luni, 12 noiembrie 2012

Cum merge motorul diesel, Cum functioneaza un motor diesel ???

Teoretic,motoarele diesel si cele pe benzina sunt aproape identice.Ambele sunt motoare cu combustie interna,proiectate sa transforme energia chimica din combustibil in energie mecanica.
Aceasta energie mecanica misca pistonul in sus si jos in cilindru.Pistoanele sunt conectate la arborele cotit,si miscarea sus-jos al pistoanelor,numita si miscare lineara,creeaza miscarea rotativa necesara pentru a roti rotiile masinii.
Ambele tipuri de motoare convertesc combustibilul in energie printr-o serie de explozii sau combustii.
Diferenta majora dintre aceste motoare este modul in care se produce combustia.


In motorul pe benzina combustibilul este amestecat cu aer,comprimat de piston,si este aprins de o scanteie generata de bujie.

In motorul diesel in schimb mai intai aerul este comprimat,iar dupa aceea este injectat combustibilul.Din cauza ca aerul se incalzeste cand este comprimat,combustibilul se aprinde.
Motorul diesel foloseste ciclul de patru timpi ,ca si motorul pe benzina.

Cei patru timpi sunt:

  • Admisia:Valva de admisie se deschide,lasand aerul sa intre in cilindru si miscand pistonul in jos

  • Compresia:Pistonul se misca in sus,comprimand aerul

  • Combustia:Cum pistonul ajunge in partea de sus,combustibilul este introdus exact in momentul oportun si aprins,fortand pistonul in jos

  • Evacuarea:Pistonul se misca in sus,fortand gazele care au rezultat din combustie sa iasa prin supapa de avacuare

Tineti minte ca motorul diesel nu aprinde motorina prin scanteie,acesta este aprins de aerul fierbinte rezultat din compresie.De asemenea,combustibilul este injectat direct in camera de combustie(injectie directa).

Ce rol are injectorul la motorul diesel

Motoarele diesel folosesc injectia directa--motorina este injectata direct in camera de combustie.
Injectorul unui motor diesel este una din cele mai complexe piese al motorului si a fost subiectul multor experimente.

Injectorul trebuie sa reziste temperaturii si presiunii inalte din cilindru,dar in acelasi timp sa furnizeze combustibilul intr-o cantitate si atomizare potrivita.
Distribuirea uniforma a combustibilului in camera de combustie poate fi de asemenea o problema,asa ca unele motoare folosesc valve speciale de inductie,camere de pre-combustie,sau alte dispozitive pentru a distribui aerul in cilindru.
 Motoarele diesel contin de obiciei bujii incandescente.Cand motorul este rece,procesul de compresie s-ar putea sa nu poata ridica temperatura aerului indeajuns pentru a aprinde motorina.Aceasta bujie este de fapt un fir electric care se incalzeste cand trece curent prin el,care incalzeste camera de combustie cand motorul este rece,pentru a putea avea loc combustia.
Insa in motorul modern totul este controlat de calculator,care colaboreaza cu o multime de senzori,care masoara tot,de la turatia motorului,temperatura motorului,temperatura uleiului,si chiar pozitia pistoanelor.
Bujiile sunt mai rar folosite in motorul modern,mai ales in cele mari.
Calculatorul sesizeaza temperatura ambienta,si intarzie injectia de motorina cu fractiuni de secunda in cazul in care este mai frig afara.Astfel aerul din cilindru este comprimat mai mult,rezultand o temperatura mai mare in cilindru.
Motoarele mai mici care nu au asemenea controale avansate de computer mai folosesc bujia incandescenta pentru a rezolva problema pornirii "la rece".

Cinci obiceiuri periculoase in condus

Sunt greseli aparent inofensive, dar care, de multe ori duc la accidente. Si nu ne referim la faptul ca masina trebuie sa fie in buna stare de functionare, ca merita sa purtati centura de siguranta, iar copilul mic trebuie transportat intr-un scaun special, ci la citeva obiceiuri care nu sint deloc bune cind vine vorba de securitatea masinii si a voastra.
1. Sticla de apa
Daca nu folositi locurile speciale de depozitare pentru recipiente, un biet PET de apa sau suc va poate produce belele. Spre exemplu, la o frina, poate sa alunece sub pedale, asa ca nu mai poti calca frina si nici nu poti sa o folosesti pe cea de motor. Te apleci sa o ridici si pierzi controlul masinii...
2. Covorasele
Constructorii insista sa aveti in masina doar covorase originale. Uneori insa, neglijati sfatul si apelati la versiunile universale sau la modele preluate de la alte masini. Ei bine, daca nu sint fixate si perfect conturate, exista, ca si la exemplul precedent, sa impiedice perfecta a pedalelor sau, chiar mai grav, sa se prinda in mecanismul acestora.
3. Bautura si mincarea
Daca ti-e foame sau sete, este de preferat sa te opresti. In timpul mersului, risti sa reactionezi necontrolat daca iti cade o bucata de sandwich, versi din bautura sau daca incepi sa sughiti. Nu mai vorbim daca te ineci cu o guma de mestecat sau bomboana.
4. Fumatul
Daca aveti acest viciu, este clar ca o sa spuneti ca nu se poate intimpla nimic daca fumezi la volan. Si, totusi, o mina este ocupata, astfel ca nu poti efectua asa cum vrei toate manevrele, iti pot lacrima ochii si sa nu mai observi un detaliu important sau, mai grav, se poate intimpla sa cada jar, sa te arda si sa reactionezi necontrolat.
5. Huse
Sint multi care doteaza scaunele cu huse care sa le tina curate. Daca ele nu sint insa bine pozitionate, pot aluneca la o manevra brusca si, daca nu aveti centura, din lipsa de echilibru, va veti trezi ca nu mai actionati perfect comenzile. De-aici si pina la un incident, nu mai este decit un pas.

luni, 5 noiembrie 2012

De ce nu porneste webasto ???

Cauzele pentru care un incalzitor webasto nu porneste ...
Mai intai trebuie verificat daca ajunge curentul la incalzitor. Are o mufa cu doi pini deasupra si aici trebuie sa fie permanent 12v. Daca nu avem curent trebuie cautata siguranta , si eventual inlocuita daca e arsa. Dupa aceea sunt unele modele de BMW care au un switch (buton), vara/iarna, iar acest buton bineanteles ca va trebui sa fie pe pozitia iarna (daca este pe pozitia vara nu va permite pornirea, fiind o masura de protectie pentru a nu porni in restul anului). De asemenea daca la pompa dosing (este o pompita care il alimenteaza cu combustibil din rezervor, si care se afla in apropierea incalzitorului- se poate depista urmarind o a trei-a conducta ce pleaca de la rezervor, si are diametrul mai mic fata de tur si retur), nu este conectata o alta mufa cu doi pini, sau unul din aceste fire este intrerupt, poate fi o alta cauza pentru care incalzitorul nu porneste, de asemenea daca bujia incandescenta din interiorul incalzitorului nu functioneaza si nu initiaza arderea poate fi si aceasta o cauza. Si mai pot fi si alte cauze, dar cea mai importanta este prima. Daca webasto este alimentat cu, curent, celelalte cauze sunt usor de depistat, dupa simtomele pe care le manifesta, pentru ca la pornire el isi face un ciclu: porneste ventilatorul ce ii asigura aerul necesar arderii, porneste pompa de recirculare a antigelului, porneste pompa dosing ce il alimenteaza cu combustibil, alimenteaza cu curent bujia incandescsnta, iar cand arderea a fost initiata, se va auzi pe tobita de esapament a incalzitorului un sunet specific. Daca una din aceste etape nu poate fi indeplinita atunci incalzitorul trece in stand by. Toate cele bune, si nu merge-ti la service decat daca ati mai fost si ati plecat multumiti, sau daca cunoaste-ti oameni de treaba acolo. Prefera sa va schimbe un ansamblu cu totul decat sa il repare, pentru a avea un beneficiu substantial. Cunosc cazuri cand oameni cu masini deosebite gen BMW X5, au tot fost plimbati pe drumuri pe la service-uri, pe diferite motive ba ca nu au piesa respectiva, ba ca nu stiu de unde provine un zgomot sau o defectiune, sau si mai grav omul primeste si achita factura pentru ca a fost inlocuita piesa, si cand pleaca cu masina constata ca nu au disparut simtomele, ci dinpotriva au mai aparut si altele. Sa aveti bafta si sa nu fiti nevoiti sa apelati la service-uri.