Pagini

miercuri, 29 mai 2013

Cum poţi scăpa de amenda pentru neplata rovinietei

Imaginaţia românilor nu are limite. Câţiva dintre şoferii care au primit amenzi pentru neplata rovinietei, mai bine informaţi, au găsit o cale de a scăpa de 90% din sancţiune. Plătesc doar 10%, cota ANAF din amendă, şi asta pentru că Fiscul le poate restricţiona conturile. La polul opus, Compania Naţională de Drumuri nu are cum să-i sancţioneze pe evazionişti.

Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt plătite doar în proporţie de 10%
Amenzile pentru lipsa rovinietei sunt plătite doar în proporţie de 10%
Schema de plată a doar 10% din amenda pentru lipsa rovinietei este posibilă din cauza faptului că există două conturi distincte.
Autorităţile au descoperit însă găselniţa şoferilor inventivi aşa că intenţionează să schimbe modalitatea de plată a amenzilor.
În consecinţă, pe viitor, ar putea fi încasate integral de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
sursa:  REALITATEA.NET

miercuri, 22 mai 2013

Punctul forte al fiecarei masini

Masini…

Bentley : Am folosit scrumiera azi, doresc sa o inlocuiesc.
Lamborghini : Problema grava, apare un suierat de vant la 320km/h
Toyota : Voua va merge masina cu baterii AA sau AAA?
Ferrari : Am traversat o cale ferata, pagube sub masina de 20.000$.
VW : Am facut pana, mai aveam motorina, dar s-a terminat uleiul.
Smart : O idioata cu un Jeep a trecut azi peste masina mea
Jeep : Mi s-a blocat un smart intre motor si scut (poze)
Ford : Stie cineva un mecanic bun?
Renault: Mai am o luna tratament psihiatric, incep sa ma obisnuiesc cu greierii.
Cadillac : La voi in garaj aveti loc sa deschideti usile?
Honda : Am furat cheile de la masina bunicului, cum o pornesc?
Audi : Cat de mult pot sa-mi iubesc masina!
Mercedes : De unde oglinzi mai ieftine?
Porsche : Si eu am probleme cu ceafa de la acceleratie.
Fiat : Hei, nu mai e nimeni pe aici?
Hummer : Caut service mai apropiat de 10km, ca ma costa 1mil drumul.
Citroen : Mi s-au defectat comenzile vocale si bordul holograma.
BMW : Am scos toba si tot nu reusesc sa trezesc tot cartierul.
McLaren : Un penibil cu un F16 a sugerat sa ne intrecem.
Skoda : Am mai gasit o piesa identica cu Audi la motor.
Subaru : Cumpar cauciucuri.
Land Rover : Intalnire auto maine pe Himalaya.
Volvo : Petitie pentru noile teste NCAP cu 10 stele.

Dacia : Am schimbat totul si tot nu porneste!

marți, 21 mai 2013

Istoria autobuzului

Primul autobuz, o diligenţă cu abur, prevăzut cu 18 locuri şi 6 roţi, a fost inventat în anul 1830 de Sir Goldsworthy Gurney din Anglia. El l-a condus personal în cursa inaugurală dintre Londra şi Bath, pe o distanţă de 130 de kilometri. Această primă cursă s-a bucurat de un asemenea succes, încât în mai puţin de un an se înfiinţa prima cursă regulată între Gloucester şi Cheltenham, care transporta pasagerii cu ajutorul a trei diligenţe cu abur de-ale lui Gurney.

Asemenea tuturor autobuzelor primitive, invenţia lui Gurney era în principal un camion modificat – o caroserie greoaie montată pe un saşiu de camion motorizat. Acest hibrid, lipsit de eleganţă, dar practic, se regăseşte şi în prezent sub forma autobuzelor de scoală, care sunt concepute pe baza unui saşiu ranforsat de camion.
Copiind şi rafinând modelul britanic, germanii au pus în circulatie în anul 1895 un omnibuz cu opt locuri, acţionat prin intermediul unui mic motor monocilindric cu ardere internă. Acesta reprezenta o îmbunătăţire semnificativă din punctul de vedere al vitezei şi al manevrabilităţii, însă era încă departe de ideal. În acea vreme, autobuzele erau mari şi greoaie şi se deplasau anevoios chiar şi pe un drum drept, neted, fără să execute niciodată viraje bruşte (ca nu cumva să se rastoarne) sau să urce pante (din cauza opririi inevitabile).
Cel mai avansat autobuz al perioadei a provenit din atelierele lui Gottlieb Daimler, inventatorul carburatorului (ce a facut posibilă funcţionarea primului motor pe benzină de turaţie înaltă) şi unul dintre precursorii erei automobilului. După ce şi-a dedicat peste două decenii de viată perfecţionării automobilului, Daimler a prezentat în 1903 un motor cu patru cilindri şi opt cai-putere, angrenat de o cutie cu patru viteze. În doi ani, autobuzele germane străbăteau fără probleme drumurile şerpuitoare şi muntoase, tractând de asemenea rulote cu pasageri.

vineri, 17 mai 2013

Volswagen-ul Passat din Bistrita

Se pare ca asa numita "criza economica", loveste din nou in Romania. Un cetatean din Bistrita Nasaud, si-a cumparat un pasat din 94 si a vrut sa il imatriculeze. Pentru ca taxa are o valoare NESIMTITA, omul a hotarat sa renunte la cei 95 de cai putere, care functionau pe motorina, inlocuindu-i cu un singur cal, acesta functionand pe tractiune baligaroasa... A angajat o firma de "tuning" si si-a facut o adevarata limuzina...
De ras sau de plans ???



miercuri, 15 mai 2013

Dacia Logan 1.5 DCI

Model : Dacia Logan 1.5 dCi Laureate
An fabricaţie : 2006
Kilometri parcurşi : 28.000
Mă numesc Ciprian Răican, am 26 de ani şi sunt din Buzău. Încă de la început trebuie să precizez că nu am o situaţie materială strălucită. Totuşi, am avut o singură pretenţie, aceea de a-mi cumpăra o maşină nouă. Asta în ciuda faptului că, de ce să nu recunosc, m-au tentat şi autoturismele second-hand. Nu am optat însă pentru această variantă deoarece nu cunosc pe nimeni care să fi achiziţionat un astfel de autoturism şi apoi să nu fi avut probleme, fie mai uşoare (freon în instalaţia de aer condiţionat), fie mai grave (injectoare, direcţie, etc).
Bugetul în care trebuia să mă încadrez la vremea respectivă, toamna anului 2006, era de maxim 11.000 euro, aşa că am început să analizez ofertele care se încadrau în aceasta sumă şi am aplicat metoda eliminării. Prima la care m-am gândit a fost Fiat Albea – design neatrăgător, după părerea mea, înghesuită la interior, iar calitatea finisajelor lasă de dorit, apoi VW Polo – prea mică pentru mine (am 1.87 m şi 10% din tonă) şi cu un motoraş de jucărie în varianta pe care mi-o permiteam, precum şi Daewoo Nubira 2, care oferea destul de multe opţiuni, inclusiv instalatie GPL, dar cu motorizare şi design învechite. Au mai fost şi alte mărci pe care le-am luat în considerare, însă, dacă intru prea mult în amănunte risc să vă plictisesc.
În cele din urmă, dupa îndelungi calcule şi analize am optat pentru o Dacia Logan Laureate 1.5dci (65 CP). A fost singura maşină care, pentru aproximativ 9.500 euro, mi-a oferit confortul şi opţiunile minime pe care le doream. În primul rând un motor diesel economic (cel puţin la preţul de atunci al motorinei), un spaţiu de invidiat atât pentru pasagerii din faţă cât şi pentru cei din spate (când mă urc la volan mă simt ca-n sufragerie), ca să nu mai vorbesc de portbagaj (în care oricâte lucruri ai introduce tot mai ramâne loc), aer condiţionat, închidere centralizată, calculator de bord, ca să le amintesc pe cele mai importante.

Până acum nu mi-a creat nici o problemă, motorul trage bine pentru cei 65 CP, cutia de viteze mi se pare foarte reuşită, maşina făcând faţă cu brio pe serpentine şi la drum întins încărcată de cele mai multe ori cu 4 persoane şi bagaje ca la balamuc. Cel mai mic consum l-am realizat pe E85, ruta Bucureşti – Buzău (2 persoane la bord, fără bagaje, folosit la greu frâna de motor, fără demaraje puternice şi viteză aproximativ constantă de 100 km/h) şi a fost de 3,7 l/100km, iar viteza cea mai mare atinsă a fost de 170 km/h, probabil 150 reali pe A2. De asemenea, până în momentul de faţă, costurile de întreţinere mi se par ok, având în vedere faptul că nici prima revizie, la 10000 km şi nici cea de-a doua la 20000 nu au depăşit suma de 400 RON.

Dar să nu vă închipuiţi că dacă sunt posesor de Logan îmi propun doar să laud şi să ridic în slăvi maşina asta. Sunt şi unele lucruri care mă deranjează la ea, nişte minusuri pe care trebuie să le accepţi odată cu preţul scăzut :
- la viteze ce depăşesc 120 km/h direcţia devine foarte sensibilă şi trebuie să strângi bine volanul, altfel rişti ca la orice schimbare de bandă sau depăşire să ieşi în decor;
- stabilitatea e bună pentru un şofat în conformitate cu regulile rutiere, dar nu recomand abordarea de viraje în regim sportiv;
- se simte lipsa cailor putere, mai ales cu maşina încarcată sau aerul condiţionat pornit, însă, din păcate, în 2006 când am cumpărat maşina nu exista versiunea diesel de 85 cp care mi se pare rezonabilă şi despre care am auzit numai de bine;
- anvelopele all season Kormoran cu care a venit echipată şi care sunt pistol cu apă. La o frânare de urgenţă te duci sanie cu ele.
Însă, ceea ce trebuie să realizeze tot românul este faptul că maşina asta nu e una sport, cum cred unii, ci una de familie, în care încape şi căţelu’ şi purcelu’ şi nu se pretează pentru VTM sau F1. O altă mentalitate de care m-am lovit de foarte multe ori este aceea că dacă e Dacie e proastă. Părerea mea e că între o Dacie 1310 (am condus una vreo 3 ani) şi un Logan e diferenţă ca de la cer la pământ. Nu mai stai să sufli în jicler când iţi dă motoru-n nas, nu mai gâdili siguranţele când nu ţi se aprind farurile, nu mai dai ture în jurul ei să vezi dacă ai închis toate uşile, etc…
Cum spuneam mai sus, maşina nu mi-a făcut probleme. În schimb am câţiva vecini binevoitori care au ţinut morţiş să se semneze cu cheia pe ea. Le urez numai de bine…nu! Până acum am făcut aproximativ 28.000 km, dintre care mai mult de jumătate prin Bucureşti şi pot să spun că mă declar mulţumit de Loganul meu. Aştept cu interes comentariile voastre!
preluat de la :  http://www.auto-blog.ro/dacia-logan/

Despre consumul de carburant, in viitor

Comisia de Mediu a Parlamentului European a dat undă verde unei propuneri legislative care cere producătorilor de autoturisme să scadă consumul de carburant cu o medie de 3,9 litri la suta de kilometri, începând din anul 2020. De asemenea, din 2025, constructorii de maşini ar trebui să producă modele care să consume cel mult 3 litri la suta de kilometri, conform organizaţiei de mediu Terra Mileniul III.

În prezent, autoturismele noi consumă în medie 5,5 litri de carburant la suta de kilometri,conform datelor oferite de producători. Cu toate acestea, consumul în trafic real este mai mare, de 6,6 litri la suta de kilometri, în medie.
„Acest vot contribuie la reducerea consumului de petrol, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi la crearea unor noi locuri de muncă, cu înaltă calificare. Fixarea unei limite de emisii pentru autoturisme, pentru anul 2025, reprezintă un real progres însă, pentru a stimula tranziţia către fabricarea unor autoturisme cu zero emisii ar fi nevoie de o limită de consum de 2,5 l/100 km”, a declarat Greg Archer, manager de programe pentru autovehicule cu emisii scăzute de carbon, în cadrul organizaţiei Transport&Environment, citat de Terra Mileniul III.
Testele pentru consum de carburant ale producătorilor, înăsprite
Parlamentul european a votat, de asemenea, pentru schimbarea modului în care se realizează testele oficiale ale autoturismelor, cu scopul reducerii diferenţelor care există între cifrele de consum comunicate de producători şi cele obţinute de către proprietarii autoturismelor, în condiţii reale de trafic.
Suplimentar, membrii comisiei parlamentare au votat pentru reducerea flexibilităţilor la care pot apela constructorii de autoturisme, flexibilităţi care ar slăbi ţinta pentru anul 2020  şi ar încetini ritmul de reducere a consumului de carburant. Aceste flexibilităţi se referă la aşa-numitele „super-credite”, care acordă producătorilor auto care scot pe piaţă modele electrice cote de emisii de dioxid de carbon. Aceste cote pot fi transferate la producţia de autoturisme clasice, ceea ce permite emisii de dioxid de carbon mai mari la acestea.

Un raport al organizaţiei Transport&Environment arăta că producătorii de autoturisme folosesc tot felul de trucuri pentru a obţine un consum de carburant şi emisii de dioxid de carbon cât mai mici în testele de fabrică, pe care le pot apoi declara drept oficiale.
În condiţii reale de trafic, şoferii obişnuiţi obţin însă consumuri mult mai mari, în medie cu 25%.
„Toţi şoferii ştiu că de obicei este imposibil să atingi eficienţa de consum oficială a producătorilor, iar pentru unele modele de maşină emisiile reale sunt acum cu 50% mai mari decât rezultatele din teste. Diferenţa dintre testele oficiale şi performanţele din lumea reală creşte. În Germania, diferenţa a crescut de la o medie de 7% în 2001, la 23% în 2011, astfel că în consecinţă a fost atinsă doar jumătate din eficientizarea anticipată a consumului de carburant”, arată raportul.
Conform raportului, există aproximativ 20 de metode prin care constructorii de autoturisme re-interpretează în mod „creativ” procedurile de testare, exploatând „portiţele” şi flexibilităţile permise de actualele reglementări, cu scopul de a-şi supra-evalua performanţele de consum şi de emisii ale modelelor fabricate.
Articol preluat de pe : http://www.gandul.info/auto/cat-consuma-in-realitate-masina-ta-schimbare-radicala-una-dintre-marile-povesti-ale-producatorilor-va-deveni-legenda-exclusiv-10823639

marți, 14 mai 2013

Ce inseamna |"acordare a prioritatii "|

Reprezinta obligatia tuturor participantilor la trafic de a nu-si continua deplasarea sau de a nu efectua orice alta manevra, daca prin aceasta ceilalti participanti ar fi pusi in pericol sau ar fi obligati sa-si modifice brusc directia sau viteza de deplasare

Cauciucurile de iarna, pot fi folosite legal, pe timp de vara ???

Obligativitatea anvelopelor de iarnă i-a pus pe şoferi în faţa unei mari dileme. De ce să nu folosească cauciucurile de iarnă şi pe timp de vară? Le permite oare legea?

Nu puţini şoferi tind să nu mai schimbe anvelopele de iarnă o dată cu venirea noul sezon de vară. Ei consideră că anvelopele pe care au fost obligaţi prin lege să le monteze, începând din luna noiembrie, pot fi folosite fără probleme şi vara, ca atare nu are rost să îşi mai bată capul cu schimbarea lor. Cu atât mai mult cu cât achiziţionarea unui nou set de anvelope de vară costă bani. 

În plus, atunci când zăpada ţine – ca şi în acest an – până în aprilie, proprietarii de maşini se gândesc că din octombrie vremea s-ar putea răci din nou, astfel că nu văd rostul să mai schimbe cauciucurile pentru patru-cinci luni. Mulţi şoferi şi-au pus întrebarea dacă pe zăpadă trebuie să circule cu anvelope de iarnă, există oare obligativitatea ca vara să îşi echipeze maşina cu cauciucuri pentru acest sezon călduros? Autoritatea Rutieră Română susţine că deocamdată nu există nicio lege care să îi oblige pe şoferi să circule vara cu cauciucuri pentru sezonul cald. 
“Majoritatea firmelor de transport persoane sau marfă se echipează cu anvelope noi, corespunzătoare pentru perioadele de iarnă-vară. Dar majoritatea şoferilor însă nu îşi schimbă cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Datorită climatului din România, cauciucurile de iarnă ar trebui folosite aproape cinci, şase luni, la fel şi cele de vară. Legea nu prevede amenzi pentru cei care nu îşi schimbă cauciucurile de iarnă cu cele de vară, dar recomandabil este să se facă acest schimb. Anvelopele all-sesion reprezintă o variantă de compromis, dar care suscită încă multe probleme. Legislaţia este interpretabilă. Este destul acel marcaj “M+S” sau e nevoie de acel “munte” plus “fulgul de nea”. Deocamdată poliţiştii de la rutieră încă mai aplică interpretări personale. Din păcate, şi legislaţia este deocamdată destul de ambiguă”, a spus Ion Mateescu, şeful Autorităţii Rutiere Române, filialaTimiş.
 Problema uzurii cauciucurilor Având în vedere că anvelopele de vară nu sunt obligatorii, şoferii circulă şi în anotipul cald cu vechile cauciucuri, fără a risca vreo amendă. Problema este că aceştia uzează anvelopele mult mai repede. „Sunt şoferi responsabili şi sunt şoferi mai puţin responsabili. De regulă, încep să fie şi în România din ce în ce mai mulţi cei responsabili. Nu este perculos să mergi cu anvelope de iarnă şi vara dacă este o exploatare normală. Dacă este la limită, cu viteză mare, cu sarcină mare pe autovehucul, poate deveni periculos. 
Pentru că se modifică parametri: Lungimea de frânare, aderenţa etc. Legea deocamdată nu reglemenetează această problemă. Este persmis să se meargă cu cauciucuri de iarnă şi pe perioada verii. Unii fac şi un altfel de compromis. În faţă pun cauciucuri de vară, în spate de iarnă, să nu fie solicitate prea mult”, a declarat Gheorghe Ionescu, inspector în cadrul Registrului Auto Român din Timişoara. Comercianţii pierd din clienţi Decizia şoferilor de a circula chiar şi vara cu anvelope de iarnă îi influenţează negativ pe vânzătorii de anvelope. Comercianţii se plâng că şoferii români cumpără mai puţin anvelope de vară. “Este ideal ca fiecare tip de anvelope să fie utilizat câte şase luni pe an. Atunci cresc vânzările noastre, pentru că şoferii trebuie să le schimbe de două ori pe an. Altfel avem probleme. Am sesizat că nu se prea schimbă cauciucurile de iarnă cu cele de vară. Ştim că nu există obligativitate, dar şoferii trebuie să ţină cont de normele de uzură. Dacă anvelopele se uzează prea tare ei vor fi oricum nevoiţi să le schimbe. Adâncimea profilului benzii de rulare a unei anvelope de iarnă este mai mică de 4 mm, acesta îşi va pierde calităţile menite să înlesnească traficul pe timp de iarnă. Vara există riscul ca anvelopele de iarnă uzate să fie folosite până depăşesc adâncimea de profil admisă”, a explicat Traian Pop, reprezentatul firmei româno-germane Delticom, care se ocupă cu vânzarea de anvelope.



Productia BMW M3, a fost epuizata


Pana la debutul noii generatii, BMW a promis fanilor inca jumatate de an in compania actualelor M3 Coupe si Cabrio. Din pacate, promisiunea nu va fi tinuta, intreaga productie a sportivelor fiind deja epuizata.

Pentru a face tranzitia mai usoara, Friedrich Nitschke, omul numarul unu al diviziei de performanta a constructorului bavarez, a hotarat ca actuala generatie sa ramana in atentia publicului inca sase luni, timp in care noul M3 se va afla in testele finale.

In ciuda planurilor initiale, actualele BMW M3 Coupe si Cabrio s-au dovedit atat de populare incat toate exemplarele produse au fost deja vandute. Asadar, cei care doresc modelul de performanta sunt nevoiti sa astepte pana la lansarea noului M3 sau pot opta pentru unul din SUV-urile X5M sau X6M, dupa cum sugereaza Nitschke.

Oficialul german a declarat ca vor completa gama de motorizari, excluzand totodata posibilitatea dotarii cu un sistem de tractiune integrala pe aceste versiuni, pe motiv ca instalarea unui xDrive ar afecta raportarea masei pe ambele punti si directia si ar ingreuna ansamblul.

Printre planurile bavarezilor se numara si deja-anuntatul motor cu trei cilindri, cu o capacitate de 1500 cmc, cate 500 de cmc pentru fiecare cilindru. ”Motorul cu trei cilindri este unul atractiv. Este capabil sa dezvolte intre 185 si 200 de cai putere per litru intr-o arhitectura speciala. Si, dupa cum stiti, noi avem o capacitate de 1.5 litri”.

Asadar, unitatea va avea cel putin 300 de cai putere, ceea ce i-ar putea asigura un loc in oferta de propulsoare din gama M.
sursa: www.auto.ro

joi, 9 mai 2013

De ce iubesc femeile, barbatii cu BMW ???

De ce iubesc femeile, barbatii cu BMW ???

Pentru ca stiu sa citeasca printre randuri... 

BMW = BE MY WIFE

 


marți, 7 mai 2013

Nu ii mai satura Dumnezeu... acum vor sa confiste masini...

Premierul Victor Ponta s-a declarat, marti, la sedinta USL, ingrijorat de numarul ridicat de accidente rutiere si de victime inregistrat in perioada Pastelui, el aratand ca trebuie inasprita legislatia rutiera.
Masini si motociclete confiscate pentru abateri grave
Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca nu i s-ar parea excesiv ca in anumite situatii sa fie confiscate masinile si motocicletele, ca sanctiune pentru abateri rutiere grave.
Ponta a spus ca acest lucru ar fi posibil daca actuala Constitutie ar fi modificata, urmand sa contina o prevedere in acest sens.

"In Romania nu se poate decat daca va fi de acord presedintele Comisiei Constitutionale sa modificam la Constitutie acest lucru. Sunt tari care confisca masina cu care s-a incalcat grav legea rutiera. Noi nu avem voie conform Constitutiei actuale, dar mie nu mi s-ar parea excesiv in anumite situatii si va spun ca fost motociclist ca ar trebui sa confiscam si motociclete, nu doar masini", a spus Ponta.

Premierul a precizat ca doreste sa foloseasca exemplele unor tari ca Franta care au implementat cu succes strategii pe termen mediu de reducere a numarului de accidente rutiere.

"Ma gandesc sa folosim toate exemplele de succes din tari cu rezultate pe termen mediu in reducerea accidentelor. Franta e una din aceste tari. Sarkozy a fost ales presedinte dupa un mandat de ministru de Internte cu rezultate notabile in acest sens. In Franta a existat o scadere a numarului de accidente", a spus Ponta.

El a aratat ca Romania este o tara care recunoaste mai greu autoritatea celor care aplica legea si a aratat ca mai sunt multe de lucrat in ceea ce priveste respectarea legii si a regulilor rutiere.

Infrastructura mai buna, sanctiuni mai mari
"Am o mahnire personala cand vad, si mi se pare inacceptabil, numarul de accidente, morti, oameni care si-au pierdut viata in aceasta saptamana, care ar trebui sa fie una fericita", a spus Ponta.
El a admis ca zona de infrastructura trebuie imbunatatita, dar a subliniat ca si pe autostrada Bucuresti-Constanta s-au inregistrat accidente.
"Avem o mare problema de implementare a autoritatii legii in domeniul rutier. Sunt hotarat sa incercam o inasprire a legislatiei si o intarire a autoritatii celor care sanctioneaza abateri pe drumuri publice. E inadmisibil sa ma uit cati oameni isi pierd viata in aceste zile", a spus Ponta.
El a aratat ca modificarea legislatiei in domeniul rutier in sensul inaspririi sanctiunilor si intaririi autoritatii politistilor reprezinta o prioritate guvernamentala.
Numarul accidentelor rutiere grave din intervalul 1-5 mai este de 88, cu 92 mai mic decat cel din perioada similara a anului trecut, in urma acestor evenimente pierzandu-si viata 22 de oameni, fata de 30 anul trecut, a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, seful Directiei Rutiere din IGPR, Lucian Dinita.
Tot in urma accidentelor din perioada mini-vacantei de 1 Mai si de Paste, au fost ranite grav 80 de persoane, cu 92 mai putine decat anul trecut, potrivit comisarului sef Dinita.
Numarul accidentelor rutiere grave produse in perioada 30 aprilie - 2 mai este de 35, adica aproximativ jumatate din cel de anul trecut, cand s-au produs 62 astfel de evenimente, informa, vineri, Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).
In aceeasi perioada, in accidente rutiere grave au decedat sase persoane, fata de opt in 2012, si au fost inregistrati 31 de raniti grav, fata de 66 anul trecut, potrivit sursei citate.

joi, 2 mai 2013

Cum sa utilizezi corect, aerul conditionat in masina ???

Vara şi-a intrat în drepturi mai repede anul acesta, iar şoferii folosesc instalaţiile de climatizare la putere maximă, deşi unii dintre aceştia nici nu au apucat să îşi schimbe anvelopele de iarnă.
Maşinile sunt adevărate cuptoare vara, înainte ca şoferul să pornească instalaţia de aer condiţionat. Majoritatea şoferilor, însă, nu ştiu să o folosească corect şi astfel cresc considerabil consumul de combustibil. O primă regulă ar fi să parchezi maşina la umbră, deoarece dacă habitaclul nu este atât de fierbinte nici instalaţia de răcire nu va trebui să lucreze din greu. Odată ce te-ai urcat în maşină primul instinct este să apeşi pe butonul de AC şi să pui ventilatorul pe ultima treaptă, însă este o greşeală deoarece o vei suprasolicita. Mai întâi trebuie să deschizi geamurile, iar după ce ai parcurs câteva sute de metri, poţi închide geamurile şi porni instalaţia de aer condiţionat.
______Instalaţiile de climatizare automate pornesc cu „putere maximă" până la atingerea temperaturii prestabilite, după care trec automat pe o treptă medie. La aceste maşini, temperatura optimă pentru perioada de după pornire este cu 10 grade Celsius mai mică decât temperatura exterioară. Dacă sistemul de climatizare este manual, trebuie să ai grijă să reglezi viteza ventilatorului astfel ca după un timp, debitul de aer rece să fie mai mic, evitând îmbolnăvirea. De asemenea, trebuie corelată viteza ventilatorului de aer cu temperatura realizată. Cu cât setezi pe viteza mai mare, cu atât mai puţin răcit va fi aerul introdus în habitaclu. Duzele trebuie să fie îndreptate în sus pentru ca la coborîre aerul rece să se amestece încet cu cel cald.

Componentele din interior pot fi protejate de şocurile termice dacă înainte cu 5-10 minute înainte de a ajunge la destinaţie se opreşte instalaţia de climatizare, astfel apa acumulată din condens pe vaporizatorul instalaţiei de climatizare se poate "usca" în curentul de aer al mersului.