrerupe injectia de combustibil la masinile moderne. Asta inseamna ca daca vei cobori o panta in frana de motor nu vei consuma nimic. La fel, daca te apropii de un semafor si vezi ca e rosu sau ca se va pune rosu, retrogradeaza treptat pentru a incetini din frana de motor, pe cat posibil. Dimpotriva, daca scoti masina din viteza atunci motorul va intra in relanti si vei incepe sa consumi ceva. Atentie insa: nu folosi frana de motor la turatii excesive. Excesiv inseamna apropiat de zona rosie a turometrului, da?

4. Fii blând, dar ferm cu pedala de acceleraţie.
Acceleraţiile excesive nu te ajută deloc. Asta nu înseamnă să porneşti ca melcul de pe loc. Acceleraţiile prea lente cresc consumul de carburant, aşadar caută calea de mijloc. În ambuteiaje, dacă motorul tău este sănătos, simpla ridicare treptată a piciorului de pe pedala de ambreiaj va împinge maşina înainte.

5. Menţine viteza constantă.
Pe şosea mai ales, mersul cu viteză constantă îţi va reduce simţitor consumul de carburant. Pentru a reuşi un consum redus, anticipează situaţiile în care va trebui să reduci viteza, astfel încât să nu fi nevoit să pui frână. În oraş nu depăşi 50 km/h, în afara oraşului 80 km/h este o viteză foarte economică.

6. Foloseşte cu cap climatizarea autovehiculului.
Dezabureşte parbrizul cu parasolarele lăsate în jos. Astfel, aerul cald se va intoarce spre geamul parbrizului. Dacă afara e foarte cald, porneşte maşina cu toate geamurile deschise, şi de-abia după ce aerul fierbinte din interior este dat afara închide-le. Nu pune aerul condiţionat pe mai puţin de 20 de grade. În caz contrar, rişti sa pierzi cel puţin 1 L/100km. Condusul cu geamul deschis generează acelaşi consum suplimentar ca şi aerul condiţionat. Aerodinamica se schimbă, iar maşina întâmpină rezistenţă la înaintare dacă este condusă cu geamurile deschise după 40 km/h.

7. Foloseşte corect anvelopele.
Dacă temperatura exterioară creşte peste 10 grade mai multe zile şi nu mai sunt semne de revenire a iernii, scoateţi anvelopele de iarnă, care consumă mai mult.

sursa: http://www.realitatea.net/vezi-cum-scazi-consumul-de-carburant-cand-preturile-cresc_812476.html

vineri, 26 iulie 2013

Dacia a fabricat 9 milioane de sasiuri

La Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia au iesit de pe liniile de fabricatie 9 milioane de sasiuri. Productia de sasiuri a demarat in anul 2000 pentru modelele Super Nova si Solenza.

Incepand din 2004, s-au adaugat progresiv in liniile de fabricatie sasiuri  pentru  modelele din gama Dacia, dar si pentru vehicule din gama Renault sau ale unor alti constructori auto internationali. Dacia se plaseaza pe locul I la productia de sasiuri in cadrul Grupului Renault la nivel international.
Tot in cadrul activitatii mecanice a Dacia, pe linia de asamblare a cutiilor de viteze  a fost fabricata cutia de viteze JH cu numarul 2.500.000. Productia cutiilor de viteze JH a demarat in anul 2001. Cutiile de viteze JH asamblate la UMCD sunt livrate catre Uzina Vehicule Dacia (unde echipeaza modelele Logan si Sandero) si uzinele Renault din Columbia, Rusia, Maroc, India, Iran, Africa de Sud. Volumele pentru export depasesc 50%. In cadrul UMCD este fabricata si cutia de viteze TL  care echipeaza Dacia Duster si diverse modele Renault si Nissan.

Intinsa pe o suprafata de 16 hectare, Uzina Mecanica si Sasiuri Dacia (UMCD) este cea de-a doua mare uzina situata pe platforma industriala de la Mioveni si prima uzina din cadrul Grupului Renault in lume din punct de vedere al diversitatii proceselor.
sursa: www.auto.ro

joi, 25 iulie 2013

Vrei sa pleci la drum ??? Nu uita sa-ti duci masina la sfintit pentru a fii iertata de pacate

După ce au semnat un acord cu Guvernul, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au decis să nu mai sfințească automobilele mai vechi ca ale lor, totul pentru a încuraja modernizarea parcului auto din România. De acum încolo românii cu mașini mai ieftine de 50.000 de mii de euro trebuie să se mulțumească cu un „dute cu Domnu`”, ori simplele cruciulițe pe parbriz.

preot-sfintire-300x168„Nu este normal ce se întâmplă. Să merg cu ultimul model de Audi sau Mercedes ca să sfințesc o amărâtă de Skoda, ori Logan? E păcat de Dumnezeu, de carburantul consumat și de faptul că românul nu vrea mai mult în viață. Legea asta este numai bună și sper s-o extindă: să nu sfințim hoteluri mai mici ca cele patronate de BOR, case mai mici ca ale preoților și nici botezul să nu mai fie pentru oricine. Păi știți ce piele aspră fac de la apa rece de la robinet pusă în cristelniță?”, a declarat un preot.
Noua ofertă BOR, care le permite românilor să-şi sfinţească maşinile, nu pare suficent de atractivă de către Patriarhul Daniel. Asta pentru că CEO-ul Bisericii Ortodoxe Române a refuzat să-şi sfinţească limuzina de lux, dând de înţeles totodată că nici nu intentionează s-o facă vreodată.

Patriarhul Daniel insistă că decizia lui nu are nici o legătură cu rezultatele dezastruoase obţinute de maşinile sfinţite la crash test-uri, unde s-a văzut că, chiar şi sfinţită, o maşină tot este spulberată de tren. „Pur şi simplu n-am bani de dat aiurea”, spune Prefericitul. „De luat aiurea nu mă feresc, dar de dat nici nu se pune problema, nici acum, nici în viitor.”
patriarhul_daniel_in_lumuzinaÎn plus, limuzina sa nu ar putea fi sfinţită de un preot oarecare, ci chiar de către el, numărul 1 al BOR. „Dacă aţi avea idee ce pretenţii financiare am pentru sfinţirea unei maşini, nu m-aţi mai întreba de ce refuz să îmi sfinţesc limuzina”, spune Daniel. „Aş pericilita construirea Catedralei Mânturii Neamului dacă aş apela la serviciile mele. Dar asta nu înseamnă că alţii nu pot s-o facă.”
sursa: http://www.academiacatavencu.info si www.timesnewroman.ro

miercuri, 24 iulie 2013

Codul Rutier va fi modificat din 8 august

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier va fi modificat din 8 august, când noi dispoziţii în domeniu vor intra în vigoare. Începând cu această dată, unii şoferi nu vor mai avea voie să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor şi nici să transporte persoane în stare de ebrietate.

Regulamentul de aplicare a Codului Rutier va fi modificat, dupa ce un act normativ in acest sens a fost publicat recent. Este vorba despre Hotararea Guvernului nr. 480/2013 publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 454, din 24 iulie 2013, ce va intra in vigoare la 15 zile de la publicare, adica in 8 august, scrie avocatnet.ro
Conform acestui document, vor avea dreptul sa conduca vehicule din categoria Tr si posesorii permiselor de conducere valabile pentru una dintre categoriile B, BE, C sau CE, dupa cum urmeaza:
  • posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria B are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata de pana la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg;
  • posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria BE are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata de pana la 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica de 3.500 kg;
  • posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria C are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica de 750 kg;
  • posesorul permisului de conducere valabil pentru categoria CE are dreptul sa conduca tractor rutier, cu masa maxima autorizata mai mare de 3.500 kg, la care se poate atasa o remorca a carei greutate maxima autorizata sa fie mai mica decat greutatea maxima a tractorului.
  •  
Pana acum, regulamentul stabilea doar ca posesorul permisului de conducere valabil pentru una dintre categoriile B, C sau CE are dreptul sa conduca si vehicule din categoria Tr, fara alte specificatii in plus.
De asemenea, noile dispozitii introduse prin HG nr. 480/2013 stabilesc ca soferilor ce se deplaseaza pe vehicule din categoriile AM, A1, A2 si A le este interzis sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor.
Totodata, este interzis si transportul persoanelor in stare de ebrietate pe autovehicule din categoriile AM, A1, A2 si A.
Conform Codului Rutier, este vorba de urmatoarele categorii:
  • categoria AM: mopede;
  • categoria A1: motociclete cu cilindree maxima de 125 cm3, cu puterea maxima de 11 kW si cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg; tricicluri cu motor cu puterea maxima de 15 kW;
  • categoria A2: motociclete cu puterea maxima de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depaseste 0,2 kW/kg si care nu sunt derivate dintr-un vehicul avand mai mult de dublul puterii sale;
  • categoria A: motociclete cu sau fara atas si tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW;
In ceea ce priveste obtinerea permisului de conducere, dispozitiile ce vor intra in vigoare in 8 august stabilesc , la art. 36, ca cursul de pregatire teoretica si practica pentru sustinerea examenului de permisului de conducere este valabil un an de la data absolvirii.
De asemenea, conform prevederilor HG nr. 480/2013, candidatii care au fost declarati "admis" la proba teoretica si nu au finalizat examenul pentru obtinerea permisului de conducere vor sustine proba practica in conformitate cu reglementarile in vigoare la data promovarii probei teoretice.
Citeşte mai mult avocatnet.ro

sâmbătă, 6 iulie 2013

Totul despre noua DACIA LOGAN

Logan-ul a ajuns la doua generaţie. Şi, ne place sau nu, este modelul naţional. Îl regăsim peste tot, de la taxi până la poliţie, şi este cel mai răspândit model pe drumurile din România. Prima generaţie Logan a fost primul automobil gândit şi realizat în totalitate de noua Dacia, cea aflată sub umbrela grupului Renault. A fost un succes masiv, atât în România, cât şi în întreaga lume, punând Dacia pe harta constuctorilor oneşti care produc automobile cinstite la preţuri abordabile. Însă primul Logan şi-a trăit viaţa şi a venit timpul pentru a doua generaţie. Dacia a suprins plăcut păstrând linia conscrată, dar îmbunătăţind substanţia aspectul şi anumite elemente practice. În plus avem acum mai multe dotări ca niciodată, plus motorizări interesante. Am testat deja varianta diesel 1.5 dCi de 90 CP, iar acum a venit rândul primei Dacii Logan turbo din istorie. Punem la încercare noua Dacia Logan TCe 90, cu motor de 0.9 litri turbo şi 90 CP.

Dacia Logan
0.9 TCe 90CP Laureate

  • Pret de pornire 6.690 €
  • Pret model testat 11.050 €
  • Taxa auto 66 €

Motor / Transmisie

Dacia este o marcă de buget. Nu trebuie să ne amăgim. Iar modelele sunt gândite pentru a fi accesibile, nu extraordinar de performante. Pentru a propulsa noul Logan, Dacia a ales două motorizări pe benzină de cilindree mică, renunţând la clasicele motoare de 1.4 şi 1.6 litri. Astfel, ca motor entry-level rămâne propulsorul de 1.2 litri şi 75 CP, dar pentru marea masă a celor care îşi doresc un motor pe benzină ceva mai puternic, Dacia a ales un propulsor de ultimă generaţie din banca de organe Renault. Este vorba de motorul TCe 90, un mic propulsor cu trei cilindri şi doar 898 cmc, dar supraalimentat prin sistem turbo pentru a dezvolta 90 CP. Acest motor face parte din noul tren de downsizeing prezent în acest moment în industria auto. Toţi marii constructori de maşini au cel puţin un astfel de motor de cilindree mică supraalimentat.
Propulsorul TCe 90 a debutat iniţial pe noul Clio, pentru ca apoi să fie folosit şi de către Dacia. Trecând peste prejudecăţile ieftine, cifrele sunt chiar interesante. E un motor cu trei cilindri de 898 cmc, puterea dezvoltată este de 90 CP la 5.250 cmc, iar cuplul ajunge la 135 Nm la 2.500 rpm. Asta se traduce printr-un motor onest ce oferă suficientă putere indiferent de regimul de exploatare. Nu ai nici un moment senzaţia de submotorizare, singurul lucru cu care trebuie să te obişnuieşti fiind sunetul bârâit de motor în trei cilindri. Din păcate, motorul mic şi vesel este penalizat de cutia de viteze manuală cu cinci trepte. Nu atât de etajarea acesteia, care ar fi putut fi mai bună, cât de timoneria imprecisă şi care agaţă constant la orice schimbare de treaptă. Păcat, cu o timonerie ceva mai precisă, plăcerea de conduce un Logan ar fi fost ceva mai mare.

Consum

Motorul de cilindree mică oferă 90 CP, dar nu este extrem de însetat. Cifrele oficiale de consum publicate de Dacia spun că noul Logan TCe 90 consumă în medie 5.3 litri de carburant, în timp ce consumul urban de este de 6.6 litri. În viaţa de zi cu zi, cifrele sunt mai mari. Pe parcursul testului nostru, Loganul cu motor de 0.9 litri a consumat între 8 şi 9 litri de benzină cât timp am stat în oraş, cifra variind în funcţie de stilul de condus. La drum lung, consumul a scăzut până la 6.3 litri, rezultând o medie de 7.6 litri.
Dacă comparăm cifrele oficiale cu cele ale concurenţei, află că Loganul de 90 CP este întrecut la eficienţa consumului de carburat doar de Kia Rio Sedan 1.2, care are o medie de 5.0 litri, în timp ce berline ca Citroen C-Elysee sau Peugeot 301 consumă 6.5 litri, dar au 25 CP în plus.

Performanţe

Având în vedere că Logan-ul cel nou are 90 CP la dispoziţie şi un cuplu prezent de la turaţii mai joase, performanţele sunt mai mult decât decente. Un Logan TCe 90 are nevoie de 11.1 secunde pentru a atinge 100 km/oră, iar viteza maximă este de 175 km/oră. Am rulat pe autostradă cu viteza legală de 130 km/oră şi micul motor are rezerve suficiente de putere chiar şi la acestă viteză.
Ba chiar, dacă privim în curtea concurenţei, este cel mai rapid model din clasa sa, exceptând surorile grupului SPA, Peugeot 301 şi Citroen C-Elysee. Acestea au un timp de acceleraţie de 9.4 secunde, dar cu ajutorul unui motor de 1.6 litri de 115 CP. Skoda Rapid 1.2 TSI de 86 CP sprintează în 11.8 secunde până la 100 km/oră.

Interior

Interiorul noului Logan a devenit un loc interesant. Materialele au fost îmbunătăţite, dar avem în continuare zone cu plastice tari şi neplăcute la atingere. Dar Logan-ul este la fel de spaţios atât în faţă, cât şi pe bacheta din spate, aceasta fiind atuul principal al acestui model. Plus un portbagaj cavernos de 510 litri, care poate fi acum extins prin rabatarea asimetrică a banchetei. Indicatoarele de bord sunt acum mai moderne, dar păstrează acelaşi stil simplu şi eficient, iar consola centrală este înobilată acum de prezenta sistemului Media Nav (opţional, 300 de euro), care oferă display tactil, bluetooth, navigaţie şi mufă USB. Opţional putem dota Logan-ul şi cu senzori de parcare şi tempomat, dar şi cu cotieră. Singurele lucruri enervante? Claxonul a rămas tot pe maneta de semnalizare, iar comenzile geamurilor electrice pe consola centrală. Dar acest lucru este aproape o semnătură specifică modelelor Dacia. A, şi încă ceva,: ca la toate Daciile noi, scaunul şoferului se mişcă ca şi cum nu ar fi fixat bine.

Preţ de achiziţie

Departementul unde Logan-ul este imbatabil este preţul de achiziţie. Pentru un Logan de a doua generaţie trebuie să scoatem din buzunar un minim de 6.690 euro. Acesta este preţul pentru versiunea 1.2 Acces, a cărei listă de dotări standard este sărăcăcioasă. Pentru un model dotat corespunzător, trebuie să alegem versiunea Laureate, ca şi exemplarul testat de noi. Preţul este 9.800 euro (TVA inclus), iar dacă adăugăm absolut toate opţiunile ajungem la 11.050 euro, ceea ce îl face cel mai accesibil model din această clasă.
Cel mai apropiat concurent este Kia Rio 1.2 GSL Comfort care poate fi achiziţionat pentru suma de 11.826 euro, în timp ce restul concurenţei vine cu preţuri peste 12.500 euro.

Siguranţă

Vechiul Logan a înregistrat doar trei stele la testele de impact, creând în 2005 destule discuţii legate de siguranţa modelului Logan. A doua generaţie încă nu a trecut prin testele EuroNCAP, dar judecând după rezultatul de patru stele obţinut de noua Dacia Sandero, ne putem aştepta ca şi Loganul nou să obţină un scor general identic. Oricum, noul Logan vine dotat cu patru airbaguri şi sistem ESP, dotări absolut normale în această epocă.

Ţinută de drum

Dacia Logan nu este un automobil sport. Este o maşină de familie, pentru uz zilnic şi care poate îndura multe. Suspensia a fost reglată pentru confort şi drumuri proaste, ceea ce înseamnă că avem o suspensie destul de moale, ce favorizează ruliul şi tangajul. Însă, denivelările, gropile, liniile de tren sau tramvai sunt o joacă de copil pentru acest automobil. Direcţia este o idee cam grea, uneori la manevrele citadine am simţit nevoia unei asistări mai serioase. Dar la drum lung, direcţia oferă suficient feedback. Să nu uităm nici de garda la sol, care deşi a scăzut faţă de generaţia anterioră, rămâne una suficient de generoasă. Bordurile nu rezistă unui Logan de generaţie nouă.

Vizibilitate

Având o formă clasică cu un parbriz şi o lunetă de dimensiuni mari, Logan-ul oferă vizibilitate excelentă de jur împrejur. Montantul A de pe stânga jenează uneori vizibilitatea pe virajele mai strânse, dar în rest nu sunt probleme. Oglinzile retrovizoare sunt suficient de mari, iar acum există posibilitatea de a dota noul Logan direct din fabrică cu un set de senzori de parcare dacă se optează pentru pachetul Securité, care contţine senzori, pilot automat şi volan îmbrăcat în piele.

Tehnologie

Dacia a făcut paşi importanţi la acest capitol. Nu avem de-a face cu un automobil dotat cu cele mai noi şi moderne tehnolgii din domeniu, dar avem sistem de navigaţie, şi chiar unul foarte bun, oferit prin intermediul sistemul Media Nav, opţiune ce costă 300 euro. Aceasta conţine gratuit hărţile pentru România, iar pentru încă 100 de euro se pot instala şi hărţile pentru întreaga Europă. Media Nav constă într-un ecran tactil foarte simplu şi intuitiv cu o grafică bună, care oferă acces rapid la navigaţie, radio sau muzica de pe stickul USB. În plus, putem conecta un telefon prin Bluetooth.
Logan este prima Dacie care primeşte opţional şi pilotul automat de origine Renault, esenţial dacă vom rula mult pe autostradă. Comenzile sunt amplasate pe volan şi sunt intuitive. Oglinzile electrice şi geamurile electrice sunt deja o prezenţă comună.
Dacia a mai introdus şi butonul ECO, care activează modul "anesteziat" pentru motor şi acceleraţie. Chiar dacă acceleraţia nu mai răspunde la fel de prompt, modelul Eco reduce consumul de carburant cu până la 10%. Nu există, însă, sistem Start-Stop.

Design

Noul Logan a adoptat noul calandru ce este specific pentru marca Dacia. Grila radiatorului este acum mai modernă şi este încadrată de două blocuri optice agresive ce completează fericit partea frontală a noului Logan. Partea din faţă este identică cu cea a noului model Sandero. Profilul are ceva din prima generaţie, în timp ce, în spate, noile stopuri sunt discutabile din punctul de vedere al designului. Noul Logan nu va întoarce multe capete pe stradă, dar este o prezentă mai mult decât plăcută.

Nu ne-a placut

  • Anumite plastice tari
  • Suspensie moale
  • Cutie de viteze imprecisă
Date tehnice - Dacia Logan 0.9 TCe 90CP Laureate
Combustibil
Benzina
Nr. usi
4
Motor tip / cilindri
Linie
Nr. locuri
5
Cilindree cmc
898
Lungime mm
4346
Putere maxima CP (rpm)
90 (5250)
Latime mm
1733
Cuplu maxim Nm (rpm)
135 (2500)
Inaltime mm
1517
Viteza maxima km/h
169
Greutate kg
1073
Acceleratie 0-100 km/h s
n/a
Ampatament mm
2634
Tractiune
fata
Volum rezervor litri
50
Cutie viteze
M
Volum portbagaj litri
510
SURSA: http://www.automarket.ro/test-drive/dacia-logan-tce-90-51780.html

Ce sa scriu in anuntul de vanzare al masinii

Recesiunea financiara a afectat intreaga lume. Marile industrii, precum cea imobiliara sau auto, au inregistrat scaderi importante iar oamenii de rand au fost nevoiti sa fie mai atenti la achizitiile facute. Totodata, pentru a-si recupera din investitiile facute sau pentru a achita datorii acumulate, romanii si-au scos la vanzare masinile.

Intr-o piata in care ofertele auto second hand mustesc, iar clientii sunt rari si pretentiosi, este preferabil sa acordam o mare atentie redactarii si formularii a

1. Descriere completa. Amintirea tuturor detaliilor tehnice precum capacitatea motorului, anul de fabricatie, kilometrii in bord, tipul de caroserie, daca este sau nu inmatriculata in Romania, imbunatatirile aduse, precum si tipul tractiunii, a transmisiei etc sunt deosebit de importante. Mentionarea tuturor acestor detalii demonstreaza faptul ca esti o persoana de incredere, care ia in serios anuntul de vanzare. De aceea, acorda putintica rabdare in completarea campurilor optionale.
nuntului de vanzare. Seriozitatea, corectitudinea si stabilirea unui pret rezonabil sunt esentiale daca doresti sa gasesti un cumparator. Iata cativa pasi de parcurs in realizarea textului care anunta ca te desparti de masina ta:
Un text eliptic, urmat de o expresie de genul “Ajutor, ma vinde!” sau “Nu bate, nu troncane!” nu va face decat sa alunge cumparatorii. Daca starea masinii este buna rezumati-va la simpla mentionare. Expresiile “kilometri reali" sau “super” nu vor face decat sa indeparteze clientii.

2. Completari care fac diferenta. Nivelul de echipare, tehnologiile de care beneficiaza masina ta joaca un rol important in convingerea clientului. Iar daca ai cu ce te lauda, de ce nu ai face-o?!  Mentioneaza in anunt daca are sau nu inchidere centralizata, aer contitionat sau climatronic, radio, GPS, numarul de airgaburi, tipul tapiteriei. Astfel, iti vei convinge clientela care are de-a face cu un autoturism bine intretinut si cu un vanzator onest si implicat.
3. Pozele. Se spune ca o poza face cat o mie de cuvinte! Tocmai de aceea, un anunt fara imagini este practic nul. Inainte sa tragi cateva cadre cu masina, asigura-te ca este curata. O caroserie a carei culoare devine insesizabila din cauza prafului si a noroiului nu va face impresie buna. In plus, imaginea neingrijita se va reflecta asupra intregului istoric al masinii si chiar asupra ta. Chiar daca nu o duci la spalatorie, o poti aranja in curte sau un fata blocului. Publica poze atat cu exteriorul, cat si cu interiorul.
4. Pretul. Inainte de stabilirea pretului de vanzare, cauta oferte similare. O simpla documentare  te va ajuta sa iti faci o idee asupra valorii de comercialiare a masinii tale. Nu incerca sa stabilesti un pret cu mult deasupra pietei! Vremurile grele prin care trecem forteaza pana si pe cei mai “nepriceputi” sa se intereseze de corectitudinea sumei pe care o ceri. Pentru a economisi timp si nervi, Auto.ro iti calculeaza care este valoarea masinii tale in comparatie cu alte anunturi de vanzare asemanatoare. Acceseaza Sugestie Pret si evalueaza-ti autoturismul!
5. Revizii, imbunatatiri si piese schimbate. Daca de curand ai dus masina la revizie, i-ai schimbat uleiul, filtrele, placutele de frana, scrie aceste detalii in anunt. Un cumparator va alege intotdeauna o masina bine intretinuta, cu revizii facute la timp, in detrimentul unui autoturism neingrijit, lasat in paragina. Ideal este sa poti dovedi cu facturi, cartea de service.
6. Mare grija la exprimare! A devenit deja stereotipa formularea “Full, fara piele, etc..”.  Full inseamna complet, adica o masina care a fost echipata inca din fabrica cu toate optiunile disponibile pentru acel model. Deci, daca autoturismul scos la vanzare nu are tapiterie din piele si alte optionale disponibile la comandarea masinii, nu scrie “Full”. Pe langa faptul ca poti induce in eroare cumparatorul, vei fi perceput de cei mai isteti ca fiind un ... "necunoscator".
7. Evita limbajul de cartier sau de messenger! Scrie corect cuvintele si nu folosi termeni de argou sau incorecti: tzipla, genti sau jenti (in loc de jante), opsion, Filips, sau, mai grav, “reno” in loc de Renault. Nimeni nu s-a nascut invatat, insa inainte de a publica anuntul, verifica cat de corect este enuntat.

8. Fii onest! Ultimul pas dar poate cel mai important este corectitudinea informatiilor. Daca a fost lovita, daca airbagul a fost inlocuit, este mai bine sa recunosti pentru ca, de cele mai multe ori, aceste mici siretlicuri ies la iveala. Nu ascunde kilometrii la bord si nici probleme de ordin tehnic. O simpla vizita pe rampa unui mecanic profesionist, va dezvalui adevarul despre masina ta.
sursa: www.auto.ro

miercuri, 3 iulie 2013

Ce trebuie facut vara la masina ?

Vara, motorul se supraîncălzeşte şi poate determina diverse defecţiuni. Acest lucru poate fi preîntâmpinat dacă iei măsurile necesare din timp.

Când vine vorba de maşină, trebuie să ai în vedere trei aspecte: exteriorul, interiorul şi partea mecanică. Iată ce ai de făcut în fiecare situaţie:

La exterior

Aşa cum pielea noastră este arsă de soare, la fel şi vopseaua maşinii poate suferi din această pricină. De aceea este indicat să aplici un tratament cu ceară protectoare pe caroseria maşinii.
Ai grijă să o parchezi, pe cât posibil, mai mult la umbră.
Verifică şi schimbă, dacă este cazul, ştergătoarele de la parbriz sau de la lunetă.
Dacă ai anvelope all-season, verifică presiunea acestora şi starea lor. Eventualele hibe (umflături, fisuri, deformări) pot produce chiar explozii din pricina căldurii excesive de pe carosabil.

La interior

Verifică instalaţia de aer condiţionat şi asigură-te că este în stare perfectă de funcţionare. Încarcă instalaţia de freon dacă e necesar. Verifică compresorul şi furtunurile. Această operaţie se face la un service autorizat.
Ia-ţi un parasolar potrivit pentru bordul maşinii, astfel încât să acopere bine partea din faţă, inclusiv volanul. Nu uita să-l foloseşti, mai ales dacă ţii automobilul mai mult timp în soare.
Fă curat în portbagajul maşinii. Aruncă lucrurile inutile. O greutate suplimentară de 45 kg poate creşte consumul de carburant cu 2%.
Schimbă lichidul de parbriz cu unul estival.

La partea mecanică

Temperaturile ridicate pot influenţa calitatea uleiului de motor. Verifică-l şi schimbă-l, dacă e cazul. La motoarele diesel uleiul se îngroaşă din pricina acumulării de funingine. De aceea trebuie respectat cu stricteţe intervalul de schimbare a acestuia, mai ales dacă parcurgi distanţe mai lungi.
Nu uita nici de antigel. Aşa cum iarna ajută motorul să nu îngheţe, vara îl protejează de supraîncălzire.
Verifică plăcuţele de frână. Temperaturile înalte sau apa provenită din ploile abundente pot influenţa negativ sistemul de frânare.

duminică, 30 iunie 2013

De unde ridic dovada ca sa platit taxa auto ?

De unde ridic dovada ca sa platit taxa auto ?

Trebuie sa te duci la administratia financiara de care aparti tu , NU la Bucuresti, adica in resedinta ta de judet.
Trebuie sa ai Copie carte de identitate, copie talon, copie carte de identificare (CIV) si un timbru fiscal de 2Ron.

Acolo o sa mai ai de completat o cerere tip.
O sa iti verifice pe loc daca masina are platita taxa pentru ca au o baza de date in care introduce seria CIV-ului (cartea masinii) si vede imediat,la mine nu a aparut nimic, adica nu a fost recuperata.
 


De unde iau dovada daca taxa a fost platita in alt judet?

Mergi la ANAFul de care tu apartii ( resedinta de judet ) , faci o cerere tip si apoi iti elibereaza adeverinta precum ca taxa nu a fost recuperata.

O sa revin cu detalii la aceasta procedura pentru judetul Cluj. 

vineri, 21 iunie 2013

Cum sa conduci ca un bucurestean



I. Oprirea si stationarea
Poti sa opresti unde vrei si sa stationezi cat vrei, cu conditia sa:
a) nu fie vreun politist prin apropriere
b) sa pui luminile de avarie, daca ai chef. Daca nu ai chef, se tine cont numai de punctul anterior.

II.Prioritatea
In Bucuresti exista urmatoarele tipuri de prioritate:
a) prioritatea de dreapta (optionala) - se aplica numai in cazul in care tu esti cel care vine din dreapta
b) prioritate de tramvai
c) prioritate de camion
d) prioritate de taxi
e) prioritate de smecher. Prioritatea de smecher se obtine prin unul din procedeele "ia-i fata", "baga-te cu tupeu", "taie-i calea" si "ia mai da-l dracului, ca n-o sa stau aici toata ziua". Pietonii NU au prioritate niciodata.

III. Alte sfaturi la fel de utile
Daca vrei sa fii un bucurestean veritabil trebuie sa tii cont de urmatoarele recomandari privind circulatia pe drumurile publice:

* Semnificatia culorilor semaforului:
- verde - treci fara probleme
- galben - repede ca se pune rosu
- rosu - repede, ca e ultima sansa pina sa le dea drumul celorlalti.

* Daca este coada la stop si un sir lung de masini, iti recomandam tehnica "sirului shuntat". In acest scop, mergi pe contrasens pe toata lungimea cozii de masini, pana ajungi la stop si apoi in virtutea prioritatii de smecher (vezi si punctul anterior) reintri in coloana, in pole-position.

* Daca te afli al doilea la semafor, in secunda in care apare culoarea verde, trebuie sa apesi pe claxon, cat mai lung si mai insistent, pentru a-l zori pe mocaitul din fata. Un claxon viguros este expresia unei personalitati puternice deci, nu ezita!

* Daca esti prima masina de la stop si cineva te claxoneaza imediat cum se pune verde, opreste motorul, ia-ti bata de baseball (obligatorie, se tine sub scaun), da-te jos din masina, du-te la cel care te-a claxonat si sparge-i fata.

* Pe timp de noapte circula obligatoriu cu faza lunga. Poti folosi faza lunga si ziua, atunci cand mergi cu viteza.
* Daca circuli noaptea si o masina vine din fata cu faza lunga, baga-i si tu faza lunga in fata, de cateva ori, intermitent. Farurile cu halogen dau efecte atat distractive cat si psihedelice.

* Daca inaintea ta se afla cineva cu o masina care merge mai incet claxoneaza-l si baga-i faza lunga in ochi: sa se duca dracului acasa daca are masina si merge ca mortu'.

* Folositi claxonul cat mai mult, mai nervos si in mai multe tonalitati. Injura cu sete. Arata-i degetul mijlociu. Intai mana stanga, apoi ambele - in Bucuresti se poate conduce tinand volanul cu genunchii.

* Daca nu stii sa injuri, nu esti sofer. Daca nu stii sa injuri 20 de minute in sir fara sa te repeti, nu esti sofer bucurestean.
* Cand ploua, va puteti face ziua mai vesela trecand in viteza cu masina prin baltoace in asa fel incat sa improscati cat mai multi pietoni, sau unul dar bine. Daca improscati pietoni aflati in travesare regulamentara pe zebra, obtineti un bonus de stil
Cum sa conduci masina ca un bucurestean Cum sa conduci masina ca un bucurestean. (trebuie sa uiti tot ce ai invatat la scoala de soferi – daca ai facut-o): I. Oprirea si stationarea Poti sa opresti unde vrei si sa stationezi cat vrei, cu conditia sa: a) nu fie vreun politist prin apropriere b) sa pui luminile de avarie, daca ai chef. Daca nu ai chef, se tine cont numai de punctul anterior. II.Prioritatea In Bucuresti exista urmatoarele tipuri de prioritate: a) prioritatea de dreapta (optionala) – se aplica numai in cazul in care tu esti cel care vine din dreapta b) prioritate fata de tramvai c) prioritate fata de camion d) prioritate fata de taxi e) prioritate fata de smecher/i. “Prioritatea de smecher “se obtine prin unul din procedeele “ia-i fata”, “baga-te cu tupeu”, “taie-i calea” si “ia mai da-l dracului, ca n-o sa stau aici toata ziua”. Pietonii NU au prioritate niciodata. III. Alte sfaturi la fel de utile Daca vrei sa fii un bucurestean veritabil trebuie sa tii cont de urmatoarele recomandari privind circulatia pe drumurile publice: * Semnificatia culorilor semaforului: - verde – treci fara probleme - galben – repede ca se pune rosu - rosu – repede, ca e ultima sansa pina sa le dea drumul celorlalti. * Daca este coada la stop si un sir lung de masini, iti recomandam tehnica “sirului shuntat”. In acest scop, mergi pe contrasens pe toata lungimea cozii de masini, pana ajungi la stop si apoi in virtutea prioritatii de smecher (vezi si punctul anterior) reintri in coloana, in pole-position. * Daca te afli al doilea la semafor, in secunda in care apare culoarea verde, trebuie sa apesi pe claxon, cat mai lung si mai insistent, pentru a-l zori pe mocaitul din fata. Un claxon viguros este expresia unei personalitati puternice deci, nu ezita! * Daca esti prima masina de la stop si cineva te claxoneaza imediat cum se pune verde, opreste motorul, ia-ti bata de baseball (obligatorie, se tine sub scaun), da-te jos din masina, du-te la cel care te-a claxonat si sparge-i fata. * Pe timp de noapte circula obligatoriu cu faza lunga. Poti folosi faza lunga si ziua, atunci cand mergi cu viteza. * Daca circuli noaptea si o masina vine din fata cu faza lunga, baga-i si tu faza lunga in fata, de cateva ori, intermitent. Farurile cu halogen dau efecte atat distractive cat si psihedelice. * Daca inaintea ta se afla cineva cu o masina care merge mai incet claxoneaza-l si baga-i faza lunga in ochi: sa se duca dracului acasa daca are masina si merge ca mortu’. * Folositi claxonul cat mai mult, mai nervos si in mai multe tonalitati. Injura cu sete. Arata-i degetul mijlociu. Intai mana stanga, apoi ambele – in Bucuresti se poate conduce tinand volanul cu genunchii. * Daca nu stii sa injuri, nu esti sofer. Daca nu stii sa injuri 20 de minute in sir fara sa te repeti, nu esti sofer bucurestean. * Cand ploua, va puteti face ziua mai vesela trecand in viteza cu masina prin baltoace in asa fel incat sa improscati cat mai multi pietoni, sau unul dar bine. Daca improscati pietoni aflati in travesare regulamentara pe zebra, obtineti un bonus de stil.

Salvează râsul românesc!
www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri
Cum sa conduci masina ca un bucurestean Cum sa conduci masina ca un bucurestean. (trebuie sa uiti tot ce ai invatat la scoala de soferi – daca ai facut-o): I. Oprirea si stationarea Poti sa opresti unde vrei si sa stationezi cat vrei, cu conditia sa: a) nu fie vreun politist prin apropriere b) sa pui luminile de avarie, daca ai chef. Daca nu ai chef, se tine cont numai de punctul anterior. II.Prioritatea In Bucuresti exista urmatoarele tipuri de prioritate: a) prioritatea de dreapta (optionala) – se aplica numai in cazul in care tu esti cel care vine din dreapta b) prioritate fata de tramvai c) prioritate fata de camion d) prioritate fata de taxi e) prioritate fata de smecher/i. “Prioritatea de smecher “se obtine prin unul din procedeele “ia-i fata”, “baga-te cu tupeu”, “taie-i calea” si “ia mai da-l dracului, ca n-o sa stau aici toata ziua”. Pietonii NU au prioritate niciodata. III. Alte sfaturi la fel de utile Daca vrei sa fii un bucurestean veritabil trebuie sa tii cont de urmatoarele recomandari privind circulatia pe drumurile publice: * Semnificatia culorilor semaforului: - verde – treci fara probleme - galben – repede ca se pune rosu - rosu – repede, ca e ultima sansa pina sa le dea drumul celorlalti. * Daca este coada la stop si un sir lung de masini, iti recomandam tehnica “sirului shuntat”. In acest scop, mergi pe contrasens pe toata lungimea cozii de masini, pana ajungi la stop si apoi in virtutea prioritatii de smecher (vezi si punctul anterior) reintri in coloana, in pole-position. * Daca te afli al doilea la semafor, in secunda in care apare culoarea verde, trebuie sa apesi pe claxon, cat mai lung si mai insistent, pentru a-l zori pe mocaitul din fata. Un claxon viguros este expresia unei personalitati puternice deci, nu ezita! * Daca esti prima masina de la stop si cineva te claxoneaza imediat cum se pune verde, opreste motorul, ia-ti bata de baseball (obligatorie, se tine sub scaun), da-te jos din masina, du-te la cel care te-a claxonat si sparge-i fata. * Pe timp de noapte circula obligatoriu cu faza lunga. Poti folosi faza lunga si ziua, atunci cand mergi cu viteza. * Daca circuli noaptea si o masina vine din fata cu faza lunga, baga-i si tu faza lunga in fata, de cateva ori, intermitent. Farurile cu halogen dau efecte atat distractive cat si psihedelice. * Daca inaintea ta se afla cineva cu o masina care merge mai incet claxoneaza-l si baga-i faza lunga in ochi: sa se duca dracului acasa daca are masina si merge ca mortu’. * Folositi claxonul cat mai mult, mai nervos si in mai multe tonalitati. Injura cu sete. Arata-i degetul mijlociu. Intai mana stanga, apoi ambele – in Bucuresti se poate conduce tinand volanul cu genunchii. * Daca nu stii sa injuri, nu esti sofer. Daca nu stii sa injuri 20 de minute in sir fara sa te repeti, nu esti sofer bucurestean. * Cand ploua, va puteti face ziua mai vesela trecand in viteza cu masina prin baltoace in asa fel incat sa improscati cat mai multi pietoni, sau unul dar bine. Daca improscati pietoni aflati in travesare regulamentara pe zebra, obtineti un bonus de stil.

Salvează râsul românesc!
www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri
Cum sa conduci masina ca un bucurestean Cum sa conduci masina ca un bucurestean. (trebuie sa uiti tot ce ai invatat la scoala de soferi – daca ai facut-o): I. Oprirea si stationarea Poti sa opresti unde vrei si sa stationezi cat vrei, cu conditia sa: a) nu fie vreun politist prin apropriere b) sa pui luminile de avarie, daca ai chef. Daca nu ai chef, se tine cont numai de punctul anterior. II.Prioritatea In Bucuresti exista urmatoarele tipuri de prioritate: a) prioritatea de dreapta (optionala) – se aplica numai in cazul in care tu esti cel care vine din dreapta b) prioritate fata de tramvai c) prioritate fata de camion d) prioritate fata de taxi e) prioritate fata de smecher/i. “Prioritatea de smecher “se obtine prin unul din procedeele “ia-i fata”, “baga-te cu tupeu”, “taie-i calea” si “ia mai da-l dracului, ca n-o sa stau aici toata ziua”. Pietonii NU au prioritate niciodata. III. Alte sfaturi la fel de utile Daca vrei sa fii un bucurestean veritabil trebuie sa tii cont de urmatoarele recomandari privind circulatia pe drumurile publice: * Semnificatia culorilor semaforului: - verde – treci fara probleme - galben – repede ca se pune rosu - rosu – repede, ca e ultima sansa pina sa le dea drumul celorlalti. * Daca este coada la stop si un sir lung de masini, iti recomandam tehnica “sirului shuntat”. In acest scop, mergi pe contrasens pe toata lungimea cozii de masini, pana ajungi la stop si apoi in virtutea prioritatii de smecher (vezi si punctul anterior) reintri in coloana, in pole-position. * Daca te afli al doilea la semafor, in secunda in care apare culoarea verde, trebuie sa apesi pe claxon, cat mai lung si mai insistent, pentru a-l zori pe mocaitul din fata. Un claxon viguros este expresia unei personalitati puternice deci, nu ezita! * Daca esti prima masina de la stop si cineva te claxoneaza imediat cum se pune verde, opreste motorul, ia-ti bata de baseball (obligatorie, se tine sub scaun), da-te jos din masina, du-te la cel care te-a claxonat si sparge-i fata. * Pe timp de noapte circula obligatoriu cu faza lunga. Poti folosi faza lunga si ziua, atunci cand mergi cu viteza. * Daca circuli noaptea si o masina vine din fata cu faza lunga, baga-i si tu faza lunga in fata, de cateva ori, intermitent. Farurile cu halogen dau efecte atat distractive cat si psihedelice. * Daca inaintea ta se afla cineva cu o masina care merge mai incet claxoneaza-l si baga-i faza lunga in ochi: sa se duca dracului acasa daca are masina si merge ca mortu’. * Folositi claxonul cat mai mult, mai nervos si in mai multe tonalitati. Injura cu sete. Arata-i degetul mijlociu. Intai mana stanga, apoi ambele – in Bucuresti se poate conduce tinand volanul cu genunchii. * Daca nu stii sa injuri, nu esti sofer. Daca nu stii sa injuri 20 de minute in sir fara sa te repeti, nu esti sofer bucurestean. * Cand ploua, va puteti face ziua mai vesela trecand in viteza cu masina prin baltoace in asa fel incat sa improscati cat mai multi pietoni, sau unul dar bine. Daca improscati pietoni aflati in travesare regulamentara pe zebra, obtineti un bonus de stil.

Salvează râsul românesc!
www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri
Cum sa conduci masina ca un bucurestean Cum sa conduci masina ca un bucurestean. (trebuie sa uiti tot ce ai invatat la scoala de soferi – daca ai facut-o): I. Oprirea si stationarea Poti sa opresti unde vrei si sa stationezi cat vrei, cu conditia sa: a) nu fie vreun politist prin apropriere b) sa pui luminile de avarie, daca ai chef. Daca nu ai chef, se tine cont numai de punctul anterior. II.Prioritatea In Bucuresti exista urmatoarele tipuri de prioritate: a) prioritatea de dreapta (optionala) – se aplica numai in cazul in care tu esti cel care vine din dreapta b) prioritate fata de tramvai c) prioritate fata de camion d) prioritate fata de taxi e) prioritate fata de smecher/i. “Prioritatea de smecher “se obtine prin unul din procedeele “ia-i fata”, “baga-te cu tupeu”, “taie-i calea” si “ia mai da-l dracului, ca n-o sa stau aici toata ziua”. Pietonii NU au prioritate niciodata. III. Alte sfaturi la fel de utile Daca vrei sa fii un bucurestean veritabil trebuie sa tii cont de urmatoarele recomandari privind circulatia pe drumurile publice: * Semnificatia culorilor semaforului: - verde – treci fara probleme - galben – repede ca se pune rosu - rosu – repede, ca e ultima sansa pina sa le dea drumul celorlalti. * Daca este coada la stop si un sir lung de masini, iti recomandam tehnica “sirului shuntat”. In acest scop, mergi pe contrasens pe toata lungimea cozii de masini, pana ajungi la stop si apoi in virtutea prioritatii de smecher (vezi si punctul anterior) reintri in coloana, in pole-position. * Daca te afli al doilea la semafor, in secunda in care apare culoarea verde, trebuie sa apesi pe claxon, cat mai lung si mai insistent, pentru a-l zori pe mocaitul din fata. Un claxon viguros este expresia unei personalitati puternice deci, nu ezita! * Daca esti prima masina de la stop si cineva te claxoneaza imediat cum se pune verde, opreste motorul, ia-ti bata de baseball (obligatorie, se tine sub scaun), da-te jos din masina, du-te la cel care te-a claxonat si sparge-i fata. * Pe timp de noapte circula obligatoriu cu faza lunga. Poti folosi faza lunga si ziua, atunci cand mergi cu viteza. * Daca circuli noaptea si o masina vine din fata cu faza lunga, baga-i si tu faza lunga in fata, de cateva ori, intermitent. Farurile cu halogen dau efecte atat distractive cat si psihedelice. * Daca inaintea ta se afla cineva cu o masina care merge mai incet claxoneaza-l si baga-i faza lunga in ochi: sa se duca dracului acasa daca are masina si merge ca mortu’. * Folositi claxonul cat mai mult, mai nervos si in mai multe tonalitati. Injura cu sete. Arata-i degetul mijlociu. Intai mana stanga, apoi ambele – in Bucuresti se poate conduce tinand volanul cu genunchii. * Daca nu stii sa injuri, nu esti sofer. Daca nu stii sa injuri 20 de minute in sir fara sa te repeti, nu esti sofer bucurestean. * Cand ploua, va puteti face ziua mai vesela trecand in viteza cu masina prin baltoace in asa fel incat sa improscati cat mai multi pietoni, sau unul dar bine. Daca improscati pietoni aflati in travesare regulamentara pe zebra, obtineti un bonus de stil.

Salvează râsul românesc!
www.FunkyDonkey.ro & www.Facebook.com/Bancuri