Pagini

luni, 31 decembrie 2012

La multi ani 2013

`⋎´✫¸.•°*”˜˜”
..✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
☻/ღ˚ •。* ♥♥ ˚ ˚✰˚ ˛★* 。 ღ˛° 。* °♥ ˚ • ★ *˚ . 。

/▌*˛˚ ░ ░ٌٌٌ░ Happy New Year 2013 ░░ ░ ˚ . ✰ •
/ \ ˚. ★ *˛ ˚♥♥* ✰。˚ ˚ღ。* ˛˚ ♥♥ 。✰˚* ˚ ★ ˚ 。✰ •* ˚
Dragi soferi.... va urez TAXE mici, drumuri fara incidente, sanatate si COMBUSTIBIL IEFTIN...
 

duminică, 2 decembrie 2012

Bmw e46 320d scoate fum negru

Scoate fum negru si mult doar in forja.....
Face asa cam de 2-3 saptamani....

Motorul la relanti si turat in gol nu scoate nici un pic de fum...

Nu conteaza daca e cald motorul sau rece, la fel se manifesta, porneste la cheie indiferent de tempetatura...

Am hotarat si am facut asta:

Am verificat injectoare valorile sunt normale in jur de (0) + - un pic adica +0.2 -0.2 maxim... consumul de motorina e normal...
Am curatat egr, filtru epurator, filtru de pe electrovalva de la turbo, maf.
Am schimbat filtru de aer.
Am facut diag, nici o eroare la nimic...

Nu consuma ulei, fac schimbul la 10.000 KM

Masina trage normal ca putere... numai ca scoate fum

Nu mai stiu ce sa-i fac... tot scoate fum mult in forja..
O idee ceva ?

Te salut.... eu am patit la fel ca tine si era de la furtunul ce vine de la intercooler in EGR. verifica asta... si daca tot scoate fum verifica si teava de la turbina in evacuare....

luni, 12 noiembrie 2012

Cum merge motorul diesel, Cum functioneaza un motor diesel ???

Teoretic,motoarele diesel si cele pe benzina sunt aproape identice.Ambele sunt motoare cu combustie interna,proiectate sa transforme energia chimica din combustibil in energie mecanica.
Aceasta energie mecanica misca pistonul in sus si jos in cilindru.Pistoanele sunt conectate la arborele cotit,si miscarea sus-jos al pistoanelor,numita si miscare lineara,creeaza miscarea rotativa necesara pentru a roti rotiile masinii.
Ambele tipuri de motoare convertesc combustibilul in energie printr-o serie de explozii sau combustii.
Diferenta majora dintre aceste motoare este modul in care se produce combustia.


In motorul pe benzina combustibilul este amestecat cu aer,comprimat de piston,si este aprins de o scanteie generata de bujie.

In motorul diesel in schimb mai intai aerul este comprimat,iar dupa aceea este injectat combustibilul.Din cauza ca aerul se incalzeste cand este comprimat,combustibilul se aprinde.
Motorul diesel foloseste ciclul de patru timpi ,ca si motorul pe benzina.

Cei patru timpi sunt:

  • Admisia:Valva de admisie se deschide,lasand aerul sa intre in cilindru si miscand pistonul in jos

  • Compresia:Pistonul se misca in sus,comprimand aerul

  • Combustia:Cum pistonul ajunge in partea de sus,combustibilul este introdus exact in momentul oportun si aprins,fortand pistonul in jos

  • Evacuarea:Pistonul se misca in sus,fortand gazele care au rezultat din combustie sa iasa prin supapa de avacuare

Tineti minte ca motorul diesel nu aprinde motorina prin scanteie,acesta este aprins de aerul fierbinte rezultat din compresie.De asemenea,combustibilul este injectat direct in camera de combustie(injectie directa).

Ce rol are injectorul la motorul diesel

Motoarele diesel folosesc injectia directa--motorina este injectata direct in camera de combustie.
Injectorul unui motor diesel este una din cele mai complexe piese al motorului si a fost subiectul multor experimente.

Injectorul trebuie sa reziste temperaturii si presiunii inalte din cilindru,dar in acelasi timp sa furnizeze combustibilul intr-o cantitate si atomizare potrivita.
Distribuirea uniforma a combustibilului in camera de combustie poate fi de asemenea o problema,asa ca unele motoare folosesc valve speciale de inductie,camere de pre-combustie,sau alte dispozitive pentru a distribui aerul in cilindru.
 Motoarele diesel contin de obiciei bujii incandescente.Cand motorul este rece,procesul de compresie s-ar putea sa nu poata ridica temperatura aerului indeajuns pentru a aprinde motorina.Aceasta bujie este de fapt un fir electric care se incalzeste cand trece curent prin el,care incalzeste camera de combustie cand motorul este rece,pentru a putea avea loc combustia.
Insa in motorul modern totul este controlat de calculator,care colaboreaza cu o multime de senzori,care masoara tot,de la turatia motorului,temperatura motorului,temperatura uleiului,si chiar pozitia pistoanelor.
Bujiile sunt mai rar folosite in motorul modern,mai ales in cele mari.
Calculatorul sesizeaza temperatura ambienta,si intarzie injectia de motorina cu fractiuni de secunda in cazul in care este mai frig afara.Astfel aerul din cilindru este comprimat mai mult,rezultand o temperatura mai mare in cilindru.
Motoarele mai mici care nu au asemenea controale avansate de computer mai folosesc bujia incandescenta pentru a rezolva problema pornirii "la rece".

Cinci obiceiuri periculoase in condus

Sunt greseli aparent inofensive, dar care, de multe ori duc la accidente. Si nu ne referim la faptul ca masina trebuie sa fie in buna stare de functionare, ca merita sa purtati centura de siguranta, iar copilul mic trebuie transportat intr-un scaun special, ci la citeva obiceiuri care nu sint deloc bune cind vine vorba de securitatea masinii si a voastra.
1. Sticla de apa
Daca nu folositi locurile speciale de depozitare pentru recipiente, un biet PET de apa sau suc va poate produce belele. Spre exemplu, la o frina, poate sa alunece sub pedale, asa ca nu mai poti calca frina si nici nu poti sa o folosesti pe cea de motor. Te apleci sa o ridici si pierzi controlul masinii...
2. Covorasele
Constructorii insista sa aveti in masina doar covorase originale. Uneori insa, neglijati sfatul si apelati la versiunile universale sau la modele preluate de la alte masini. Ei bine, daca nu sint fixate si perfect conturate, exista, ca si la exemplul precedent, sa impiedice perfecta a pedalelor sau, chiar mai grav, sa se prinda in mecanismul acestora.
3. Bautura si mincarea
Daca ti-e foame sau sete, este de preferat sa te opresti. In timpul mersului, risti sa reactionezi necontrolat daca iti cade o bucata de sandwich, versi din bautura sau daca incepi sa sughiti. Nu mai vorbim daca te ineci cu o guma de mestecat sau bomboana.
4. Fumatul
Daca aveti acest viciu, este clar ca o sa spuneti ca nu se poate intimpla nimic daca fumezi la volan. Si, totusi, o mina este ocupata, astfel ca nu poti efectua asa cum vrei toate manevrele, iti pot lacrima ochii si sa nu mai observi un detaliu important sau, mai grav, se poate intimpla sa cada jar, sa te arda si sa reactionezi necontrolat.
5. Huse
Sint multi care doteaza scaunele cu huse care sa le tina curate. Daca ele nu sint insa bine pozitionate, pot aluneca la o manevra brusca si, daca nu aveti centura, din lipsa de echilibru, va veti trezi ca nu mai actionati perfect comenzile. De-aici si pina la un incident, nu mai este decit un pas.

luni, 5 noiembrie 2012

De ce nu porneste webasto ???

Cauzele pentru care un incalzitor webasto nu porneste ...
Mai intai trebuie verificat daca ajunge curentul la incalzitor. Are o mufa cu doi pini deasupra si aici trebuie sa fie permanent 12v. Daca nu avem curent trebuie cautata siguranta , si eventual inlocuita daca e arsa. Dupa aceea sunt unele modele de BMW care au un switch (buton), vara/iarna, iar acest buton bineanteles ca va trebui sa fie pe pozitia iarna (daca este pe pozitia vara nu va permite pornirea, fiind o masura de protectie pentru a nu porni in restul anului). De asemenea daca la pompa dosing (este o pompita care il alimenteaza cu combustibil din rezervor, si care se afla in apropierea incalzitorului- se poate depista urmarind o a trei-a conducta ce pleaca de la rezervor, si are diametrul mai mic fata de tur si retur), nu este conectata o alta mufa cu doi pini, sau unul din aceste fire este intrerupt, poate fi o alta cauza pentru care incalzitorul nu porneste, de asemenea daca bujia incandescenta din interiorul incalzitorului nu functioneaza si nu initiaza arderea poate fi si aceasta o cauza. Si mai pot fi si alte cauze, dar cea mai importanta este prima. Daca webasto este alimentat cu, curent, celelalte cauze sunt usor de depistat, dupa simtomele pe care le manifesta, pentru ca la pornire el isi face un ciclu: porneste ventilatorul ce ii asigura aerul necesar arderii, porneste pompa de recirculare a antigelului, porneste pompa dosing ce il alimenteaza cu combustibil, alimenteaza cu curent bujia incandescsnta, iar cand arderea a fost initiata, se va auzi pe tobita de esapament a incalzitorului un sunet specific. Daca una din aceste etape nu poate fi indeplinita atunci incalzitorul trece in stand by. Toate cele bune, si nu merge-ti la service decat daca ati mai fost si ati plecat multumiti, sau daca cunoaste-ti oameni de treaba acolo. Prefera sa va schimbe un ansamblu cu totul decat sa il repare, pentru a avea un beneficiu substantial. Cunosc cazuri cand oameni cu masini deosebite gen BMW X5, au tot fost plimbati pe drumuri pe la service-uri, pe diferite motive ba ca nu au piesa respectiva, ba ca nu stiu de unde provine un zgomot sau o defectiune, sau si mai grav omul primeste si achita factura pentru ca a fost inlocuita piesa, si cand pleaca cu masina constata ca nu au disparut simtomele, ci dinpotriva au mai aparut si altele. Sa aveti bafta si sa nu fiti nevoiti sa apelati la service-uri.

miercuri, 17 octombrie 2012

M-a oprit politia

De curand m-am mutat la Cluj si strabat zilnic drumul Cluj (Ghiorghieni) - Floresti. Astazi la intoarcere m-a oprit Politia  pe motiv ca vorbeam la telefon...Asa este, chiar vorbeam... m-am agitat destul de tare ca m-a oprit dar  dupa ce m-a interogat putin am scapat cu un avertisment ORAL si in aceasta "minipostare", vreau sa multumesc domnului Politist din Cluj...

vineri, 12 octombrie 2012

Nu este obligatoriu sa pui cauciucuri de iarna de la 01 noiembrie

Pe măsură ce iarna se apropie, internetul se umple cu articole în care şoferilor li se spune că sunt obligaţi să folosească anvelope de iarnă începând cu data de 1 noiembrie.
Realitatea este însă alta: obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordinanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică.
Cum s-a produs confuzia
Comisarul-şef Lucian Diniţă, Directorul Direcţiei Rutiere din cadrul IGPR, a explicat  cum s-a produs confuzia legată de data de 1 noiembrie în rândul şoferilor români: “În propunerea legislativă din 2010 a fost menţionat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă ulterior s-a renunţat la el, în condiţiile în care se poate la fel de bine să ningă în lunile octombrie sau aprilie. Mai mult, se poate întâmpla ca la 1 noiembrie să ningă la munte iar în alte oraşe să fie vreme frumoasă. Cadrul legal s-a mulat pe condiţiile reale, astfel că şoferii sunt obligaţi să aibă cauciucuri de iarnă oricând ar circula pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. Legea a intrat în vigoare de la 1 noiembrie, astfel că s-a produs o confuzie în rândul şoferilor”.
Amenzile pe care le riscă şoferii care încalcă legea caucicurilor de iarnă sunt cuprinse între 2.500 şi 4.000 de lei. Mai mult, şoferul unei maşini fără cauciucuri de iarnă care blochează un sector de drum riscă o amendă cuprinsă între 5.000 şi 8.000 de lei şi va fi nevoit să suporte costurile aferente intervenţiei de degajare a sectorului de drum afectat.
Şoferii care nu-şi montează cauciucuri de iarnă riscă nu doar să fie amendaţi, ci şi să nu fie despăgubiţi în cazul unor accidente. Dacă se produce un accident în care şoferul nevinovat nu are maşina echipată cu anvelope de iarnă, acesta nu primeşte despăgubiri. deşi un alt şofer a intrat în el. ”Chiar azi-dimineaţă s-au produs în judeţul Braşov două accidente din cauza faptului că drumul era acoperit cu polei. Pentru că maşinile nu aveau anvelope de iarnă, companiile de asigurări nu-i vor despăgubi pe şoferi”, a explicat Lucian Diniţă.
CAUCIUCURI DE IARNĂ: Anvelopele de iarnă potriviteAtunci când cumpăraţi anvelope de iarnă, trebuie să fiţi foarte atenţi la câteva semne de pe cauciuc. Fulgul de nea pe anvelopă atestă că aveţi un cauciuc de iarnă cu care puteţi circula legal.De asemenea, sunt acceptate iarna anvelopele cu menţiunea “M + S” (Mud plus Snow – Noroi şi zăpadă). Trebuie să ştiţi că, pe drumurile uscate, atunci când folosiţi cauciucuri de iarnă consumul de carburant este un pic mai mare. De exemplu, dacă în condiţii normale automobilul dumneavostră consumă 7 litri la o sută de kilometri, în condiţiile descrise mai sus va consuma 8, chiar 8,5 litri la o sută de kilometri.
sursa:  http://www.tilica.ro/nu-este-obligatoriu-sa-pui-cauciucuri-de-iarna-de-la-01-noiembrie/

miercuri, 3 octombrie 2012

EGR (Exhaust Gas Recirculation)

EGR (Exhaust Gas Recirculation) - o scurta explicatie a unui sistem care e putin inteles de catre utilizatori si chiar de mecanici cu experienta.

Totul pleaca de la intelegerea faptului ca aerul pe care il respiram si pe care motorul il aspira contine un amestec in proportii fixe de oxigen si azot (Nitrogen) in forma moleculara. La presiunile si temperaturile uzuale in natura acest amestec poate sa isi modifice proportia dar gazele nu se combina intre ele (exemplu aerul expirat de animale care contine maiputina masa de oxigen decit aerul inspirat, masa de azot raminind aceeasi ,aparind o masa suplimentara de bioxid de carbon).
La motoare insa situatia sta altfel datorita presiunilor si temperaturilor uriase care determina formarea compusilor NOx(oxizi de azot dintre care stabili NO si NO2 ).Astfel masa de azot molecular care e aspirata e mai mare decit masa de azot molecular evacuata.Situatia e cu atit mai critica cu cit presiunile si temperaturile sint mai mari adica indeosebi la motoarele diesel moderne capabile de cupluri motoare mari la turatii joase.Cuplu mare =presiune mare in cilindru,turatie joasa = lipsa evacuarii eficiente a caldurii (agravata si de existenta mecanismului de geometrie variabila a turbinei care creeaza o contrapresiune la evacuare in regimul de turatii 900-3000 rpm).Rezultatul e inevitabil un continut mare de NOx in gazele evacuate in atmosfera.Despre efectul nociv al acestor gaze exista multiple surse de informatii pe net si cei curiosi vor descoperi cit de daunatori acesti poluanti sint si ca se impune diminuarea cantitatilor evacuate in atmosfera de catre motoare(de astfel acestea contribuie cu mai bine de 50% dim cantitatea totala de NOx existenta in aer).La motoarelele cu ardere interna solutia utilizata e EGR in traducere Recircularea gazelor de esapament.Mai exact se ia o cantitate de gaze ARSE(cu continut minim de oxigen) din teava de esapament si se amesteca cu aerul curat aspirat.
Adica motorul nu aspira aer curat ci un amestec de aer curat si gaze arse (uneori chiar 50-50%) in regimul de ralanti si sarcini partiale pina la 3000 rpm.EGR ul limiteaza deci puterea maxima posibila a unui motor in anumite regimuri de functionare si nu imbunatateste cu nimic arderea asa cum gresit se considera de unii(continutul masic de oxigen per aspiratie e mai mic de cit cel care s-ar obtine fara EGR-e adevarat insa ca motoarele diesel oricum lucreaza cu un exces masic de oxigen si acest fapt se ia in calcul la proiectarea sistemului de EGR).
Deci un motor fara EGR e un motor cu un potential de putere mai mare(reducerea EGR o fac majoritatea map-urilor de memorie pentru tuning) dar mult mai poluant.De aceea sistemele Euro 4 si 5 au mecanisme de diagnosticare a starii de functionare a sistemului de EGR (lipsa sau overflow) si impunerea starii de avarie Limp Mode in cazul in care apare o neregula.Totul este o chestiune de protectie a mediului,nu de performanta a motorului.
Cam asa arata o valva de pe un motor cu care s-a mers subturat:

 De cele mai multe ori supapa din interiorul ei ramane blocata ori pe deschis, ori pe inchis, moment in care la majoritatea masinilor aapre "CHECK ENGINE". Dupa o curatare "riguroasa" aceasta isi revine la normal. De regula acestea sunt principalele probleme ale acestei valve, dar majoritatea service-urilor profita de necunostinta clientilor si recomanda clientilor ca valva trebuie schimbata.
sursa:  http://diagnozarapida.blogspot.ro

Ce este geometria variabila ?

Introducerea turbosuflantei cu geometrie variabila VNT (Variable Nozzle Turbine) in 1989 si evolutia ei in cursul anilor 90 si in secolul 21 au adus turbina la rangul de cel mai de succes concept de crestere a performantelor motorului. Tehnologia implica folosirea unui carter turbina  care isi schimba configuratia interna pentru a se adapta la nevoia specifica motorului de aer comprimat (cazul diesel) sau amestec combustibil (cazul benzina). Tehnologia VNT permite turbosuflantei sa creasca puterea motorului in toata gama de viteze. Turbosuflantele  VNT ajuta la controlul emisiilor de monoxid de azot generate de motoarele diesel prin dezvoltarea unui sistem de refolosirea gazelor arse si reintroducerea lor in camera de ardere a motorului.
Turbina este un element cheie in folosirea motoarelor moderne alimentate cu benzina sau motorina, inginerii auto lucrand in prezent la dezvoltarea unor motoare care ofera performante cu emisii scazute de CO2. Reducerea dimensiunilor motorului si injectia directa reprezinta viitorul motorului supraalimentat, turbosuflanta fiind cea care va aduce o contributie importanta la crestrea puterii motorului si scadarea impactului emisiilor asupra mediului inconjurator. Astfel de turbosuflante functioneaza la 1050oC permitand ca proprietatile combustibililor sa fie optimizate pentru respectarea normelor emisiilor si CO2.
Definitie Turbocompresor
Un turbocompresor este instalat pe colectorul de gaze arse al motorului. Gazele evacuate din cilindri invart turbina, care functioneaza ca si un motor cu turbina pe gaz. Turbina este legata de un ax la compresor, care este localizat intre filtrul de aer si distribuitor. Compresorul ridica presiunea aerului care intra in pistoane.
Gazele de evacuare de la cilindrii trec prin lamele turbinei, si le fac sa se invarta. Cu cat mai multe gaze trec printre lame, cu atat mai repede se invart.
La celalalt capat al axului pe care este atasata turbina, compresorul pompeaza aer in cilindrii. Compresorul este un fel de pompa centrifuga – absoarbe aerul in centrul sau si il expulzeaza in exterior in timp ce sa invarte. Pentru a rezista la viteze de pana la 150.000 rpm, axul turbinei trebuie sa fie sustinut foarte bine. Majoritatea rulmentilor ar exploda la viteze asa de mari, prin urmare majoritatea turbucompresoarelor  folosesc un rulment fluid. Acest tip de rulment sustine axul pe o pelicula foarte subtire de ulei care este mentinuta constant in jurul axului. Acest lucru se face cu doua scopuri: raceste axul si unele dintre celelalte componente si permite axului sa se invarta fara sa se produca prea multa frictiune. Exista un “schimb” cand vine vorba de producerea unui turbocompresor pentru un motor. Se poate renunta la unele aspecte pentru functionalitate sau performanta.

marți, 2 octombrie 2012

Cum se face schimbul de ulei la bmw e46 320d ? Cum se schimba filtru de ulei la bmw e46 320d


 Cum se face schimbul de ulei la bmw e46 320d ? Cum se schimba filtru de ulei la bmw e46 320d...

Se desface busonul de la baia de ulei si se lasa desfacut pana se scurge tot uleiul ...
 Se desface lacasul in care este pus filtru de ulei
Se scoate filtrul de ulei vechi, impreuna cu garnitura si se inlocuieste cu cele noi

Se monteaza filtrul in lacas
Inainte de a face plinul de ulei, pana la "nivel" NU UITATI SA insurubati busonul de la baia de ulei

duminică, 30 septembrie 2012

Lucruri pe care nu le sti despre BMW

1. Un BMW, nu e BMW adevărat dacă nu are minim 6 cilindri în linie.

2. Un BMW diesel este o mizerie şi o ruşine, căruia îi pică turbina mai des decât se uzează uleiul.
...

3. Nu există jantă suficient de mare ce nu poate fi montată pe un BMW.

4. Dacă un BMW nu are cel putin climă automată, obligatoriu este o cheliciune nenorocită, iar proprietarul nu o va vinde niciodată.

5. Orice BMW fabricatie 2001-2005 are cel mult 120.000 km reali.

6. Nici un BMW nu consumă mai mult de 12%, cele care consumă peste această valoare sunt defecte.

7. Orice BMW "ia tot bordu'" şi mai "are pedală".

8. Daca ai BMW şi nu ştii să faci drift sau burnout, nu ai valoare.

9. Nici un BMW nu trebuie reparat la reprezentantă, ăia sunt niste hoţi.

10. Cea mai folosită expresie legată de un BMW : "Mi-au furat oglinzile"

11. Exista 2 tipuri de priorităţi : de dreapta şi de BMW.

12. Negrul e cea mai tare culoare pe un BMW, indiferent de model.

13. Toate BMW-urile compact sunt urâte. Toate.

14. BMW-urile sunt făcute pentru drumuri bune.

15. Orice BMW pus la vanzare e full de full, full option, full extra... fara piele

16. Majoritatea BMW-urilor se pilotează, nu se conduc.

17. Nu există posesor de BMW 316i fără sigla de ///M pe undeva.

18. Daca ai BMW nu o să afli niciodată ce ulei e cel mai bun pentru maşina ta.

19. Când inginerii au gandit E30-ul(ursul) şi-au spus "du-te fetiţa mea în lume să-ţi dea tinerii în ''guşă'' şi să se distreze cu tine"

20. Dacă dai de poliţie, n'ai cum să scapi, ori ai dat radarul peste cap, ori ai folii, ori tobă sport, ori o bombă pe scaunul din dreapta, ori te urăşte că ai climă, scaune din piele cu memorii şi cotieră din '92.

21. Caii de BMW sunt cai de BMW, au unitatea lor proprie de măsură.

22. În general, BMW-ul nu este o simplă maşină, BMW-ul este BOLID.

23. Dacă mergi încet, "ia uite şi la ăsta, are BMW şi merge ca melcu' " ...dacă mergi prea repede, "păi normal, ăstia cu BMW aleargă ca nebunii, nişte descreieraţi".

24. Nu e armă ca AG-ul nici masină ca BMW-ul. Pam, pam!

25. Dacă îi dai în trompetă pe autostradă musai să te filmezi, dacă nu, nu!

26. Orice accident cu BMW implicat e din vina lui.

27. Orice gagică cu BMW e fufă.

28. Primul BMW nu a fost construit, ci descoperit.

29. BMW, încă din fabrică a conceput un lot de E36 care să fie înmatriculat pe Bulgaria.

30. Orice BMW sub ~200cp e sub’motorizat, o putoare ordinară.

31. Decât să conduc un Logan, mai bine împing un BMW.

32. Posesorii de BMW au cei mai mulţi duşmani. Mai mulţi şi decât Guţă.

33. Toate fetele care pozează langă BMW-uri pentru o prezentare sunt panarame.

34. Dacă ai BMW fără folii, nu-ţi place viaţa.

35. Nu meriţi să deţii un BMW dacă îţi plac şi alte mărci de masini

luni, 24 septembrie 2012

Ce rol au bucsele si tampoanele de cauciuc ??? Ce sunt flexiblocurile ?

Ce rol au bucsele si tampoanele de cauciuc ??? 
 Bucsele au rol de amortizor, adica preiau vibratiile si socurile dar si fortele de compresiune. Bucsele sunt facute din cauciuc si ofera o legatura elastica intre diferite subansamble ale unui autoturism.

 Ce sunt flexiblocurile ?
Se mai numesc si bucse flexibile, sunt tot ca niste bucse de cauciuc doar ca sunt armate cu bucse metalice. Pe langa faptul ca flexiblocurile au rolul de a reduce vibratia, zgomotul, jocul si frecarea, flexiblocurile mai au rolul de a suporta efecte abrazive si corozive adica rezista la impactul cu apa, noroiul, zapada, rezista la impact cu unele corpuri solide si functioneaza de la -40^C pana la +85^C.

Cat costa revizia la bmw e46 320d ? In ce consta revizia "anuala" la un autoturism ?

Majoritatea posesorilor de masini stiu ca la un anumit numar de km (aproximativ 10000), se face asa numita revizie la masina. Aceasta consta de cele mai multe ori in schimbarea uleiului de motor si schimbarea filtrului de ulei.

In acest articol ma adresez posesorilor de bmw e46 320d. Pentru o revizie trebuiesc indeplinite urmatoarele:
- Schimbarea uleiului din motor;
- Schimbarea filtrului de ulei;
- Schimbarea filtrului de aer;
- Schimbarea filtrului de motorina;
Cat costa revizia la bmw e46 320d ?
In anul 2012 luna septembrie preturile aproximative sunt:

Pretul la ulei 140 lei (vezi poza de mai jos)

Filtru de ulei Bosch - 50 lei



 Filtru de motorina - 55 lei
 Filtru de aer Bosch - 70 lei
 Suplimentar am cumparat si antigelul + apa distilata, 4 litri de antigel si 3 litri de apa distilata adica 100 lei

Pretul total aproximativ este = 380 lei
Urmeaza sa le schimb la un bun prieten si o sa incerc sa fac poze sau filmari si sa raspund la unele intrebari cum ar fi:

- Cand si cum se schimba uleiul la Bmw e46 320d ? 
- Cum se schimba filtru de ulei la Bmw e46 320d ?
- Cand si cum se schimba filtru de motorina la Bmw e46 320d ?
- Cum se schimba antigelul si cum se face aerisirea corecta in instalatie ?
 

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Ce este cutia de viteze? Ce rol are cutia de viteze? Tipuri de cutii de viteza

Cutia de viteze este un ansamblu de roți dințate care servește la transformarea forței și transmiterea mișcării de rotație la diferite agregate sau vehicule.
Ea este o componentă din lanțul cinematic al transmisiei care permite lărgirea gamei de turații și de momente la roata motrică. Se montează, de obicei, între ambreiaj și transmisia longitudinală. La autovehiculele construite după soluția „totul în fața sau „totul în spate” transmisia longitudinală dispare, astfel încât cutia de viteze se dispune între ambreiaj și transmisia centrală.
Cutia de viteze în cadrul sistemului de transmisie al autovehiculelor îndeplineste un rol multiplu: de amplificare a cuplului motor și de lărgire a domeniului de turației a roților motrice, peste cel acordat de limitele de turație a motorului,precum si acordare a posibilitații de mers înapoi și de intrerupere a lanțului cinematic al mecanismului de transmisie,pentru staționarea autovehiculului timp îndelungat cu motorul in funcțiune.
Cutia de viteze realizează, prin valori diferite ale rapoartelor de transmisie numite trepte de viteză, acordarea posibilitaților energetice ale motorului la cerințele energetice ale autovehiculului in mișcare cu asigurarea unor performanțe dinamice, de consum de combustibil și de poluare cât mai bune.

CUTIE DE VITEZE MANUALA SAU AUTOMATA ?

In general, pasionatii de condus si de masini sport prefera fara sa stea pe ganduri cutiile manuale, pentru ca iti lasa placerea sa exploatezi altfel masina si motorul acesteia. Cei mai comozi nici nu concep sa se desparta de o cutie automata care ii scuteste de efortul de a lucra cu ambreiajul si de a schimba vitezele. Avantaje exista si de o parte si de alta, dar - cum am spus - e vorba de preferinte personale si de posibilitati. Alegi ce iti place si ce iti permiti.
Cutiile manuale permit o implicare mai mare in condusul masinii, iar o cutie buna atasata unui motor puternic te poate face sa folosesti schimbatorul cu placere, poate mai mult decat e necesar. In plus, daca iti place sa "pilotezi", atat cat se poate pe drumurile publice, ai la dispozitie frana de motor pe care o poti folosi concomitent cu frana clasica pentru a frana mai tarziu si mai eficient. O cutie automata nu poate oferi frana de motor la nivelul uneia manuale. Asta chiar daca respectiva cutie are acea "poarta" ce permite selectarea manuala a treptelor. Este o amagire faptul ca acea optiune de selectare manuala a treptelor iti da controlul asupra selectiei. Cele mai multe schimba tot automat daca accelerezi peste o anumita turatie sau mergi cu viteza mica intr-o treapta mare.
Acest aspect a fost si este dictat in continuare de preferente personale si de banii disponibili atunci cand cumperi o masina. Acum mai mult timp cutiile automate erau disponibile pe modelele de lux, dar treptat au inceput sa fie oferite si in clasele inferioare celei de lux, ajungand astazi sa poata fi comandate si pe modele de clasa mini.

 utia automata este preferata celor ce pun confortul si usurinta condusului pe primul loc. Cuplezi "Drive" si nu-ti mai bati capul cu ambreiaj si selectare de trepte. Electronica face treaba asta pentru tine. Se stie ca americanii sunt cei mai fideli adepti ai acestori transmisii. In Statele Unite marea majoritate a masinilor sunt echipate cu cutii de viteze automate si nu e deloc o gluma cand se spune ca unii americani nici nu stiu sa foloseasca o cutie manuala…
In Europa insa e altceva. Transmisiile se aleg in functie de mai multe aspecte, nu doar in functie de preferinte personale. In primul rand, masinile echipate cu cutii de viteze automate sunt mai scumpe, iar in al doilea rand consumul de combustibil este mai mare.

Concluzionam: Avantaje si dezavantaje la cutiile de viteza (cutia manuala si cutia hidramata sau automata) 
Avantajele cutiei manuale
- pretul mai mic la achizitie
- costul intretinerii mai mic (doar ulei)
- greutate scazuta fata de cea automata
- un posibil consum mai redus de carburant


Dezavantajele cutiei manuale 
- confortul scazut
- cost suplimentar de inlocuire a ambreiajului
- mai inceata decat cele automate
- numar limitat de viteze
- performanta scazuta


Avantajele cutiei automate
- confort sporit pentru sofer
- usor de folosit
- ideala pentru cei cu probleme la picioare
- ajuta la urcarea in rampa

- nu mai moare motorul

- poate avea pana la 10 viteze


Dezavantajele cutiei automate
- greutate mai mare
- intretinere mai scumpa (ulei + filtru)
- fiabilitate cu pana la 20% mai scazuta